Terug naar INDEX

 

Jeugdliteratuur, leermiddelen en onderwijsmethoden

 

Boek Jan J.B. Kuipers nu ook via de Schrijverscentrale

 

Waluch de Bard

 

Verschenen bij Uitgeverij Aspekt, juni 2016 (voor 11/12 jaar en ouder)
ISBN: 9789461539168
158 pagina's
Prijs: €14,95

Bestel hier

 

 

Rond het begin van onze jaartelling wil Waluch de Menapiër de lange opleiding voor bard volgen. Hij reist af naar Brittannië. In de havenplaats Duinkreek (het Romeinse Domburg) wordt hij ontvoerd, mee naar zee genomen en daar gevangen genomen door Germaanse piraten. Gelukkig is er nóg een speciale gevangene aan boord: de druïde Benorix, die enkele wonderlijke kunsten beheerst. Waluch weet met de druïde aan de piraten te ontkomen en dat is het begin van een reeks nieuwe avonturen. Ze leiden de jeugdige bard en de druïde naar een merkwaardig bondgenootschap met hun oude vijanden, de Romeinen…

Een historisch verantwoord verhaal over ontluikende vriendschap, Kelten, Germanen en de Romeinse tijd in Vlaanderen en Nederland.

 

‘boeiend door de geschiedkundige feiten’

boekenopschool.nl

 

Nu de volgende spannende verhalen uit vervlogen tijden als spotgoedkoop e-boek (vanaf 10 jaar):

 

 

 

Stormvanger

Het is de tijd van Iulius Caesar. Waluch de Menapiër wil bard worden en reist af naar Brittannië. In de havenplaats Duinkreek (Romeins Domburg) wordt hij ontvoerd, mee naar zee genomen en daar belaagd door Germaanse piraten. Gelukkig is er nóg een speciale gevangene aan boord: de druïde Benorix, die enkele wonderlijke kunsten beheerst...
Een verhaal over ontluikende vriendschap, Kelten, Germanen en de Romeinse tijd in Vlaanderen en Nederland.
Bestel hier.

 

De hoorn van de vrijheid

De Romeinen hebben de Lage Landen bezet. Het meisje Suana en de jongen Uffio, een slaaf, zoeken de legendarische, gouden Hoorn van de vrijheid. Ze doen het in opdracht van Suana’s oma, die stervende is…
Een piratenaanval op hun dorp gooit roet in het eten. Uffio krijgt uiteindelijk zijn vrijheid, maar welke rol speelt die geheimzinnige hoorn daarbij?
Een verhaal over vriendschap en verliefdheid in de ruwe wereld van de Romeinse tijd.
Bestel hier.

 

De gouden jakhals

Een gouden beeldje van Anubis, de jakhalsgod, de gids van de doden! Het zat duidelijk in die vaas verstopt. Dat betekent vast dat het van de overkant van de Nijl komt, uit de dodenstad. Ik snap nu wel waar Neroepe zijn rijkdom vandaan haalt.’

Het meisje Neftis en de Schorpioenman Aanen nemen het in het oude Egypte op tegen een bende grafrovers onder leiding van een rijke koopman. Een spannend historisch avontuur met aandacht voor de cultuur en de godenwereld van het oude Egypte omstreeks 1400 voor Christus. Bestel hier.

 

Het meisje van het Grote Hert

"Nauwelijks enkele passen voor me verschijnt iemand. Opnieuw een angstaanjagende jonge krijger, met een strakgespannen boog deze keer. Ach, het is mijn broer Reigeroog! Hij kijkt me koud aan, zijn dodelijke pijl is op mijn hart gericht."

Een spannend avontuur voor lezers van ongeveer tien jaar en ouder. Ga mee naar het kustgebied van de Nederlanden, meer dan drieduizend jaar geleden in de Bronstijd. Lees over de overval op een dorp, het gevangen meisje Distel, wraak, geloof in bovennatuurlijke machten. Over verliefdheid, een trots dorpshoofd en een sluwe bronssmid... Bestel hier.

 

De doemsteen van Kom Ombo

Aan boord van het stoomschip ‘Conrad’, onderweg van Egypte naar Engeland in 1902, raakt Emily Stackleton in groot gevaar. Alles draait om een geelgroene steen in de vorm van een amulet. Hoe zal Emily ontkomen aan de vloek van de doemsteen van Kom Ombo? Voor lezers vanaf ongeveer 10 jaar. Bestel hier.

 

Het rif

Victor vertrekt in 1827 op de brik Sylvester vanuit Antwerpen naar de Caribische zee. Met zijn zeventien jaar is hij al stuurmansmaat onder kapitein Verperre. Een vreemd lot wacht hem als hij in handen valt van een groep piraten. Voor lezers vanaf ongeveer twaalf jaar. Bestel hier.

 

 ***

 

Boeken, series, onderwijsmethoden

 

Jan J.B. Kuipers schreef behalve tien kinderboeken veertien jeugdnovellen in de reeks Vlaamse Filmpjes. Verder leverde hij bijdragen aan jeugdtijdschriften en onderwijsmethoden. In de late jaren tachtig verscheen werk in de Malmberg-tijdschriften Okki, Taptoe en Okki Winterboek. Sinds 1989 publiceert hij in de reeks Vlaamse Filmpjes (Uitgeverij Averbode), gericht op de leeftijdscategorie 10-13 jaar en in Vlaanderen o.a. via de scholen verspreid. De kinderboeken die hij sinds 1994 publiceerde sluiten deels aan bij de leesmethoden Leeslijn (Meulenhoff Educatief) en Leeslijn/Leespad (ThiemeMeulenhoff). Meest recente titels: Red de beer! en Een ezel als passagier.

 

Bij Educatieve Uitgeverij Maretak verschenen sinds 2002 Waar ben je, Rozel A? en Kieperten en de toverwolk en Het geheim van Stille Zalm, alle in de serie Villa Alfabet.

Sinds de jaren negentig werkte Jan J.B. Kuipers mee als co-auteur van geschiedenismethoden voor het basis- en voortgezet onderwijs, o.a. Bronnen (EPN) en Speurtocht (ThiemeMeulenhoff). Voor laatstgenoemde methode schreef hij met Robbert Jan Swiers o.m. de inleefverhalen.

 

***

 

Het geheim van Stille Zalm

 

Het geheim van Stille Zalm speelt zich af in Noord-Amerika, vóór het jaar 1800. ‘Ga met Neveloog naar de wereld van de Indianen, hun harde leven en hun mooie verhalen.’

Educatieve uitgeverij Maretak, Assen. Illustraties Roelof van der Schans.

ISBN 978-90-437-0366-6

Leesniveau: ‘uitdagend’, leeftijd 10+

 

Het geheim van Stille Zalm was in 2011 maandelijkse leestip van de bibiliotheek Gent (‘Tips voor kinderen’).

 

Inhoud

De opa van Neveloog is ernstig ziek. Op zijn sterfbed vertelt hij haar zijn verhaal over een vreemde ontmoeting in de bergen. Het verhaal speelt op de prairies van Noord-Amerika, ruim voor het jaar 1800. Maar het speelt zich ook af in de verbeelding van de indianen die daar leefden. Hun werkelijkheid werd gekleurd door de geschiedenissen die ze elkaar vertelden. Een lang verhaal met daarin kleinere verhalen, samengevoegd uit stukjes van oude indiaanse vertellingen met nieuwe elementen. Gevoelens en spannende momenten uit het dagelijks leven staan centraal. Het is een verhaal over moed, angst en de wreedheid van de macht. Dit deel uit de serie 'VillA Alfabet Rood'* biedt een goede lezer in groep 7, AVI-M7, een verdieping aan door deze na te laten denken aan de hand van vragen over de tekst. Daarnaast is bij elk boek materiaal ontwikkeld dat in een aparte uitgave is verschenen: VillA Verdieping**. Vanaf ca. 10 jaar. – (R. Balvers, NBD Biblion)

 

Meer recensies

 

 

Uit de NBD-recensie van Waar ben je, Rozel A?:

Rozel B woont alleen, omdat haar vader op zee zit en haar grote zus, Rozel A, jaren geleden opeens verdwenen is. Rozel B gaat samen met stuurman Doeke Eenpoot, die overigens gewoon twee benen heeft, op zoek naar haar zus. Ze komen bij verschillende mensen, maar worden steeds doorgestuurd naar iemand anders. Als beloning willen deze mensen een stuk van het verhaal van de prins van Orezand die op zoek is naar zijn prinses om mee te trouwen. Uiteindelijk vinden ze Rozel A en reizen ze naar huis. Goed gestructureerd verhaal met een spanningsboog die tot het eind wordt volgehouden. In het verhaal van de zoektocht naar Rozel A zit ook het verhaal van de prins van Orezand. Aan het slot komen beide verhaallijnen (zoektochten) samen, als de prins met Rozel A trouwt. Het boeiende en humoristische taalgebruik is goed aangepast aan het leesniveau en de zwartwitillustraties ondersteunen de tekst. Prettige bladspiegel en aantrekkelijke omslag. Gedrukt in een grote, schreefloze letter. - Drs. A.W.M. Duijx

 

Uit de recensie van Waar ben je, Rozel A? op ouders.nl

De leesboeken van educatieve uitgeverij Maretak blijven mij boeien. (…) De uitsmijter vind ik altijd de persoonlijke e-mail van de auteur, met tekst en uitleg over zichzelf en de ontstaansgeschiedenis van het boek. Die mailtjes zijn bijna altijd inspirerend. Bijvoorbeeld: het mailtje van auteur Jan Kuipers, die als kind zeeman wilde worden, en smid, en boer, maar ook geheim agent en poolreiziger. Uiteindelijk werd hij schrijver, "omdat je als schrijver niet hoeft te kiezen tussen beroepen, je kunt álles zijn". Dat gegeven komt ook terug in zijn boek 'Waar ben je Rozel A?' Veel personen worden opgevoerd, in twee parallel lopende verhalen, waarin niet iedereen is wie hij lijkt te zijn. Rozel A is knap. En slank. Ze is heel mooi. Maar ze is weg, al jaren. Rozel B is haar grote zus bijna vergeten. Toch horen Rozel A en B bij elkaar. Daarom gaat Rozel B op zoek. Samen met buurman Doeke Eenpoot begint ze een sprookjesachtige speurtocht langs poortwachters, slangenbezweerders, zeemeerdolfijnen en een leger van spooksoldaten. Allemaal helpen ze Rozel B en Doeke steeds een stukje verder op weg in ruil voor... een stuk verhaal. Zo lees je twee spannende verhalen, die uiteindelijk één worden.

 

Uit de Biblionbespreking van Kieperten en de toverwolk door Johan Berenschot:

‘‘Bij elke klokslag krijg je er een rimpel bij, na zeven keer zeven slagen ben je voor eeuwig van mij!’ Met deze spreuk heeft tovenaar Jokum-Akum het jongetje Kieperten betoverd. Gelukkig is er Jacobus de oude klokkenmaker die weet hoe de betovering weer ongedaan kan worden gemaakt. Ook nicht Bibibi die alles weet van gedoe met de tijd zal hem kunnen helpen. Ze gaan op reis naar het Koekoeksklokkeneiland en het is deze zoektocht die dit boekje zo avontuurlijk maakt. Onderweg krijgen ze het aan de stok met een enge wolk van groene rook en ook leren ze allerlei interessante figuren kennen zoals de Zwartkijker, de Witkijker, keizer Karolus en het muzikale tweetal Adalie en Olaf. Uiteindelijk bereiken ze het eiland Omfale en wordt er aan het probleem van Kieperten op slimme wijze een eind gemaakt. Dit verhaal waarin alles draait om het begrip ‘tijd’ is bijzonder aardig geschreven. De dialogen zijn leuk, de namen van de hoofdfiguren zijn grappig en het boek zit vol fantasie. De zwartwitillustraties en de kleurrijke kaft zijn eveneens de moeite waard.’

 

Novellen in de reeks Vlaamse Filmpjes (Uitgeverij Averbode):

 

1989 – Als de waterdame danst

1990 – De seizoenmengers

1992 – Strooi maar met je dwaallichten

1992 – De laatste appel van Hespeer

1994 – Het land van Kazafel

1994 – De nar van Weversham

1996 – De spookmaat van de Witte Haai

1997 – De stormvanger

1999 – Rafaëls rif

2001 – Het verhaal van Man-Over-De-Bergen

2002 – De vloek van de krokodil

2003 – De gouden jakhals

2008 – De hoorn van de vrijheid

2008 - Het meisje van het Grote Hert