Voeren voor de winter

Naast een goede volkssterke is het ook van het grootste belang dat de volken over voldoende voer beschikken. Ook moet je er rekening mee houden dat sterke volken in de winter meer voer verbruiken dan zwakke.
Er is een verschil tussen de voeren van volken die in 1 of 2 kamers overwinterd worden. Een-kamer-volken kunnen vanwege het begrensde raatoppervlak niet meer dan ongeveer 12 kg suiker opnemen. Het beste kun je die 12 kg in twee keer geven. De eerste keer half augustus en de tweede keer half september, als het broed uitgelopen is.
Bij twee-kamer-volken is het voeren helemaal geen probleem. Je kunt ze vanaf half augustus tot eind augustus rijkelijk voeren.
Zuckerwasserfütterung Het meeste voer gebruiken de volken pas in het voorjaar. Afhankelijk van het weer in maart en april kan vooral bij sterke een-kamer-volken de voedselvoorraad krap worden. Wie zijn volken op 1 kamer overwinterd, moet altijd een paar voedselramen in reserve hebben, om voedselgebrek in het voorjaar snel en gemakkelijk te kunnen verhelpen.
Welk voer er gegeven wordt, speelt geen rol. Of het nu suikerwater, siroop of voederdeeg, of het in vele kleine of weinig grote porties gegeven wordt, het maakt allemaal niets uit. Ook stimulatie voeren is onnodig, omdat het beoogde effect niet optreed. Belangrijk is alleen dat er gevoerd wordt, op de goede tijd en voldoende.
Een stapelbox van 20 liter als voerbak = een reis minder!  
Futterteiggabe De laatste tijd worden er ook goedkope uit mais gemaakte siropen op de markt gebracht. Ze bevatten heel veel maltose, waarbij bij het uiteen vallen glucose (druivensuiker) ontstaat, die eventueel zou kunnen kristaliseren. Maar dat is tijdens de driejarige onderzoekingen in Hohenheim nog niet gebeurd.
Bij voeren met voederdeeg is een houder niet nodig. Het voederdeeg wordt in de lege kamer op het iets teruggeslagen folie gelegd. Zo wordt ook bovenbouw verhinderd.

Aan het eind van het voeren moet een twee-kamer-volk over minstens 20 kg voer beschikken. Dat zijn 10 Zander-ramen vol voer. Om er voor te zorgen dat een twee-kamer-volk voor de winter minstens 20 kg voer in de ramen heeft, moet 20 kg suiker in de vorm van een suikeroplossing gegeven worden. Ik roer suiker en water in een verhouding van 3:2 en gebruik warm water, zodat de suiker makkelijker oplost. het aantal keren dat de voerbak gevuld wordt hangt natuurlijk af van de grootte van de bak. Het geven van kleine porties, in plaats  van 2 grote om de 4 tot 7 dagen, zorgt voor meer werk en heeft verder geen nut.

Voor het opslaan van 20 kg voer heeft een volk 10 Zanderramen nodig, daarom moet het 20 ramen ter beschikking hebben; die andere 10 ramen zijn nodig voor de opkweek van de winterbijen, voor stuifmeel opslag en verblijfplaats voor het gestadig afnemend aantal werksters.

Uit "Einfach imkern" van Dr. Gerhard Liebig