De weersverwachting van het KNMI voor vandaag en morgen
Opgesteld op donderdag 17 juni 2021 om 02.17 uur.

Zeer warm zomerweer, in de middag toenemende kans op onweer.

Vannacht zijn er in het westen wolkenvelden, in het zuidwesten en westen is er tegen de ochtend een kleine kans op een (onweers)bui. Het is een warme nacht, de minimumtemperatuur loopt uiteen van 15°C in het noordoosten tot rond 20°C in het zuidwesten. In de stedelijke gebieden komt de temperatuur waarschijnlijk niet beneden de 20°C. De wind is zwak tot matig uit oostelijke richting.

In de ochtend zijn er enkele hoge wolkenvelden, in het zuidwesten en langs de westkust is er een kleine kans op een enkele (onweers)bui. Verder schijnt de zon weer volop. Later in de middag kan er langs de oostgrens mogelijk een enkele onweersbui ontstaan. Het wordt nog warmer met op veel plaatsen in het binnenland tropische waardes boven de 30°C, in het oosten en zuidoosten lokaal 33°C. In het noordwestelijk en noordelijk kustgebied is het met 25 tot 28°C minder warm. In de vroege ochtend staat er een zwakke tot matige wind uit oost tot zuidoost. In de loop van de ochtend draait de wind van het zuidwesten uit naar een zuidwestelijke richting. Later in de middag en in de avond wordt de wind in de kustprovincies noordwestelijk. In de avond kunnen er van het zuiden uit enkele stevige onweersbuien ons land binnentrekken. Deze buien kunnen gepaard gaan met hagel, zware windstoten en veel neerslag in korte tijd.

In de nacht naar vrijdag zijn er opklaringen, maar vooral in het westen kunnen nog steeds enkele (onweers)buien van zuid naar noord overtrekken. Met minimumtemperaturen tussen de 18 en 21°C wordt het opnieuw een warme nacht. De wind is zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen, in het noordelijk kustgebied wordt de wind geleidelijk noordoostelijk. Bij buien komen mogelijk nog (zware) windstoten voor.

Vrijdagochtend trekken er nog enkele regen- en onweersbuien over met name het westen en noorden van het land. Verder hebben we tot halverwege de middag ook perioden met zon met slechts een lokale bui. In de tweede helft van de middag ontstaan er opnieuw zware regen- en onweersbuien boven met name het westen en midden van het land, in de avond trekken ze naar het noorden van het land. Bij de buien kan opnieuw hagel voorkomen en kan er lokaal veel neerslag in korte tijd vallen. Bovendien zijn er bij de buien (zware) windstoten mogelijk. In het zuidoosten en uiterste oosten blijft het mogelijk droog. Het wordt opnieuw een warme dag, de maximumtemperaturen liggen op veel plaatsen tussen de 25 en 30°C, in het zuidoosten mogelijk nog enkele graden hoger. In het noordelijk kustgebied wordt het met maxima van 20 tot 25°C beduidend minder warm. In de zuidoostelijke helft wordt de wind zuidoostelijk, in de noordwestelijke helft noordoostelijk en kan in het Waddengebied zelfs aantrekken naar vrij krachtig tot kracht, 5-6 Bft. (Bron: KNMI)