F1 2000

Sommige hardcore fans kijken er niet eens naar om, anderen wachten al weken op de verschijning, blij met ieder screenshot of stukje info dat uitlekt. F1 2000, het Formule 1-debuut van EA Sports, is inmiddels gearriveerd en moet het doen met veel lof en minstens net zoveel kritiek. Wat is er goed en wat is er minder? Iedere geïnteresseerde die de laatste tijd wel eens een forumdiscussie over F1 2000 heeft gevolgd is bekend met de verschillende meningen die de ronde doen. De mannen (en vrouwen) die zichzelf bestempelen als ware F1-gamers hebben overduidelijk een voorkeur voor Hasbro's Grand Prix 3, terwijl de wat gematigder racefanaten veel goeds over F1 2000 te melden hebben. Wie in deze ogenschijnlijk eindeloze discussie gelijk zal krijgen zullen we pas kunnen beoordelen als Grand Prix 3 goed en wel in de winkels ligt, maar tot die tijd zal iedereen het toch moeten doen met F1 2000, graag of niet. Feit is dat er tussen de twee F1-sims subtiele verschillen zijn die voor veel fans in het genre bepalend zijn. 2000 sterkste punt In F1 2000's is het sterkste punt ongetwijfeld de implementatie van het huidige 2000-seizoen. Alle teams, alle coureurs en alle circuits zijn in het spel verwerkt waardoor het virtueel meerijden met de echte races tot in het detail mogelijk wordt. EA Sports heeft daarop ook behoorlijk het accent weten te leggen, want met individueel gemodelleerde auto's en supergedetailleerde tracks is duidelijk dat ook de ontwikkelaar begrijpt waar het sterke punt van het spel zich bevindt. Niks mis mee, want de ondersteuning van het 2000-seizoen is waarschijnlijk de enige troef die EA in handen heeft als straks Grand Prix 3 binnen handbereik komt.

Zoals het er naar uitziet zal Grand Prix 3 de pole-position van voorganger Grand Prix 2 als ultieme F1-simulator zonder veel moeite over gaan nemen. Het spel moet het dan misschien doen met een '98-licentie, toch is praktisch iedereen het over eens dat het simulatieniveau in Geoff Crammond's creatie een behoorlijk stuk hoger ligt dan dat van F1 2000. De manier waarop de afzonderlijke auto's zich over de baan begeven, de handling van de wagen - allemaal zaken waarvan wordt verwacht dat ze een cruciale rol gaan spelen in het bepalen van de uiteindelijke winnaar. Ook het ontbreken van weerseffecten zoals bijvoorbeeld regen in F1 2000 wordt gezien als grote misser, des te meer omdat de ware fans dat als belangrijk ingrediënt van een succesvolle simulatie zien. Zeker mooi Goed, als we alle meningen zouden laten meetellen dan kom je tot de conclusie dat Grand Prix 3 op grote afstand stukken beter is dan F1 2000. Maar daarmee is niet gezegd dat de net verschenen titel van EA Sports de moeite niet waard hoeft te zijn. Sterker nog, F1 2000 is zeker wel de moeite waard. Zonder er zelfs maar rekening mee te houden dat EA zich voor het eerst in deze moeilijke deelmarkt begeeft moet namelijk gezegd worden dat F1 2000 een heel mooi Formule 1-spel is. De graphics zijn - zoals we inmiddels van de sporttitels van EA gewend zijn - prachtig, de geluiden dik voor elkaar en qua opties en mogelijkheden kan een Formule 1-fan maar weinig meer wensen. Het gevoel voor detail dat EA Sports vaker heeft laten zien is in ieder geval perfect doorgevoerd.

De auto's, beplakt met de huidige reclame (behalvetabaks- en drankplaatjes, maar daar is hier al een oplossing voor), zijn allemaal afzonderlijk vormgegeven aan de hand van de originele ontwerpen van de verschillende teams. De tracks zijn tot op fotografisch detail uitgewerkt, waarbij objecten als publiek, bomen en gebouwen een prominent en realistisch deel van het beeld uitmaken. Effecten zijn goed geprogrammeerd en vormgegeven: remsporen, rook en opstuivend zand zien er echt uit terwijl schaduwen van bomen en objecten het beeld compleet maken. De zo typische Formule 1-geluiden kloppen, maar zijn niet spectaculair. Ronduit vervelend wordt op een gegeven moment het Nederlandse commentaar dat je van je pit-crew krijgt tijdens het rijden. Zinsneden als "Je banden zijn vuil na dat avontuurtje" halen het idee van een serieuze F1-sim genadeloos onderuit. Jammer, want het nobele streven om een 100% Nederlandstalig product af te leveren kost EA Sports daardoor juist punten. Dat wordt enigszins goedgemaakt door het redelijk uitgebreide commentaar van de bekende F1-presentator Allard Kalff, die voor het spelen van de Grand Prix interessante achtergrondinformatie met je deelt over de circuits en zelfs een blik werpt op de huidige stand van zaken in het klassement. Op het gebied van diezelfde complete Grand Prix had EA trouwens nog een leuk extraatje kunnen implementeren, dat het spel een leuk pluspuntje had opgeleverd. Het zou namelijk leuk zijn om multiplayer een complete Grand Prix te kunnen spelen, eventueel zelfs met testronden en kwalificaties

Qua gameplay laat F1 2000 ook wat kleine steekjes vallen. Tijdens het testen lieten enkele kenners - die over onze schouder meekeken - in ieder geval blijken dat de auto's in bepaalde situaties niet altijd even realistisch bewogen. Dat is een klein nadeel, maar de ware fans zal het dus blijkbaar opvallen en wellicht zelfs gaan irriteren. Het filmpje met beelden uit Grand Prix 3, dat onlangs in het televisieprogramma GameForce 1 te zien was, belooft volgens diezelfde kenners op dat gebied een flink stuk beterschap. En dus... Het geven van een mening over F1 2000 is niet zo moeilijk als het lijkt. Als je de vergelijking met Grand Prix 3 even vergeet is het spel namelijk zonder moeite als goed te bestempelen. De graphics zijn dik in orde, het geluid is redelijk en de gameplay kan er zeker mee door. Helaas voor EA Sports moet F1 2000 echter gespiegeld worden aan datgene wat ons nog te wachten staat: Grand Prix 3. De laatste heeft straks namelijk zoveel in huis dat F1 2000 waarschijnlijk vanaf dat moment in de kast verdwijnt. Dat wil zeker niet zeggen dat F1 2000 je geld niet waard is. Het is een volwaardige F1-titel, die door het iets lagere niveau in realisme waarschijnlijk voor een groter publiek is weggelegd. Het spelen van het 2000-seizoen en het maandenlange wachten op Grand Prix 3 zullen daarnaast een belangrijke overweging zijn voor zelfs de grootste fanaten. F1 2000 wordt waarschijnlijk dan ook een groot succes, en zeker niet onterecht. Het is een mooi spel, dat het helaas moet opnemen tegen een onoverwinnelijke reus die Grand Prix 3 heet.