Het Middelburgs Dozijn, stadsgedichten

 

‘Het eerste wat de post bracht was een kleine bundel onder de titel Het Middelburgs Dozijn, van Jan J.B. Kuipers. Het is een weerslag van de twee jaar dat Kuipers stadsdichter van Middelburg was. Het bevat gedichten uit de Middelburgse actualiteit, zoals het debacle rond de bouw van een nieuw theater, geruchten over het rooien van kastanjebomen, maar ook het verleden komt aan bod. Het bombardement van 17 mei 1940 wordt gememoreerd en de beroemde Middelburgse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen, ontdekker van het Paaseiland. De toon wordt gezet in de tweede strofe van het openingsgedicht Loskade 1963:

Waar
in de jachthaven zonder jachten je
nog verzoop of gered werd door één woord
uit het Tehuis voor Werkende Meisjes
waar luidkeels gebeden zijn verhoord.

 
Kuipers is erin geslaagd zijn poëzie uit te tillen boven het Middelburgse. Zijn gedichten hebben daardoor een veel ruimer bereik dan de Lange Delft of de Sint-Jorisdoelen. Het Middelsburgs Dozijn bevat naast een dozijn gedichten bovendien ook een dozijn treffende illustraties van Ramon de Nennie, die eveneens het omslag ontwierp. Dat maakt het een bijzonder boekje, dat trouwens is gepubliceerd door een bijzondere uitgeverij, met steun van de gemeente Middelburg: Breezand, De Erven M. Dähnhardt. Ik moet ineens denken aan de Breezandse Courant, wat is daar toch van geworden?’

Bron: Kees Klok op http://kees-klok.blogspot.com/

 

Bestel deze unieke non-profituitgave in gelimiteerde oplage door het overmaken van € 6,50 op postrekening 3154313 van J. Kuipers e/o, o.v.v. ‘Middelburgs Dozijn’ en u ontvangt het boekje binnen een week franco thuis.

 

 

***

 

Topografie, gedichten over Zeeuwse / Zuid-Hollandse delta

 

Van Jan Kuipers (stadsdichter Middelburg) verscheen in juni 2005 de kleine poëziebundel Topografie, met gedichten binnen het thema… topografie. De meeste opgenomen gedichten zijn geschreven naar aanleiding van een plaats of locatie in de Zeeuwse / Zuid-Hollandse delta.

Opgenomen gedichten: Hellegat, O.L.V. van de Magrette, Zaamslag, Eigen Volk, [zonder titel], Schimmen van zee, Loskade 1963, Spoorwegovergang Lewedorp, Verdwenen huis van Sint-Jan, Dorpje aan de Oosterschelde, Port Zélande, Tiengemeten 1953-2003, World Press Photo 1990.

 

Jan J.B. Kuipers, Topografie (Breezand: De Erven M. Dähnhardt, 2005), € 2,50.  [uitverkocht]