Het 13e-eeuwse Groede (Zeeuws-Vlaanderen) met zijn hallenkerk in Schelde gotiek, historische dorpskern en uitgestrekte landerijen ademt de sfeer van een Vlaams dorp uit vervlogen tijd.
Ooit bedijkten hier de Abdijen van Sint Bavo en Sint Pieter uit Gent de zilte gronden aan de noordkant van het Middeleeuwse cultuurgebied Vlaanderen.
Groede ontwikkelde zich tot een levendig dorp met een rijke schakering aan ambachten en een bevolking die bestond uit Vlamingen en afstammelingen van verschillende vluchtelingengroepen die tijdens oorlogen in Groede onderdak vonden.

In dit agrarische dorp niet ver van de zee heeft zich vanaf 1985 Het Vlaemsche Erfgoed genesteld,
een cultureel concept met kleine winkeltjes en werkplaatsjes, een Luthers kerkje, een herberg waar in historische sfeer overnacht kan worden, een huistheater waar kleinkunstprogramma’s worden gespeeld en een Erfgoedwinkel met streekproducten van een historische kloosterboerderij uit de omgeving.
Wie Het Vlaemsche Erfgoed museum wil bezoeken kan voor een kaart terecht in de Erfgoedwinkel en maakt dan kennis met de kleinschaligheid van het Groede in de eerste helft van de 20
e eeuw.
Voor  groepen heeft Het Vlaemsche Erfgoed aantrekkelijke arrangementen, zowel voor halve-dag-  als dagprogramma’s.    
En niet te vergeten: u kunt in Het Vlaemsche Erfgoed zomaar mensen tegenkomen uit de twee zorgbedrijven die zich in de formule hebben gevestigd. Zij helpen bij het maken van kunstnijverheid, de streekproducten, en het openhouden van “het straatje”.
Kortom: een museum met veel aspecten, waar u hartelijk welkom bent.

Het Vlaemsche Erfgoed, een straatlengte cultuur, cultuurhistorie en sociale dynamiek.

Terug naar de tijd van onze grootouders.

Slijkstraat 10

4503 BC  Groede

Nederland

Tekstvak: Contactgegevens:

 

E-mail:erfgoed@zeelandnet.nl

Home

Het Vlaemsche Erfgoed

Home          Nostalgie          Musea          Openingstijden         Activiteiten          Arrangementen          Op bezoek          ANBI