boom in bloei
paarden
De bloedlijnen
tulp
van Schillemans
schild
boomstam
 

Interesse naar mijn voorouders en familieverwanten hebben mij aangezet om deze site te maken. Uit verhalen van mijn ouders, grootouders, ooms, tantes, naamgenoten had ik al een beeld van mijn voorouders maar een duidelijk overzicht ontbrak. De site is nog niet af en zal ook wel nooit helemaal klaar zijn maar na de vele uren zoekwerk wilde ik de site toch al publiceren. Met nieuwe informatie, foto's, plaatjes of verhalen zal ik de site af en toe vernieuwen.

De meeste informatie komt uit het Zeeuwse archief, handgeschreven archiefstukken zijn daar gedigitaliseerd, vaak waren deze moeilijk leesbaar en zorgden voor verschrijvingen. Zo komen er Schillemansen voor met verschillende namen; Schillemans, Schidemann, Schildeman, Schellemans, Scheldemans, Schelleman, Scheideman... De eerst bekende Schillemans, Pieter, kwam uit Westmalle. In de buurt van Westmalle ligt het dorp Schilde, ook hier komt de naam Schillemans voor. Nu kan het natuurlijk zijn dat de naam Schillemans van oorsprong Schildeman was, de man uit Schilde! De naam Schildeman komt ook voor in de oudste archief stukken die ik gevonden heb.

Klik hier om meer over de naam Schillemans en een wapenschild van een Schillemans te lezen.

Onderin vind je alle familienamen die op deze site voorkomen. Klik erop om op de pagina met de vermelding te komen.

Update 28-01-2017 met genealogie gegevens van George Steijaert, voorlaatste update 20-11-2017 met gegevens van Mariska Schillemans en laatste update 14-08-2020 met gegevens van Robin Schillemans.

Laatste aanpassing 14-08-2020,

staat er iets op deze site waar je het niet mee eens bent stuur mij dan een mail door onderin op de envelope te klikken.

De eerste bekende Schillemans is Pieter / Petrus Schillemans / Schideman/ Schildeman/ Scheldeman geboren in Westmalle Belgie, woonde in Lamsweerde. In de archiefstukken staat dat Pieter uit Westmalle Campania Brabantica komt.

Robin Schillemans heeft in de archieven van Westmalle een Pieter Schillemans gevonden waarvan we denken dat het onze Pieter is. Deze Pieter is geboren op 16-08-1744, hij had een broer Joannes die geboren was op 10-09-1741. Deze Pieter is een kind van Joannes Schildeman, Joannes geboren in 1672 of 1674, en Catharina Jordaens, Catharina geboren op 18-07-1711. De ouders zijn gehuwd in januari 1736. De broer Joannes is op 11-07-1741 overleden.   De vader Joannes en moeder Catharina zijn beiden overleden op 17-08-1747. Door het overlijden van de ouders is Pieter  wees geworden op 3 jarige leeftijd. Of deze Pieter onze Pieter is moet nog verder onderzocht worden maar het lijkt er wel op.  

In de jaren 1741 tot 1748 werden de Oostenrijkse successieoorlogen uit gevochten in onder andere Westmalle, mogelijk dat dit te maken heeft met het overlijden van de ouders. 

Bij Westmalle was een legerplaats. Voor info hierover volg de linken;  https://www.toerisme-malle.be/ontdek-malle/bezienswaardigheden/andere-bezienswaardigheden/bedevaartsoord-drieboomkensberg    https://www.route.nl/poi/594240/bedevaartsoord-drieboomkensberg  https://nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_Bergen_op_Zoom_(1747)

 

 

Pieter ging in 1780 in ondertrouw in Axel met Elisabeth Cappaert/Cappaart/Coppaart, zij vestigden zich in Boschkapelle.

Elisabeth/Elizabetha Agnete Cappaert kwam uit Boschkapelle/Boscappel,
dochter van Judocus Cappaert & Livina van Tiggelen, is gestorven op 24-09-1826.

Pieter / Petrus Johannes Schillemans Lamsweerde 

 ca.1750    24-12-1794 in Boschkapelle


06-05-1780   


  Elisabeth Cappaert  23-11-1754  24-09-1826

  27-06-1795 in Axel  


Huwde na Pieter met Jan/Johannes van den Berghen/Bergen/Berghe

1767  1816

In deze tijd hoorde Boschkapelle bij het Axelambacht.

naar gezin ouders / naar kinderen / gehuwd of samenwonend /   gescheiden /  alleenstaand /   geboren /  gestorven

Zoals veel Zeeuws Vlamingen waren de meeste 'Schillemansen' boeren.

Door de eeuwen heen hebben de Zeeuws Vlaamse kustbewoners gestreden tegen het water.
Dijken werden opgeworpen om het water tegen te houden en de grond geschikt te maken voor landbouw of veeteelt.
Stormen, vloedgolven en het doorsteken van de dijken tijdens oorlogen gaven deze gronden weer prijs aan het water.

 De kustbewoners kwamen en gingen afhankelijk van de economische voorspoed van de streek.
Hoe meer bevolking er in de kuststeden woonden hoe meer er behoefte was aan landbouwgronden en dus inpoldering van de kust.

Na de vrede van Munster in 1648 behoorde het huidige Zeeuws Vlaanderen bij de Republiek der verenigde Nederlanden. Zeeuws Vlaanderen werd toen Staats gebied. Staats-Vlaanderen mocht in die tijd over geen enkele vorm van zelfbestuur beschikken, voorheen viel het onder het bestuur van Gent. De vrede van Munster bepaalde dat de Westerschelde en de daarop uitkomende vaarwegen gesloten werden voor scheepvaart. Duizenden handelaren, ambachtlieden en wetenschappers trokken weg uit de havensteden Antwerpen, Gent en Brugge. De omliggende gebieden ontvolkten, er was geen afzetmarkt meer voor landbouwproducten. Het water kreeg over grote delen polder weer vrijspel. Ook voor de godsdientbeoefeningen had het Staats-bestuur gevolgen, de katholieke mochten geen erediensten meer houden en de roomse kerken gingen over in handen van de protestanten.

In 1794 veroverden de Franse troepen onder leiding van Napoleon Staats-Vlaanderen, deze overheersing duurde tot 1814.

Tijdens de Franse overheersing was er weer scheepvaart op de Westerschelde, de havensteden bloeiden weer op. Het inwoners aantal groeide en er was weer landbouwgrond nodig om deze monden te voeden. De economische voorspoed trok mensen aan uit Frankrijk en Duitsland. 

Na de eerste wereldoorlog was een tekort aan landbouwers in Frankrijk voor velen een reden om te vertrekken. Regelmatig woonden enkele Schillemansen en Steijaerden in Noord-Frankrijk, mogelijk dat de band die zij met Noord-Frankrijk hadden voortkwam uit deze volksverhuizingen.

Hier onder een vermelding van een Schillemans in Frankrijk:

En 1799, le génie militaire qui avait cette demeure en charge, chercha à s'en défaire. Voici la notice que le lieutenant Schillemans, chargé en chef du service de Boulogne et de Montreuil, rédigea à cet effet :

 " Ce Bâtiment à bas étage, vulgairement nommé l'Ingénerie, a été construit en 1680 par ordre de Louis XIV pour servir de logement aux ingénieurs qui surveillaient l'exécution des travaux ordonnés au village d'Ambleteuse, dont on voulait faire une ville florissante et dont le petit port formé par l'embouchure d'un ruisseau devait être transformé en port militaire. Différentes causes ayant fait abandonner ce projet, auquel néanmoins on travailla pendant cinq ans avec assez d'activité, ce bâtiment est devenu complètement inutile et est resté le seul vestige de la nouvelle ville qu'on proposait d'établir, le reste ayant été aliéné et détruit. Depuis ce temps, il a fait partie de la masse des bâtiments militaires dépendant de la place de Boulogne et a été entretenue sans motif comme sans objet aux frais du Gouvernement. Sa position sur les dunes dans le voisinage de la mer, le rend d'un entretien d'autant plus dispendieux, que la vétusté commence à s'y faire apercevoir.

Ce local environné assez loin d'un terrain aride et sablonneux, n'offre aucune ressource, aucun attrait pour l'habitation ou la culture, mais il pourrait avoir une valeur accidentelle pour plusieurs négociants qui feraient peut-être volontiers de cette clôture et des bâtiments, une espèce d'entrepôt et de magasin pour les objets d'échouement qui sont assez fréquents sur cette partie de côte. "

Bron van bovenstaande tekst: http://membres.lycos.fr/histopale/ambletxt.htm

Ook nu wonen er nog Schillemansen in Noord-Frankrijk of zij bloedverwanten zijn weet ik nog niet.

 Tijdens de Franse overheersing en ook later waren er regelmatig overstromingen waardoor de oogsten mislukten en de gronden soms jarenlang onder water stonden. Hontenisse en Hulst waren door de eeuwen heen gevrijwaard van overstromingen. Begin 18de eeuw werden deze streken dan ook omschreven als zeer fraai en toeristisch. Hontenisse had in die tijd de meeste inwoners. Door de overstromingen hadden de boeren het moeilijk, na de grote overstromingen van 1808 en 1809 geraakten zeker 400 boeren aan de bedelstaf. Ook een onbekende koorts, ook wel genoemd de Zeeuwse koortsen, maakten het leven van de Zeeuws Vlamingen zwaar. Na de franse overheersing waren het huidige België en Nederland één land. Na de Belgische opstand van 1830 tot 1839 werden de grenzen tussen beide landen vastgesteld zoals ze nu nog zijn.   

Wapen Zeeland

Luctor et emergo: ik worstel en kom boven.

De wapenspreuk stamt uit een latere tijd dan het wapen. In 1585, tijdens de strijd tegen de Spanjaarden, lieten de Zeeuwse staten een penning slaan die op de ene zijde de tekst 'Autore Deo, favente Regina' (door het gezag van God en de gunst der koningin) en aan de andere kant 'Luctor et Emergo' droeg. Op deze wijze wilde Zeeland het Verdrag van Nonsuch vieren, waarin de Britse koningin Elizabeth I verklaarde dat ze de opstand tegen de Spaanse koning Filips II beloofde te steunen. In een pamflet uit die tijd wordt aangegeven dat het de Zeeuwse leeuw moet voorstellen die na een worsteling uit het water weet te klimmen door het werk van God en de 'goedgunstigheid' van de koningin. De strijd tegen de Spanjaarden verliep op dat moment niet zo goed. Het worstelen heeft dus oorspronkelijk niet betrekking op de strijd tegen het water, maar op het 'worstelen' tegen Spanje.

Samen betekenden de spreuken: "Door het gezag van God en de gunst der koningin worstel ik en kom ik boven". Vanwege de lengte van de spreuk en omdat het eerste deel van de spreuk niet zelfstandig kan worden gelezen, is alleen het laatste deel ervan aan de onderzijde van het wapen geplaatst

Kaart zeeland 1747

kaart Zeeuws Vlaanderen 1747 BeVoBo Terneuzen

HomeMailNaar bronvermeldingen

naar gezin ouders / naar kinderen / gehuwd of samenwonend /  gescheiden /  alleenstaand /   geboren /  gestorven

Familienamen in de stamboom:
Aernoudts, Audenaerdt 1,  AkemaBacker,  Baeijens, Baljouw, Bauwens, Begeijn, Bekvan den Berghe/Bergen/Berghe, van den bergen2,   BilterijstBleijenbergh,  de Bock,   Boeding Boeding/Boedinck/Boedinkx/Boedinx/Boedickx/Boedink,  Boel, Boel,  Bogaert,   Bogaert, Bogaert, de Boij, Bokkers, BolBoonman,  Borm,   Bos,   van den Boschde Bot, van Brackel, Bral,   van Broeck,   Broekaert,   Bruggeman,   Bruggeman 1,   de Bruijne,   de Bruijn, Bruins,   van Brusselde Buck,    Buijsrogge,   Buijsrogge 1, Buijsse,  de Burger, Burm, de Caluwé,  Van Campen,  Cappaert/Cappaart,   Cauwenberghe, Claesens,   de Clerck,  de Cock,   CoenenCollesaer, Compiet, Cox, Dankaart, de Dauw, Deckers,  Dansaert, van Deursen, DierickDobbelaar, Dobbelaer, Doppegieter, van Dorsselaer, van Dorselaer 1, van Driessche, Duchiene,   Dumolin van den Eeckhout,  Eerdenburg,   Eerdenburg 1,   EikelstamEngelsen,  van Esbroeck van Esbroeck 1van Esbroeck 2, Fassaertde Fijn,  FrankenFreijser,    Garé,   van Gassen,  Geers,   Giele, Gilles- d'Hamers, Gouwma,   Gremberghe,   d'Haans, d'Haans , van Haelst, d'Haens, D'Hart,   Heije, Heijens,   van den HemelHemelaar,  Hendriks, HendriksHermes,  HielHoefijzersHoefeijzers, Hogerheijde,   d'Hooghe,   IJsebaert/Ysebaert,   Inghels,   JansenJansen 1,  Janssens,   Janssens 1,    van Keep,   Kegelaarvan Kerckhoven, Kesbeke, De Kind, van der Kinderen Kindt,    Kint,   Kleine,   van der Klooster, de Koning, Kouijzer/Kouwijzer, Kramer,   Kronenburgh/Kronenburg/Croonenburg,   van Kruissen,  van Laar,   van Laere, van laere, Lafeber LauwensLauwens 3, Lauwers 1,   Lauwers 2 , Lauwers 3,   Leenknegt,   van Linden,   Loefstok,  van Loon,   Lust,   de Maat,   Maerman,   Mangnus,   Mangnus 1,  Malcontent,  Mannaert, de Mast,   de Meijer, Metz,   Michielsen,   Modde,   de Moor,   Morres,   Morres 1,   Morres 2,   Mulders,   Muller,   Muller 1van der NackNeve/NeefNieuwlaat,  de Nijs,   de Nijs 1 Pauwels,   Pauwels 1,   PeijnePieters,   Pieters 2,  Pieters 3,   Pleck van der Poel,   van Poelevan de Poele,    Polfliet,   de Poorter,  de Poorter 1, Post, de Potter, van Putte,   Raas,   de RechterRies/Bies,   Rijk, de Roeck,  Roel/Boel/Roels,  RoelandRombout,   Rombout 1, de Rooij,  de Ruijter, de Ruijter1,   Schelfhout, Schelfhout 1,   de Schepper,   de Schepper 1,  de Schepper 2, de Schepper 3,   Schillemans, Seghers,  Serrarens, ServaasSimoens, Slot,  de Smet,   de Smet 1, de Smet 2Somers,   Staal,   Staal 2,   Steckbauêr,   Steijaert,   van der Straaten,   StraeckenStrobbe,  Suij, Sukel,   Suy,   Taalman, de Theije, van Tiggelen, Timmermans, Totté,   Iotté,   van Trappen Veesaert van de Velde,   van de Velde 1,   Verbist,   Verbist 1, Verbrakel,  VercruijssenVerdickt, Verdurmen, Vereecken,   Vergauwen, Vergauwen1 VermeulenVermeulen, Vernon,  Verschueren,   Verstraten,  Verstraten 2  VerstraetenVerstraeten 1,   VervaetVickingen,  Vincke,    van der Vlies,   Voet,   van de Voorde,   Vossaertde Vriend, de Vriend 1 de Waal,   de Waal 2,    de WaelWaes, Waes van,  de Walde, van de Walle,   Warrens,   van Waterschoot van Watteghem,   Weemaes,   Weemaes 1 Weemaes 2,   vanWelneses,   de Windt,  Wuijtack/wuytack.