Nieuws uit het seizoen 2007 - 2008


Dick Eijlers wint wereldtitel SIX Pack Shuffle bij de Heren, Nelly Eekhof doet hetzelfde bij de Dames
Eindelijk was het dan zover, na twee jaar voorbereiden, organiseren, afstemmen en vele vergaderingen later werd het WK SIX Pack Shuffle georganiseerd door de ANS (Algemene Nederlandse Sjoelbond).  Aan het WK deden ruim 200 personen mee uit acht verschillende landen. Vooral de Duitse sjoelers waren in grote aantalen aanwezig op het eerste echte WK.

Het WK wordt niet gespeeld volgens het traditionele spelletje met 30 schijven. Nee, het WK wordt gespeeld met slechts zes schijven waardoor de maximale score slechts 28 is. Het is een knock-out systeem waarbij twee spelers het tegen elkaar opnemen. De speler die het eerste bij de 100 punten is aangekomen wint de game. De eerste speler met drie gewonnen games wint de wedstrijd. In de finale zal er gespeeld worden in een best of zeven serie waarbij vier gewonnen games de wereldtitel oplevert.

Het WK werd dit jaar in Heerhugowaard in de Waardergolf gehouden. In deze zeer goede sporthal waren op vrijdag 25 april alle 150 bakken neergezet. De sporthal kon goed op temperatuur gebracht worden, wat ten goede kwam aan de bakken. Op zaterdag 26 april werden voor de meeste spelers eerste de voorrondes gespeeld. De spelers die hierin meededen moesten proberen om zo een plaatste te bemachtigen in het hoofdtoernooi. Omstreeks drie uur ’s middags zou het echte hoofdtoernooi aanvangen. Voor de geplaatste spelers werd in de tussentijd het WK teams gespeeld.
De finaledag zou op zondag plaatsvinden waarna de huldiging van de echte wereldkampioenen zou plaatsvinden. Bij de Dames werd Nelly Eekhof wereldkampioene door met 4-0 te winnen van Geesje v/d Linde. De Groningse werd hiermee de enige echte en terechte kampioen door al haar partijen vrij eenvoudig te winnen.

Bij de Heren ging de wereldtitel naar de pas 15-jarige Dick Eijlers uit Lisse. De “rissing star” van de afgelopen twee jaar begint dit jaar pas echt heel goed door te breken. Hoewel hij op jonge leeftijd al de nodige bekerwedstrijden op z’n naam heeft staan was dit pas zijn eerste echte grote prijs. In zijn tocht naar de wereldtitel versloeg hij achtereenvolgens Herman Depenbrock (Nederlands kampioen 2008), Siem Oostenbrink (13-voudig Nederlands Kampioen) en in de finale Jan Oostenbrink (3-voudig Nederlands Kampioen). Vooral de finale was van een uitzonderlijk hoog niveau waardoor Dick Eijlers als de enige terechte winnaar kan worden betiteld. Dick gooide het Wereld Kampioenschap in stijl uit door met twee keer 28 te eindigen. De finale werd door Dick met 4-2 gewonnen.

Van de leden van Schijf ’83 deed Dennis Eijke het nog het beste met een gedeelde 25e plaats. Op zondag werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld door Dick Eijlers met 3-0. De makkelijke overwinning van Dick was vooral te wijten doordat Dennis nog geen schijf had gegooid voor aanvang van de partij door alle organisatorische aspecten die een WK met zich meebrengt.

De foto’s van het WK sjoelen zijn terug te vinden door op de volgende link te klikken. Door het grote aantal foto’s heb ik deze extern moeten onderbrengen.
Uitslag WK sjoelen 2008 (Heren)
Uitslag WK sjoelen 2008 (Dames)
Klik hier om alle foto's van het WK sjoelen te zien
Klik hier om de foto's te bekijken op de website van de Duitse sjoelbond

NK Individueel levert geen prijzen op
Bram de Waart 2e op het open toernooi

Hoewel Schijf '83 met een groot aantal sjoelers aanwezig was op het NK Individueel leverde dit helaas geen winnaars op. In totaal namen 12 leden van Schijf '83 deel aan het NK Individueel. In de C-klasse werd Patrick de Groot 13e met een gemiddelde van 133,75. In de E-klasse deden drie leden mee waarvan Betsy de Waardt het hoogste gooide. Met een gemiddelde van 122,20 werd zij 27e. Ans Schilperoort werd 32e met een gemiddelde van 120,75. Connie Colijn werd met een gemiddelde van 118,05 37e. In de F-klasse zijn maar liefst vier leden te vinden. Bert Verduyn was hier het beste lid van Schijf '83. Hij gooide een gemiddelde van 118,70 en werd hiermee 23e. Nina van Duin vinden we teurg op plaats 37. Zij gooide een gemiddelde van 114,70. Zeven plaatsen lager vinden we Sonja Provoost met slechts een gemiddelde van 111,95. Nog twee plaatsen lager vinden we Marco Borsboom met onwaardig gemiddelde van 109,45.
Één klasse lager deden twee leden mee om de prijzen. Echter ook bij deze leden ging het niet naar behoren. Ina Colijn werd 20e met een gemiddelde van 114,95. Het andere lid, Jeanne van Meel, werd 34e met een gemiddelde van 112,70. In de H klasse speelde Lenie Haagenaars, waarin zij het verrassend goed deed. Door haar hoge gemiddelde op de selectiewedstrijden moest zij één klasse hoger spelen wat haar uiteindelijk goed afging. Ze behaalde een gemiddelde van 113,25 wat haar een 9e plaats opleverde. Bianca Kip deed het dit jaar het beste van allemaal. Na een goede eerste ronde van 1152 stond ze derde. Echter door een slechte tweede ronde van 1059 viel ze terug naar plaats vijf.
Het open toernooi leverde wel één prijswinnaar op. Bram de Waardt werd in de D-klasse tweede met een gemiddelde van ruim 131.
Hieronder zijn nog een aantal foto's van het NK Individueel op 12 april 2008.
Klik hier om alle foto's van het NK Individueel 2008 te bekijken
Klik hier om de uitslag van het NK Individueel te downloaden
Klik hier om de uitslag van het open toernooi te downloaden

Vier prijzen op laatste Zuid-Bokaal wedstrijd (Veldhoven)
Op zaterdag vijf april werd de laatste wedstrijd voor de Zuid-Bokaal gespeeld in Veldhoven. Op deze laatste wedstrijd wisten vier leden van Schijf '83 een prijs te bemachtigen. Ina Colijn wist in de G klasse de tweede plaats te bemachtigen met een gemiddelde van 119,05. In de F klasse werd Nina van Duin derde met een gemiddelde van 120,90. Huub Stijns wist in de D-klasse een gemiddelde te gooien van 130,25. Dit leverde hem uiteindelijk een tweede plaats op. Dennis Eijke werd in de A-klasse derde met een gemiddelde van 141,30.
In de stand om te Zuid-Bokaal zijn er geen leden bij de eerste vijf geëindigd. Het eerste lid van Schijf '83 vinden we terug op de tiende plaats met 264 punten. In de top 20 vinden we ook nog Dennis Eijke terug op de 13e plaats (234 punten) en Betsy de Waardt op de 19e plaats met 206 punten.
Download hier de uitslag van de negende wedstrijd om de Zuid-Bokaal en de eindstand om de Zuid-Bokaal

Drie prijzen in Hellevoetsluis
Het open toernooi in Hellevoetsluis heeft drie prijzen opgeleverd. In de G-klasse wist Ina Colijn weer een beker te winnen door het gemiddelde van 120,85 te gooien. De andere twee prijzen werden allebei behaald in de E-klasse. Op de derde plaats stond Connie Colijn met een gemiddelde van 124,85. De eerste plaats werd behaald door Betsy de Waardt met een goede score van 128,95 gemiddeld. De volledige uitslag is hieronder te downloaden
Download hier de uitslag van de achtste wedstrijd om de Zuid-Bokaal

NK Koppelen levert één prijs op
Op 15 maart 2008 namen drie koppels deel aan het NK koppelen in Druten. Het NK koppelen leverde voor Schijf '83 één koppel op dat in de prijzen viel. Het koppel Marco Borsboom en Patrick de Groot werd in de C-klasse tweede met een gemiddelde van 111,77. Vooral de laatste ronde met een score van 1205 was goed te noemen. De andere koppels verging het minder goed. In de B-klasse werden Dennis Eijke en Bram de Waardt 7e met een gemiddelde van slechts 114,93. In de D-klasse werden Bianca Kip en Freek van Duin zesde met een gemiddelde van 98,93.
Download hier de uitslag van het NK koppelen

10 Prijzen op eigen open toernooi
De sjoelers van Schijf '83 hebben zaterdag 8 maart op hun eigen open toernooi tien prijzen weten te bemachtigen. In de J klasse wist Ellen de Smit weer eens een beker te winnen. Ze werd derde met een gemiddelde van 99,00. In de I klasse werden maar liefst twee prijzen behaald. Ons jongste lid (Bianca Kip) behaalde een twee plaats met een gemiddelde van 113,80. Lenie Hagenaars wist beslag te leggen op de eerste plaats met slechts twee puntjes meer wat dus een gemiddelde van 113,90 opleverde. Ina Colijn wist in de G-klasse een derde plaats te bereiken door een gemiddelde te gooien van 119,75. Marco Borsboom wist in de F-klasse een eerste plaats te bemachtigen met een gemiddelde van 126,30.
Ook in de E-klasse wist Schijf '83 twee prijzen te behalen. Peter Kreule wist beslag te leggen op de tweede plaats met een gemiddelde van 128,60. Met vijf punten meer wist Besty de Waardt eerste te worden met een gemiddelde van 128,85. In de D-klasse was Bram de Waardt tweede, hij gooide hierbij een gemiddelde van 130,10. In de C-klasse wist Patrick de Groot de eerste plaats te bemachtigen met een mooi gemiddelde van 136,55. Als laatste werd Dennis Eijke tweede in de A-klasse. Met een gemiddelde van 143,15 had hij hetzelfde gemiddelde als Bert-Jan Walaardt. Echter doordat Bert-Jan een hogere serie had staan wist hij de eerste plaats te bemachtigen.
De volledige uitslag is te downloaden onder de button "open toernooi"

PRESTATIE VAN FORMAAT OP LAATSTE SELECTIEWEDSTRIJD!
Zaterdag 1 maart hebben de sjoelers van Schijf '83 een vrij unieke prestatie geleverd. Op de laatste en beslissende selectiewedstrijd voor het NK te Barneveld plaatsten tien personen zich. Er werden ook een aantal dagprijzen behaald. Zo werd Betsy de Waardt eerste in de E-klasse met een gemiddelde van 126,00. In dezelfde klasse werd Ans Schilperoort derde met een gemiddelde van 120,40. In de I klasse werd een eerste plaats behaald door Bianca Kip met een gemiddelde van 113,25. Met een gemiddelde van 109,90 werd Lenie Hagenaars tweede in dezelfde klasse.
In de I klasse vinden we ook de eerste personen die naar het NK mogen. Bianca Kip werd tweede met een gemiddelde van 112,43. Lenie Hagenaars deed het in deze klasse iets beter met een gemiddelde van 113,60. Zij werd daardoor ook klasse kampioen en moet door haar gemiddelde op het NK in de H klasse spelen. In de G-klasse vinden we Ina Colijn terug. Met een gemiddelde van 114,60 werd ze vijfde wat recht geeft op deelname aan het NK. In de F-klasse mogen twee leden meedoen op het NK. Nina van Duin werd vierde met een gemiddelde van 120,88. Bert Verduyn had over 40 bakken slechts één puntje meer waardoor hij derde werd met een gemiddelde van 120,90.
In de E-klasse mogen maar liefst drie leden uitkomen op het NK. Ans Schilperoot werd zesde met een gemiddelde van wat nog net recht gaf op het NK 120,65. Betsy de Waardt werd vierde met een gemiddelde van 122,03 en Connie Colijn werd derde met een gemiddelde van 122,15.Één klasse hoger viel Huub Stijns net buiten de prijzen, hij werd vierde met een gemiddelde van 129,38. In de C-klasse mocht Corrie Stijns nog net mee met een gemiddelde van 130,63 wat haar een zesde plek opleverde.
Twee leden van Schijf '83 mogen ook naar het NK maar komen daarbij niet uit voor Schijf '83. Zij zijn pas sinds kort lid van Schijf '83 waardoor zij nog uitkomen voor L.Z.M.S. Vlissingen. Patrick de Groot werd in de C-klasse klassenkampioen met een gemiddelde van 134,43. Hierdoor promoveert hij net niet naar de Hoofdklasse Heren B voor volgend seizoen. In de F-klasse werd Marco Borsboom tweede met een gemiddelde van 122,45.
Aan dit lijstje wordt misschien Dennis Eijke nog toegevoegd. Hij viel net buiten rechtstreekse deelname door een achtste plaats in de Hoofdklasse Heren A. Echter in de Hoofdklasse wordt nog altijd een tussenselectiewedstrijd gespeeld waarbij nog een aantal sjoelers wordt afgevaardigd. Deze wedstrijd zal op 22 maart worden gespeeld in Voorthuizen. Alle uitslagen zijn te downloaden onder de button Oosterhout

Open toernooi te Goes levert drie prijswinnaars op
Het opentoernooi in Goes op 16 februari heeft drie prijswinnaars opgeleverd. Nelly Goedhart werd in de G-klasse derde met een gemiddelde van 116,25. Twee klassen hoger werd Ans Schilperoort eerste. Zij behaalde een score van 122,35. Ten slotte werd Dennis Eijke in de A-klasse tweede met een gemiddelde van 139,00.
Download hier de uitslag van de zesde wedstrijd om de Zuid-Bokaal

Drie koppels in de prijzen
Op zaterdag 9 februari zijn drie koppels in de prijzen gevallen. Het koppel Dennis Eijke & Bram de Waardt werd zelfs afdelingskampioen. Dennis Eijke & Bram de Waardt werden in de B-klasse met overmacht afdelingskampioen met een gemiddelde van 121,33. Tevens gooiden Dennis en Bram een nieuw record van 1288 over één ronde. Één klasse lager werden Ans Schilperoort en Piet Sinke tweede met een gemiddelde van 109,73. In de D-klasse werden Freek van Duin en Bianca Kip ook tweede na een goede slotronde van 1126. Daarmee kwamen ze net boven de 100 gemiddeld uit, namelijk 100,57.
De volledige uitslag is hier te downloaden

Één koppel in de prijzen
In België is één koppel in de prijzen gevallen tijdens het tweede valentijnstoernooi. Het koppel, bestaande uit Dennis Eijke & Bram de Waardt beleefde misschien wel de slechtste score sinds ze samen koppelen. De score van 1058 was niet om naar huis te schrijven en eigenlijk A-klase onwaardig. Zeker als je zag dat de nummer één 1.279 gooide in de eerste ronde. Na de eerste ronde stonden Dennis Eijke & Bram de Waardt slechts negende. Echter wat niemand voor ogen had gehouden was dat het koppel toch nog in de prijzen viel. Na misschien wel de slechtste score aller tijde van het koppel, ging de tweede ronde in een superscore van 1253. Zover bekend is dit de beste score van het koppel en tevens de hoogste score in de tweede ronde van alle koppels. Zodoende eindigde het koppel toch nog op een knappe derde plaats in de A-klasse met een gemiddelde van 115,55. De andere koppels verging het minder goed. Zo werden Huub en Corrie Stijns negende met een gemiddelde van 105,40. In de B-klasse werden Bianca Kip en Freek van Duin achtste met een gemiddelde van 95,40. In dezelfde klasse werden Betsy de Waardt en Sonja Provoost negende met een gemiddelde van 94,45.
De volledige uitslag is hier te downloaden

Zeven prijzen op tweede individuele selectiewedstrijd
Op 12 januari 2008 hebben zestien leden deelgenomen aan de tweede selectiewedstrijd individueel. In de D-klasse behaalde Huub Stijns een tweede plaats met een gemiddelde van 129,75. Één klasse lager behaalde Connie Colijn eindelijk weer eens een prijs. Ook hij werd, net als Corrie, derde in de E-klasse. Hij gooide een gemiddelde van 122,45 bij elkaar. Ook in de F-klasse was een winnaar van Schijf '83 te vinden, namelijk Bert Verduyn. Hij werd tweede met een gemiddelde van 121,35. Nog een klasse lager won Ina Colijn een prijs in de G-klasse. Zij werd derde met een gemiddelde van 114,75. In de I klasse werden twee prijzen behaald. De tweede plaats was voor Bianca Kip die een gemiddelde van 109,20 gooide. Lenie Hagenaars deed het iets beter met een gemiddelde van 111,85 en werd daardoor eerste in deze klasse. In de J-klasse heeft Ellen de Smit eindelijk haar eerste beker te pakken. Ze behaalde een gemiddelde van 100,05 en werd daarmee tweede. De volledige uitslag is te downloaden onder de button Oosterhout.

Teams slagen niet op NK
Op 24 november 2007 werd het NK teams libre (2 x 10 bakken) gespeeld in Arnhem. Schijf '83 was met drie teams goed vertegenwoordigd tijdens het NK. Helaas hebben de teams van Schijf '83 geen ereplaats weten te bemachtigen. Schijf '83 team 4 deed het nog het beste met een vierde plaats in de vijfde klasse. Het team kwam slechts 75 punten te kort voor de derde plaats. De andere twee teams van Schijf '83 eindigden allebei in de middenmoot. Schijf '83 teams 2 werd in de derde klasse zesde met een totaal van 9682 punten. Schijf '83 team 3 eindigde op een achtste plaats met 8719 punten. De volledige uitslag is te zien op de website van de ANS. Door op de onderstaande link te klikken krijgt u direct de uitslag te zien
Uitslag NK teams 2007

Twee winnaars op eigen koppelkampioenschap
Op het eigen Zeeuws koppelkampioenschap zijn twee koppels in de prijzen gevallen. Het koppel Peter Kreule en Adrie Provoost werd in de D-klasse eerste met een gemiddelde van 101,27. In de B-klasse werden Dennis Eijke en Bram de Waardt eerste. Zij waren het enige koppel dat alle drie de rondes boven de 1200 punten wist te scoren. Het koppel behaalde een gemiddelde van 123,00. Een nieuw record voor het koppel. Tevens de ronde score van 1255 was er eentje die nog niet gegooid was. Tevens wisten ze twee wisselbekers in de wacht te slepen. Namelijk de wisselbeker voor het beste Zeeuwse koppel en de wisselbeker voor het beste koppel van het toernooi.
De uitslag is te downloaden onder de button open toernooi.

Drie teams naar NK te Arnhem
Tijdens de tweede en laatste selectiewedstrijd voor teams hebben drie teams zich weten te plaatsen voor het NK teams in Arnhem later deze maand. In de derde klasse werd Schijf '83 team 2 tweede, welke recht gaf op een plaatsbewijs voor het NK. Het team, bestaande uit Bram de Waardt, Betsy de Waardt, Nina van Duin & Ans Schilperoort, behaalde na 40 bakken een totaal gemiddelde van 118,94.
Het derde team van Schijf '83 behaalde in de vierde klasse een derde plaats. Het team behaalde een gemiddelde van 111,34. Het team bestond uit Connie Colijn, Bianca Kip, Ina Colijn, Jeanne van Meel. Schijf '83 team 4 werd winnaar in de vijfde klasse met een gemiddelde van 110,50. Het team bestond uit Bert Verduyn, Lenie Hagenaars, Laura Meijnderts en Sonja Provoost. Het NK te Arnhem zal worden gespeeld op 24-11-2007.
De volledige uitslag is te downloaden onder de button Oosterhout

Één prijs op derde Zuid-Bokaal wedstrijd in Waalwijk
Op de derde Zuid-Bokaal wedstrijd in Waalwijk is één prijs behaald. Besty de Waardt wist in de E-klasse een tweede plaats te behalen. Ze behaalde deze tweede plaats met een gemiddelde van 126,80. Na de derde wedstrijd om de Zuid-Bokaal staan twee leden in de top tien. Bram de Waardt bezet de tiende plaats met een totaal van 87 punten. Huub Stijns staat op dit moment op de vijfde plaats met totaal van 97 punten. De volledige uitslag is hieronder te downloaden.
Download hier de uitslag van de derde wedstrijd om de Zuid-Bokaal

Twee teams in de prijzen tijdens eerste selectiewedstrijd teams
Tijdens de eerste selectiewedstrijd voor teams hebben twee teams ereplaatsen weten te behalen. In de derde klasse werd Schijf ’83 team 2 eerste met een gemiddelde van 118,03. Het team bestond uit: Bram de Waadt, Betsy de Waardt, Nina van Duin en Ans Schilperoort. In de vierde klasse werd Schijf ’83 team 3 derde met een gemiddelde van 110,09. Dit team bestond uit: Connie Colijn, Ina Colijn, Bianca Kip en Jeanne van Meel.
Schijf ’83 team 1 werd in de eerste klasse zesde met een gemiddelde van 125,96. In de X-klasse werd Schijf ’83 team 4 derde met een gemiddelde van 108,94.
Er deden ook een aantal sjoelers mee met het open toernooi. Ook hier werden een aantal top 3 noteringen behaald. Huub Stijns werd in de D-klasse eerste met 125,00. In de E-klasse werd Ans Schilperoort derde met een gemiddelde van 118,45. In de I klasse werden twee ereplaatsen behaald. Bianca Kip werd eerste met een gemiddelde van 108,85. De derde plaats was voor Lenie Hagenaars met een gemiddelde van 107,95. De volledige uitslag is te downloaden onder de button Oosterhout

Derde plaats op Combitoernooi Goes
Schijf ’83 heeft een derde plaats weten te bemachtigen op het combitoernooi in Goes. Schijf ’83 team 2 werd derde met 25.272 punten. Het team bestond uit: Corrie Stijns, Huub Stijns, Ina Colijn, Connie Colijn. De overige teams eindigden allen in de top 10. Schijf ’83 team 1 werd zesde, Schijf ’83 team 4 werd zevende en Schijf ’83 team 3 werd achtste. De uitslag van de wedstrijd is hieronder te downloaden.
Download hier de uitslag van het combitoernooi

Zesde plaats voor Dennis Eijke tijdens eerste bekerwedstrijd.
Dennis Eijke heeft tijdens de eerste bekerwedstrijd in Voorthuizen een verdienstelijke zesde plaats behaald in het hoofdtoernooi. Voor Dennis was dit de eerste deelname aan de bekerwedstrijden. Aan de bekerwedstrijd doen doorgaans de beste sjoelers van Nederland mee. Dennis had in de voorronde slechts het plaatsingscijfer 23 door een matige 1370. Uiteindelijk wist hij zich toch een weg te vinden net buiten de top 5.
Freek van Duin die ook meedeed aan de bekerwedstrijd werd 38e in de voorronde. Hierdoor miste hij net plaatsing voor het hoofdtoernooi. In het afvaltoernooi kwam hij wel terecht in de sterkste poule. De sjoelers bleken een maatje te groot voor Freek waardoor een winstpartij niet werd behaald. De volgende bekerwedstrijd zal worden gespeeld in Voorthuizen op 27 oktober. De uitslag van de bekerwedstrijd is hieronder te downloaden.
Download hier de uitslag van de eerste bekerwedstrijd

Drie prijzen tijdens eerste wedstrijd om Zuid-Bokaal
Tijdens de eerste wedstrijd om de Zuid-Bokaal hebben de sjoelers van Schijf ’83 drie prijzen in de wacht weten te slepen. In de C-klasse werd Corrie Stijns derde met een gemiddelde van 132,25. Dit gemiddelde was exact gelijk aan dat van de nummer twee, maar hij had een hogere serie waardoor hij op de tweede werd. Bram de Waardt werd in de D-klasse eerste met gemiddelde van 128,60. In de G-klasse werd Ina Colijn derde. Zij gooide een gemiddelde van 116,05. De volledige uitslag is te downloaden door te klikken op de link.
Download hier de uitslag van de eerste wedstrijd om de Zuid-Bokaal

Website wordt steeds beter bezocht
De website van Schijf '83 word steeds beter bezocht. In het begin konden slechts enkele mensen de website vinden. Anno 2007 is dit aantal gestegen tot soms wel enkele honderden unieke bezoekers per dag. Het mensen dat de website bezoekt heeft echter wel een grillig verloop. Zo bezochten in april 96 mensen de website. In mei was dit aantal opgelopen tot 194 mensen. In juni bezochten daarentegen maar 73 mensen de website. In juli staat de teller al op 174 bezoekers, deze maand gaan we dus waarschijnlijk boven de 200 bezoekers per maand. De bezoekersaantallen zijn een bevredigend gevoel om verder te gaan met het uitbreiden en up-to-date houden van de website. Het aantal hits op de website loopt in de tienduizenden hits per maand. Het zou natuurlijk nog leuker zijn als al die mensen een berichtje schrijven in het gastenboek van Schijf '83.