Terug naar INDEX

 

Jan J.B. Kuipers (Zaamslag 1953) is een ‘multi-genreauteur’. Hij publiceerde meer dan 80 boeken en 1000 losse bijdragen: zowel non-fictie als fictie op het gebied van geschiedenis, archeologie, literatuur, SF, thrillers en jeugdliteratuur.

In 2005/2006 was hij stadsdichter van Middelburg. Prijzen: King Kong Award (1983 [met Gert P. Kuipers] en 1987), Millennium Award (1997), Zeeuwse Boekenprijs (2005), Gorcumse Literatuurprijs 2004-2005. Verhalen, poëzie en artikelen verschenen in Duitse, Engelse, Franse en Roemeense vertaling. Als dichter was Jan Kuipers een van de eerste beoefenaars van de ‘megafoonpoëzie’. Hij ontwierp en gidste in 2016-2020 de route ‘Mysterieus Middelburg’, en treedt op met lezingen, poëzie, verhalen.

 

 

Voorheen was Kuipers onder meer actief als redacteur bij regionaal-historische uitgeverij De Koperen Tuin, rubrieksauteur en redactioneel medewerker van de Encyclopedie van Zeeland, journalist en tekstschrijver. Voorts is/was hij recensent, columnist, hoofdredac­teur van Nehalen­nia, redacteur van Ballu­strada, Zeeuws Erfgoed en medewerker van o.m. het Zeeuws Tijdschrift en Archeologie Magazine.

 

Jan Kuipers werkt(e) ook als auteur voor onderwijsmethoden, o.a. Leeslijn (Meulenhoff Educatief), Bronnen (EPN/Wolters Noordhoff) en Speurtocht (ThiemeMeulenhoff) en leverde veel bijdragen aan reeksen als Ganymedes en Vlaamse Filmpjes. Verder werkt hij als tekstschrijver voor exposities, websites en elementen in de openbare ruimte.

 

Werk van Jan J.B. Kuipers bij bol.com 

 

contact: jjbkuipers@hotmail.com

 

KvK 20164741