Konijnen Deze website is voor het laatst bijgewerkt op: 16-10-2004

De Konijnen 

 

 

Terug naar de hoofdpagina.

 

Hier zie je de konijnen. Vanaf mijn 15de kweek ik al konijnen. Als ik eerlijk moet zijn ben ik daarmee begonnen, gewoon om dat het niet mocht en wat niet mag is leuk. Via via kwam ik achter het adres van de toenmalige secretaris van de vereniging "Walcheren", ik meen Adrie van Wel en heb via hun enkele dieren ingezonden, dat waren Groot Lotharingers, bij de vereniging "Westdorpe" en ik won daar een medaille, ik was daar zo trots mee als Lotharinger met  zeven stippen ( of noemen ze dat nou anders?). Later ben ik over gegaan op Zilvers en in 1978 met een paar Weners van de heer Daniëlse uit Kloetinge. Inmiddels was ik lid geworden van de kleindierenvereniging Zeelandia. Dat was ongeveer 1989. Kees Dingemanse zou me wel lid maken en dat deed hij op de volgende (Keesse) wijze: "Jie weunt toch in de Buizerdhof" "Ja Dingemanse dat klopt" "Dan is 't goed dan bi jie noe lid". En sinds dien ben ik lid van Zeelandia. Van David Katsman kreeg ik een paar Lotharingers en ik was weer waar ik als "jongetje ge-eindigd was: weer terug bij de Groot Lotharingers.

Nu kweek ik klein lotharingers. Dit is een kleine kopie van de Groot Lotharinger. Ze worden ongeveer 2,5 kilo zwaar.

Wisselende successen zijn behaald in het verleden met de groot Lotharingers. Een keer ging het zelfs zover dat ik Zeeuws kampioen werd en begin 90tiger jaren heb ik ooit nog eens een Europeese beker gewonnen met de groot Lotharinger. Deze dieren worden ongeveer zo'n 7-7,5 kilo groot. Rechts ziet u een overzicht van een deel van de gewonnen bekers en medailles etc.

              

                        Klein Lotharinger

Onderstaand ziet u een nestje jonge  klein Lotharingers van ongeveer 5 weken oud. De voorste links heeft een aardig type en bouw en zal op 28 augustus deelnemen aan de tafelkeuring van de kleindierenvereniging K.P.S. Zeelandia. Er is een eendagskeuring in Kapelle. Op 4 september is er ook een tafelkeuring van de kleindierenvereniging "Walcheren". Helaas kan ik hier niet aan deelnemen. Door het succes met de dahlia's kan ik het nu niet maken om mee te doen aan het NK. Dit wordt toevallig gehouden in het zelfde weekend.

 

Konijnen kopen en verkopen

 

Soms gebeurt het ook wel eens dat ik konijntjes te koop heb. Meestal zijn dan al wat ouder dan 6 weken. Het voordeel daarvan is dat ze in een beschernde omgeving zijn op gegroeid samen met hun moeder. Het voordeel voor jou is als je ze rechtstreeks bij de fokker koopt dat je de ouders ook ziet en dat je weet hoe groot ze maximaal kunnen worden. Meniggeen heeft ooit in de dierenwinkel een "dwergje" gekocht terwijl het later een konijn werd van 4 a 5 kilo. Zonde want dan moet het weg omdat de kooi te klein wordt. Het leed is niet te overzien, logisch want als een kind eenmaal aan zo'n diertje is gehecht dan willen ze dit ook graag houden. Ik heb het nog niet eens over het diertje want dat verdwijnt heel dikwijls in een bepaald circuit. Ik raad daarom iedereen aan laat je eerst voorlichten over een konijntje door de verkoper. Ga dan naar huis en overweeg een paar dagen of je echt wel een konijntje wil. Bekijk ook de nadelen eens:

Heb je er in de zomer verzorging voor als je op vakantie gaat, ook met slecht weer moet een konijn eten hebben ook als hij buiten achter in de tuin zit, Je moet hem ieder jaar minimaal 1 x in laten enten, hij moet schoongemaakt worden. Nou als je nu nog zo graag een konijn wil mail me dan maar, want de onderstaande diertjes heb ik over. Je mag ze hebben voor  7,50 en dat is niet het geld voor het diertje maar dat zijn de kosten voor de enting waar jij normaal gesproken 15 a 20 euro voor betaald. 

Sommige mensen zeggen wel eens dat ze liever een klein konijn hebben omdat de kinderen die grotere niet kunen tillen. FOUT!! Een konijn is niet om te tillen, dat vinden ze helemaal niet prettig. Soms zegt men wel eens dat konijn is agressief, ja vind je het gek als zo'n klein hummeltje daar een beetje onwennig mee rond loopt of soms nog erger het diertje voort trekt aan wat dan ook. Dus til een konijn niet te vaak op. Ik hoop nu dat duidelijk is waarom je beter een groter konijn kunt nemen. 

Onderstaande diertjes zijn dus te koop: 

    

Dit is de niewsgierigste van de twee (is inmiddels verkocht)         Bij deze kun je vlak achter het kopje nog zien dat hij pas is ingeeënt

                                                                                                            Hij is op 28 augustus op zijn eerste tentoonstelling geweest en          

                                                                                                             behaalde zijn eerste succes: een ZG predicaat (zeer goed)

 

Hier zijn ze nog samen fijn en geborgen bij moeders let op het gat in de wand hier achter maakt moeder konijn meestal haar nest als zij moet jongen. De twee jongen zijn allebei mannetjes.
Konijn in een speelomgeving:
Sommige konijnen houden er van als ze ergens op kunnen zitten. Hierdoor kunnen ze omgeving beter overzien. Je kunt je konijn natuurlijk hoog zetten, maar voor de properheid zou ik dat niet doen. Je kunt het konijn bijvoorbeeld een opstapje laten gebruiken. Als je een klein krukje neemt en je legt daar een doek overheen waar ze net onder kan zitten heb je ook aan een wens voldaan: je konijn de kan zich verstoppen. Voor dwerg konijnen kan een grote kartonnen of een pvc koker ook fantastisch zijn, let wel op dat ze er goed inpassen en er dus niet in vast komen te zitten. Bij de kartonnen buis is het knagen er aan niet zo`n probleem (als dit beperkt blijft), als de buis van plastic is moet dit echter voorkomen worden, het is dan ook minder geschikt.
Konijnen staan niet voor niets bekend als dieren die graag graven, ook hier kan je binnenshuis aan toe geven zonder een bak grond te plaatsen. Een oude handdoek of kussen zorgt er voor dat je konijn zich ook in deze behoefte kan voldoen. Pas overigens wel op dat er niet van gegeten wordt.
Sommige konijnen vinden het schitterend om met een keukenrol te kunnen gooien, hoewel karton verteerd moet je toch oppassen dat er niet te veel van gegeten wordt. Zelfs een kleine bal wordt door sommigen erg gewardeerd, het is vaak gewoon een kwestie van kijken wat je konijn wel en niet leuk vindt.
Omdat je moet oppassen dat je konijn niet van het speelgoed eet denk je misschien dat je maar beter niets kan geven, dat is echter juist niet goed omdat zodra je konijn zich verveeld hij van alles gaat uithalen om zich te vermaken...
Tijdens het spelen in huis moet je altijd zorgen dat je konijn niet bij snoeren kan. Echter moet je ook dan altijd een oogje in het zeil houden, eten ze niet van planten (meeste kamerplanten zijn giftig voor konijnen), het speelgoed of aan de meubels? Het kost misschien wat tijd, maar daarmee heb je wel een gelukkig konijn, daar wordt je toch zelf ook gelukkig van?! 

EVEN WENNEN....


De eerste dagen heeft het konijn nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en
de andere omgeving. Laat het konijn zo veel mogelijk met rust en pak het nog niet op. U kunt het vertrouwen winnen door tegen het konijn te praten en het dier te lokken met iets lekkers uit de hand.
Laat het konijn naar u toekomen: jaag dus nooit achter het konijn aan.

Na een aantal dagen mag het konijn voorzichtig worden opgepakt. Bij het optillen van een konijn is goede ondersteuning belangrijk. Met een hand op de borst en de andere hand aan de achterkant kunt u het konijn het beste oppakken. Vervolgens zet u het dier meteen tegen u aan of op schoot. Door het oppakken in de buik of aan de oren wordt het konijn onrustig en gaat vaak krabben.

In een kooi kan het konijn niet al haar energie kwijt. Om te voorkomen dat het konijn te dik wordt, moet het dagelijks loslopen. Door het loslopen langzaam op te bouwen en de kooi op de grond te zetten, kan een konijn leren de behoeften in de kooi te doen. Beloon het konijn met iets lekkers als het weer in de kooi moet.
Vergeet niet de omgeving knaagbestendig te maken! Het konijn kan aan kabels, giftige planten en meubelen ed. knagen. Houd ook rekening met andere huisdieren, deuren en trapgaten.

 

 

Tafelkeuring 2004 bij K.P.S. "Zeelandia".

Op 28 augustus was het weer zover: de tafelkeuring bij Zeelandia. Na een paar jaar van afwezigheid heb ik weer deel genomen met 6 konijnen. Lekker ontspannen de keuring van de konijnen mee gemaakt. Omdat ik het altijd druk, druk, druk heb, heb ik maar aan de keurmeester, Jaap Noordzij, gevraagd of hij mijn dieren eerst kon keuren na de Franse Hangoren na de Franse Hangoren van Ingrid en Cathelijne. Leuk dat ik die keuringen nog heb mee gemaakt want later bleek de Frans Hangoor van Ingrid kampioen te zijn geworden. De andere kampioen was die van Eric Schrijver met een Vlaamse Reus. Als je de dieren van Ingrid wil bekijken dan ga je naar de link onderaan deze pagina "nog meer konijnen zien?".

Terug naar mijn vraag  aan de keurmeester of hij mijn dieren eerder wilde keuren, nou dit was voor de keurmeester geen enkel probleem. Hij heeft ze toen eerst gekeurd. Het was ik uiteindelijk die het druk had en niet de konijnen want die zaten maar te wachten:

    

en wachten en wachten................. op de voorgrond een schitterend mooi type dier maar helaas geen zijdetekening. Zijn resultaat was mij vooraf al bekend; het zou een "O" worden, maar toch een dier om door te houden alleen al om zijn karakter en verder goede eigenschappen. Op de rechterfoto 500, dit is de zoon van 107 welke eerst mee zou gaan maar gezien zijn verharing beter thuis kon blijven, maar had hij mee gekund dan was hij zeker een kanshebber geweest voor een prijs.

Hier onder een overzicht van de keuring van mijn dieren

              

 

 

 

Tot slot, als je vragen hebt, of een reactie achter wil laten, mail dan naar dahlia@zeelandnet.nl

Konijnenvragenrubriek

In deze rubriek zal ik belangrijke vragen plaatsen. In de meeste gevallen zal ik zelf wel een antwoord weten maar als u een antwoord weet of een beter alternatief dan verneem ik dit graag. Ik zet uw vragen op de site maar zal nooit je achternaam noemen.

Vraag 1 van Joop; een agressief konijn.

Hallo Frans,

 Ik heb ook jou site bekeken , hij is heel mooi, ook de Dahlia,s en de konijnen zijn prachtig.  Nu heb ik een vraag over konijnen, mijn konijn is 1 jaar oud, en hij bijt  en  gromt als je hem wilt aaien of als je in zijn hok wilt komen , en dit doet  hij al van kleins af aan .  Kan jij mij misschien raad geven wat ik hier aan kan doen ? Vast bedankt met groeten van joop.

Ja hier kon ik niet veel mee dus maar doorgevraagd aan Joop en ik kreeg de volgende aanvullingen: 

Hallo Frans ,

 Ik heb het konijn in een tuincentrum gekocht, toen was hij 7 a 8 weken oud, het zou een dwerg konijn zijn, maar hij is nu een stuk groter dan een dwerg konijn, en het is een ram ,  ik heb al een knuffeldier bij hem in het hok gelegd, maar ook dat helpt niet, wanneer ik in zijn hok kom om bijvoorbeeld zijn etens bak te pakken begint hij al te grommen en valt mij aan  Kleine kinderen hou ik al angstvallig bij het hok weg ,ook bij het begin al. In de loop van de jaren heb ik al verschillende konijnen gehad , maar altijd waren ze lief , het laatste konijn wat ik had is 8 jaar geworden en was heel lief en liep los in huis. 

 Nou Frans dit is het zo'n beetje , ik hoor het wel van je , met groeten van joop.

Omdat het al een paar dagen had geduurt in verband met de drukte in dahlia's mailde Joop mij nog eens of ik hem niet vergeten was. Ik heb Joop toen het volgende antwoord gegeven:

Joop je hebt gelijk. Behoorlijk druk gehad met het pluizen van mijn dahlia's en het omschrijven ervan op mijn web-site.

Hier gaat ie: Je schrijft al dat je hem in een tuincentrum hebt gekocht. Ze gaan dus weg bij de moeder: stresssituatie. Ik heb niks tegen tuincentrums en dierenwinkels maar meestal gaan de dieren van de kweker naar de handelaar. Ze gaan daar in kisten en dozen en zitten meestal allemaal door elkaar, ze zien grote en kleine konijnen en zitten soms heel lang in het donker en moet urenlange reizen maken voordat ze op een verzamelplaats (markt?) aan komen. Dit is wederom een behoorlijke stresssituatie. Daarna weer terug naar de centrale inkoop (stress) daarna weer in een andere omgeving het tuincentrum of de dierenwinkel (stress). Vervolgens weer in een andere omgeving bij jou in het hok met weer andere voeder gewoontes. Hier zou je zelf ook bang, achterdochtig en gestrest van raken?

In jou geval een tip: ga eens met open hand voorzichtig in het hok. Ik bedoel met wat voer op je hand. Niet je hand andersom houden. Waarom niet denk je? Je moet je hand eens op deze manier tussen een lamp en een muur houden, als je dan op de muur kijkt zie je als het ware een grote hondenbek of van wat voor dier dan ook. Ik heb voor Joop een foto gemaakt welke denk ik duidelijk is:  

lijkt dit een gevaarlijke open bek voor zo''n klein konijnte of niet?

Wat is bedoel geef ik aan op de bijgevoegde foto. Benader je dieren nooit op deze manier, ze zijn al zo gestresst, je konijn denkt ook wat gebeurt er nu weer met me. Treed je konijn eens tegemoet met "open" hand. Wat ik zelf altijd doe ik mijn jonge konijnen uit een beker laten eten welke ik zelf vast hou. Dan wordt die hand voor dat konijn een stuk vriendelijker. Succes Joop.

Tip voor u allen. Men kan een heleboel stress voorkomen door de dieren rechtstreeks bij de fokker (dus ook vanaf de moeder) te kopen. Dikwijls krijg ik vragen van mensen met een agressief konijn. Bijna altijd is mijn eerste vraag kocht je hem bij de fokker of in de winkel? Meestal is het antwoord: "in de winkel". Wij als sportfokkers kweken naast de schoonheid meestal ook op karakter en bij ons kun je ook zien hoe groot ze worden, want meestal worden ze niet groter dan de moeder. Bij ons hebben ze ook nog een stukje geborgenheid bij de moeder.

Vraag 2 van Joke; Ons konijn heeft hele lange nagels wat moet ik hiermee?

Hallo Frans, ons konijnen heeft van de hele lange nagels, ze krullen gewoon. Als zij recht staat lijkt het wel een eng beest terwijl ze zo heel erg lief is. Wat moet ik hiermee doen? Kun je deze ook knippen of wat moet ik hiermee? Ik vind je site heel mooi en bezoek hem regelmatig. 

Groetjes Joke W.

Beste Joke,

In de natuur loopt een konijn dagelijks rond en zullen zijn nagels regelmatig slijten. Nu het konijn bij jou in een hok zit loopt hij heel weinig en slijten dientengevolge zijn nagels niet af. Wat je kunt doen is even langs een dierenarts gaan om de nagels te laten knippen of dit zelf doen. Zelf heb ik ongeveer een 20-tal konijnen en knip de nagels zelf een paar keer per jaar. Ik heb daarvoor een speciaal tangetje:

 

Ik zal je proberen duidelijk te maken hoe ik dat doe, ik hou het konijnen onderste boven tussen mijn lichaam en mijn arm. Het konijn ligt dan met de pootjes naar boven, doordat het konijn zijn pootjes uitstrekt komen de nagels van tussen de pootharen. Het gaatje van het tangetje er over heen zetten en in een keer het tangetje dicht knijpen. Het gaatje van het tangetje wordt dan gevuld met een mesje wat de nagel pijnloos afsnijd. Let wel op dat je niet in het levende deel van de nagel knipt want dat is een pijnlijke zaak. Het levende deel herken je meestal omdat dit naar het lichaam een andere kleur krijgt.

Vraag 3 van Emmy; Moet ik mijn konijntje in laten enten?

Onderwerp: konijn fleurtje

hallo frans. ik emmy heb sinds juni een bruin konijntje . het speelt zowel binnen als buiten. is het nodig om het in te enten.? zij komt niet met andere dieren in aanraking. alleen met de poes die hier af en toe rond loopt.  groetjes van emmy en het konijn fleurtje. 

 

Beste Emmy,

Een konijn kun je het beste laten inenten op het moment dat ze de moeder verlaten. Eigenlijk moet je een konijn 2 keer per jaar in laten enten. Zelf laat ik ze meestal inenten na de laatste zwangerschap in mijn stal met konijnen omdat er in de eerste helft van het jaar meestal wel een of ander konijn zwanger is.

Of je konijn nou binnen of buiten speelt dat maakt niet uit. Het gaat erom of je konijn in aanraking kan komen met de stekende insecten. Deze brengen namelijk de ziekte myxomatose over. Na het inenten kan een spuitplek/entingsplek ontstaan in de vorm van een bult op de entingsplek,  dat kun je zien bij het rechtse konijn wat je kunt zien op de web-site meestal verdwijnt de bult vanzelf maar het kan ook zijn dat de plek altijd blijft , als je dan met een konijn naar een tentoonstelling gaat zal hij nooit geen prijs halen omdat hij altijd een onvoldoende krijgt Het is mogelijk dat het konijn toch nog ziek wordt  en dat het toch nog een vorm van myxomathose krijgt. Over het algemeen overleeft  een ingeënt konijn dit, een niet geënt konijn meestal niet. 

Dan de volgende ziekte dat is VHS Een konijn met VHS kan zomaar dood in zijn hok liggen. Ik heb ze wel eens bij anderen gezien . De ziekte is zo acuut dat ze soms met het eten in de mond zijn doodgegaan. De organen van het konijn zijn meestal helemaal doorbloed hetgeen de dood tot gevolg heeft. 

De dierenarts kan hiervoor meestal een "cocktail" prik geven. De kosten hiervan kun je zelf in de hand houden door met vriendjes en vriendinnetjes af te spreken om gezamenlijk naar de dierenarts te gaan. Hij kan meestal 10 dieren uit een flesje enten, logisch dat dit goedkoper is.

Ik hoop dat je vraag voldoende beantwoord is.

Groetjes Frans

Vraag 4 van Krista; Wanneer kan een konijn jongen krijgen?

Goedemorgen,

 

Ik heb met interesse u website bekeken nu had ik een vraagje over mijn konijnen, ik heb een lotharinger man (tenminste het is een kruising tussen een lotharinger en een vlaamse reus, maar hij heeft de aftekeningen van een lotharinger. En een wildkleurige vlaamse reus voedster, nu zou ik graag eens een nestje kweken maar hoe pak ik dit aan, de voedster is van april 2004 en de ram van 2003. Wanneer kan de voedster gedekt worden en welke periode is daarvoor het meest geschikt. De voedster zit in een ruime stal van 3 bij 3 meter dus die heeft ruimte genoeg en de ram zit in een buitenren, moet ik de voedster bij de ram zetten of de ram bij de voedster of maakt dit niks uit en moet ik het voedsel aanpassen wanneer zij drachtig is en hoelang duurt de dracht.

Groetjes Krista P.

Beste Krista,

In principe kan een konijn na 9 maanden jongen krijgen. Als je konijn niet binnen zit dan zou ik persoonlijk er voor zorgen dat je konijn, mits je 1 nestje wel fokken, bevalt rond half april. Indien je meerdere nestjes wenst dan dien je uiteraard wat vroeger te beginnen met fokken. Let daarbij wel op dat de jongen niet kunnen bevriezen. In april zijn er buiten fijne themperaturen en is er voldoende eten te verkrijgen. Het beste is om de voedster naar de ram te brengen. Dus nooit de ram naar de voedster. Komt de ram namelijk in een vreemd hok dan zal hij allereerst het hele hok gaan besnuffelen. Brengt men een voedster naar de ram dan zal meestal de dekking zeer snel plaats vinden. Laat de dieren nooit alleen, het zal niet de eerste keer zijn dat er een vechtpartij ontstaat en snel -menselijk- ingrijpen is dan noodzakelijk. Tijdens de paring bijt de ram de voedster in de nek vast. Na de paring zal de ram van de voedster vallen. Voor een goede bevruchting is èèn dekking voldoende. Zorg er wel voor dat het hok op tijd voor de bevalling is ingericht. Maximaal een week van te voren dient het hok daarvoor in orde te zijn gebracht. Zorg er ook voor dat het dier voldoende eten krijgt en dat het van het eten wat je geeft niet te vet wordt. Extra voeding is tijdens de dracht niet noodzakelijk. De gehele zwangerschap duurt ongeveer vier weken en 3 a 4 dagen. Ik hoop dat je vraag hiermee voldoende is beantwoord. Als er meer vragen zijn naar aanleiding van dit stukje dan zie ik ze wel verschijnen via de mail-box.

Frans

Vraag 5 van Evelyne: Mijn konijn is mager en lusteloos, wie weet er raad?

WIE WEET ER EEN ANTWOORD OP DE VOLGENDE VRAAG?

Hallo,

Omdat u zelf zoveel met konijnen bezig bent heb ik een vraag, in de hoop dat u mij verder kunt helpen.
Ik heb een hangoor konijn (mannetje) van ongeveer 3 jaar oud.
Ik ben nu ongeveer 8 maanden met hem aan het tobben:
Hij begon met een verslechterde ademhaling, wat kale plekjes en dat hij erg vermagerd was.
Ik ben naar de dierensarts geweest en hij vertelde dat hij waarschijnlijk Schimmel had.
Shampoo meegekregen en hij moest vanzelf weer aan gaan komen. (Voor dit bezoek heeft hij al een wormenkuur gehad)
Nadat we hem hebben gewassen raakte hij in een soort "shock".
Zijn ademhaling werd heel slecht en hij kon niet meer lopen. Zijn heup viel steeds om.
De dierenarts gebeld en die zei dat hij waarschijnlijk op de shampoo reageerde.
Over de ademhaling hoefden we ons geen zorgen te maken. We moesten hem niet meer met die shampoo wassen maar gewoon de plekken insmeren.
De dagen erna werd zijn ademhaling steeds slechter. Hij maakte een snurk geluid maar kwam niet echt heel benauwd over. Eten deed hij niet veel meer. Wel at hij zijn groenvoer.
Toch weer naar de dierenarts gegaan. Dit keer werden we geholpen door een andere die constateerde dat hij een zware longontsteking had.
De kans dat hij het zou overleven was heel klein.
Door een atibiotica kuur knapte hij toch weer wat op. Dan ineens ging hij weer achteruit en een paar dagen later knapte hij weer op.
Zijn heupen zijn nog steeds erg stijf en blijven omvallen.
In deze tijd hebben we hem niet behandeld voor de Schimmel.

De laatste weken gaat het heel goed met hem. Hij heeft geen terugvallen meer. Hij eet goed alleen zijn heupen zijn nog erg stijf. Dit kon volgens de dierenarts van alles zijn maar bij een konijn is daar niks aan te doen.
Wel gaat het veel beter met zijn heupen dan dat het geweest is.
Het enige probleem is dat hij wel heel goed eet maar helemaal niks aankomt.
Hij weegt 1,8 kilo en is echt veel te mager.
Ik heb al verschillende soorten voer geprobeerd maar niks werkt tot nu toe.

Ik hoop dat u nog tips heeft met wat ik hem aan zou kunnen laten komen?

Met vriendelijke groeten,

Evelynne

 

Terug naar het begin

 

Terug naar de hoofdpagina

Terug naar de dahlia's

Nog meer konijnen zien?