Sanering van zwakke volken

Als zwakke volken nog een goede koningin hebben en niet herkenbaar aan een ziekte lijden, hoeven ze niet opgeruimd te worden. Ieder gezond bijenvolk, ook als het in maart maar 3 straatjes bezet, bezit een enorm groeivermogen. De voorjaarsoogst kun je natuurlijk vergeten, maar een late oogst zit er wel in. Als die ook uitblijft, dan hebben zulke volken alleen maar kosten  veroorzaakt, bij  hun vorming, hun verzorging in de zomer en bij het voeren en de varroabehandeling in de nazomer. Opdat dit zich niet te vaak herhaald, moet de oorzaak van de slechte uitwintering gezocht worden.

Verschillende jaren wetenschappelijke studie hebben een nieuwe methode gebracht om een volk, dat in maart slechts 1 tot 3 straatjes bevolkt, zonder het aan te vullen, sterk te maken: "de dubbele volken methode".
Je zet een zwak volk, boven een koninginnerooster, op een sterk volk en scheidt de volken weer na 4 tot 5 weken. Tijdens deze weken hebben beide volken een gemeenschappelijk vlieggat. Hun koninginnen blijven beiden aan de leg. Het bovenste volk krijgt verpleging van onderen en dijt in korte tijd het broednest tot 6 á 8 ramen uit. Echter alleen als er plaats is! Daarom moeten bij het zwakke volk voor het saneren alle overbodige voerramen verwijderd worden. Twee gevulde randramen voldoen. Zodra het door vreemde bijen (!) verzorgde broed uitkomt kan het volk op een eigen gaasbodem gezet worden.
In het voorjaar kan (net als in de nazomer) makkelijk roverij uitbreken, daarom moet bij zwakke volken het vlieggat klein gehouden worden.

 
 

 


Sterk volk
Met koninginnerooster













Zwak volk














Toestand van de volken begin maart 

zwak- op een sterk volk zetten

toestand na 4 á 5 weken

Beide volken uit elkaar halen en uitbreiden
Sanering van volken in het vroege voorjaar is na 4-5 weken afgerond. Na de scheiding kunnen de volken direct een honingkamer krijgen.


Uit "Einfach imkern" van Dr. Gerhard Liebig