THIRZA

 

 

 
1 jaar

Toen ik 1 jaar werd hadden we een kort feestje met niet te veel visite. De kamer was mooi versierd en in kreeg een mooie jurk aan en een mooie hoed op. Mama had zelf een leuke taart gemaakt. De indrukken van alle visite, de mooie versiering en de cadeaus was voor mijn eerste verjaardag genoeg. Mama had hapjes op tafel gezet die ook geschikt waren voor mij, dus geen nootjes enzo. Het was alleen 's morgens feest en later in de middag. Daarna was het afgelopen en kon ik lekker naar mijn bedje.

Mama had een mooie hoed gemaakt voor mij

Dit is mijn verjaardagstaart. Mooi hé? Mama heeft hem zelf gemaakt met cake, slagroom en een marcepeinen plaatje van de Hema om zelf in te kleuren.

Je kan wel zien dat ik erg onder de indruk ben van het kaarsje op de taart.

 

2 jaar                

Met mijn tweede verjaardag was het al een echt feestje met alles gericht op kabouters en paddestoelen. De kamer beneden was prachtig versierd met slingers en rode, groene en witte ballonnen. Mijn stoeltje was versierd met rood, groen en wit crêpepapier en kleine rode paddestoeltjes (van kerststukjes). Op de tafels had mama groen papieren tafelkleed gelegd, wat je op een rol kunt kopen. Voor de drankjes en hapjes had mama mooie rood plastic bekers gekocht bij de Hema. Ze hebben er bij Albert Heijn ook mooie bakjes van voor chips en dergelijke van. Voor de handen waren er rode servetjes. De beschrijving vind je hieronder en foto's dáár weer onder.

Kleurplaten

Mama had kleurplaten gekopieerd naar een Excel sheet. Daarmee kun je heel handig de kleurplaten vergroten. Als je ze dan uit print krijg je de tekening op meerdere A4-tjes. Die heeft mama aan elkaar geplakt en ingekleurd met plakkaatverf. Ze hingen op verschillende plaatsen in de woonkamer. Het was een erg leuk gezicht.

Paddestoel

In de kamer stond een heuse paddestoel, gemaakt van een grote paraplu. Deze had mama in de parasolhouder gezet. Op de paraplu zat rood papier (stevig, van een wegwerptafelkeed). Er waren witte stippen opgeplakt. Ik kon er leuk onder spelen. Hij heeft ook nog tot een week na mijn verjaardag in de kamer gestaan.

Taart

Bij de Hema hebben ze een kaboutertaart. Die had mama voor mij besteld. Op de taart zit een kaboutertje. Er pasten precies twee kaarsjes in z'n armen (kaarsjes moet je zelf kopen).

Kaboutermuts

Mama had voor mij ook een verjaardagsmuts gemaakt. Eerst moest ze daarvoor een strook (rood) papier knippen en op de maat van de omtrek van mijn bolletje vast nieten (plakbandje over de nietjes plakken). Daarna een stuk (groen) crêpepapier afknippen van twee keer de hoogte van de muts. Dat dubbelvouwen en aan de zijkanten dichtnieten of plakken. De crêpepapier aan de binnenkant de het papieren cirkel vastplakken. Mama heeft een deukje in het midden van de bovenkant van de muts gemaakt en met een nietje vast gezet. Ze heeft hem versierd met crêpepieren roosjes, een grote 2 en mijn naam.

Zoete Hapjes

Tompouces: Omdat de taart niet zo groot was dat alle visite ervan kon eten hebben we er nog wat bij gemaakt; groene tompouces met slagroom en rode paddestoeltjes. Die kun je heel eenvoudig maken. Pakken voor het maken van 6 tompouces kun je in bijna alle supermarkten krijgen. Alle benodigdheden voor standaard tompouces zitten in het pak. Het enige wat er bij nodig hebt is groene levensmiddelen kleurstof. Die kun je kopen bij een toko, een spuitbus slagroom en rode paddestoeltjes van Baukje. Als de glazuur uit het pak soepel is geworden in het hete water deze in een klein bakje doen en een paar druppels groene kleurstof erbij doen. De glazuur op de tompouces verdelen (dus eerst zijn de tompouces uit één stuk in drieën gesneden). Dan twee paddestoeltjes in de glazuur drukken. Pas net voor gebruik de slagroom langs de kanten spuiten, anders zakt het in.

Paddestoelen van spekjes: Het is wel een geduldig werkje, maar het resultaat is prachtig. Je hebt ervoor nodig roze ronde spekken en witte korte ovale spekken. Mama had ze allebei bij de Hema gekocht. Ze zaten wel met veel andere spekken in 1 zak of doos. En verder heb je nodig witte muisjes (uit een pak roze/- of blauw/witte). Om de spekken te plakken moet je een oplossing maken van een klein beetje warm water met suiker. Minimaal een dag van tevoren moet je de spekken op elkaar plakken. De muisjes zijn voor de stippen. Die kun je ook vast plakken met het suikerwater.

Kant en klare hapjes: Mama had lekkere bon bons en snoepjes gekocht in de vorm van paddestoeltjes.

Hartige hapjes

De hartige hapjes kun je leuk serveren op een platte schaal met slablaadjes.

Paddestoelen van tomaat/ei: Dit hapje kende mama nog uit haar eigen jeugd. Een gekookt eitje, al dan niet gevuld. Daarvan een kapje afsnijden en neerzetten. Een half tomaatje er op zetten en stipjes maken van mayo uit een tube.

Egeltjes: Deze was een van mijn favorieten. Mama had egeltjes gemaakt van halve gehaktballetjes die je kant en klaar kunt kopen in de supermarkt (koelvak bij vleeswaren). De stekels waren halve pepsels  en de oogjes pijnboompitten.

Kaboutertjes van worst: Deze zijn makkelijk om te maken. Voor het gezichtje neem je een plakje gekookte worst. Daarop maak je met een tube smeerkaas een baard en een snor. Voor de muts een plakje cervelaatworst dubbelvouwen en in elkaar schuiven en 'op zetten'.

Kant en klare hapjes: Kaasblaadjes (bij chips in de supermarkt, diverse soorten).

Avondeten

Om het allemaal nog feestelijker te maken had mama mijn favoriete kostje gemaakt: doperwtjes met gekookte aardappelen, een gekookt eitje en boterjus door elkaar geprakt en daarop een 'overgebleven' paddestoel van ei en tomaat. Heerlijk smullen!

Twee jaar! Hier zit ik op mijn mooi versierde stoeltje.

Dit is de paddestoel. Hij heeft een week in de woonkamer gestaan.

Dit is de paddestoeltaart voor mijn tweede verjaardag. Ik vond hem geweldig.

Met papa op de foto voor mijn verjaardag. Op de achtergrond zie je wat van de slingers.

Dit waren de tompouces die mama heeft gemaakt. Mooi groen met paddestoeltjes en lekker!

Kijk, dit zijn lekkere paddestoelen van spekjes. Zelfgemaakt.

Deze mooie egeltjes voor bij de borrel waren mijn favoriet!

Dit zijn geen echte kaboutertjes hoor, ze zijn van worst gemaakt.

Mijn lievelings gerecht werd geserveerd op mijn verjaardag. Met erbovenop...een paddestoel.

 
Links

Als je nog meer ideeën kan gebruiken voor je verjaardag. Hieronder staan links: