Parijs 2004  
   
 


Sacre Coeur op de Butte 2004       Photo: Chris Maas

 


Parijs 2004                              Photo: Chris Maas


Place du Tertre 2004                          Photo: Chris Maas


Artieste Place du Tertre 2004      Photo: Chris Maas


Notre Dame de Paris 2004            Photo: Chris Maas


Arc de Triomphe 2004                Photo: Chris Maas


             Eiffeltoren 2004                   Photo: Chris Maas


 Eiffeltoren 2004                               Photo: Chris Maas


 Eiffeltoren 2004                               Photo: Chris Maas

BUTTE

In een mum van tijd zijn we met de trein vanaf de camping in Maisons-Lafitte op station Gare Charles de Gaulle, doorkruisen we met de metro Parijs en arriveren op station "Anvers". In goed Nederlands Antwerpen. Het station ligt aan de voet van de Butte. De Butte is de heuvel, ongeveer 125 meter hoog en wordt bekroond door de Sacre Coeur. De schilderachtige wijk Montmartre ligt achter de Sacre Coeur. De Rue de Steinkerque loopt vrijwel recht naar de trappen van de heuvel. Het is zeer warm en kunnen kiezen voor de lift (Finucilaire, gratis met de Paris Visitez-pas) maar nemen toch de trappen. Op de trappen is een zeer levendige handel in ijskoud water, blikjes fris etc. Het afslaan van de aanbiedingen is een kunst op zich. De verkopers zijn wat opdringerig en houden de moed erin door wat grappen en grollen uit te halen.

Eénmaal boven kan je genieten van het prachtige panorama over het centrum van de stad. In de avonduren verzamelen zich honderden mensen op de trappen. Voorzien van een fles wijn, wat kaas en een stokbrood genieten zij van de ondergaande zon boven Parijs.

SACRE COEUR

We brengen een bezoek aan de Sacre_Coeur. De basiliek is niet toegankelijk voor zomersgeklede dames en heren. De schouders dienen in ieder geval bedekt te zijn. De schitterende koepel in de kerk is zeer imponerend evenals de heersende stilte. Deze basiliek werd gebouwd na de Frans-Pruisische oorlog van 1870. De Parijzenaars hadden beloofd een kerk te bouwen als dank voor de vrijwaring van Parijs tijdens deze oorlog. Het werd een Romaans_Byzantijnse imitatie, gestart in 1876 en afgewerkt in 1919. Op de zijkanten staan de ruiterstandbeelden van Lodewijk de Heilige en Jeanne d'Arc, in het midden het beeld van het Heilig Hart. In de 94 meter hoge toren hangt een bronzen klok van bijna 20 ton, de Savoyarde.

MONTMARTRE

De wijk Montmartre is een belevenis op zich. Voor de herinrichting van Parijs was Montmartre een klein dorp. In de 19e eeuw werd het een wijk van Parijs. Het werd een trekpleister voor intellectuelen en artiesten. Schrijvers, fotografen, muzikanten, zangers, schilders, dichters en andere kunstenaars ontmoetten elkaar er graag. Op het levendige Place du Tertre zie je hen nog dagelijks aan het werk. In Montmartre zijn diverse wandelroutes uitgezet, die langs de ateliers en woningen leiden van grote kunstenaars.

KATHEDRAAL NOTRE_DAME DE PARIS

Op Ile de la Cité staat de kathedraal Notre_Dame. De bisschop Maurice de Sully besloot in 1163 met de bouw van een vroeg_gotische kathedraal. Bijna 170 jaar later was ze af.

Op het enorme plein voor de kathedraal is het een drukte van je welste. Vrijwilligers uit vele landen doen, tegen kost en inwoning, dienst als gids. Onze gids is een 20-jarige Belg. Hij is hier voor het 2e jaar en student Bouwkunde. Hij weet op geanimeerde wijze enorm veel te vertellen over de afbeeldingen, bouwstijlen en beelden.

ARC DE TRIOMPHE

Deze beroemde neoclassicistische triomfboog staat op een heuvel en meet 50 meter hoog. De boog werd gebouwd ter ere van de overwinningen van Napoleon's leger. Het bevat tevens het graf van de onbekende soldaat. Permanent brandt een vlam ter ere van de strijders die sneuvelden voor Frankrijk. Na de overwinning van Napoleon in Austerlitz, wilde hij een monument ter herdenking van de zeges van zijn troepen. Na tientallen ontwerpen werd uiteindelijk met de bouw begonnen in 1806 en pas beëindigd in 1836. De boog torent hoog uit boven de 12 lanen die als zonnestralen van de Place de l’ Etoile uitgaan.

EIFFELTOREN

In 1887 begon men met de bouw van de Eiffeltoren. Dit ter gelegenheid van de honderste verjaardag van de Franse Revolutie. Ingenieur Eiffel kreeg de opdracht. Hij deed er amper twee jaar over om deze 300 meter hoge toren te bouwen. Bij hevige storm beweegt de toren slechts 12 cm en wordt ongeveer 15 cm langer bij grote warmte. De Eiffeltoren was meteen het hoogste bouwwerk ter wereld.

Het is pas eind vorige eeuw, bij het opkomen van het massatoerisme dat de Eiffeltoren het symbool werd van Parijs. Ook nu staat er bij iedere poot een wachtrij van ruim 1,5 uur. We gaan met de lift naar de top en worden beloond met een schitterend uitzicht over Parijs,

 

 

 

 

Terug naar hoofdpagina


              Sacre Coeur 2004                     Photo: Chris Maas

 


Attention aux Petits Poulbots 2004  Photo: Chris Maas


             Place de Dalida 2004        Photo: Chris Maas


               Arc de Triomphe 2004         Photo: Chris Maas


            Arc de Triomphe 2004        Photo: Chris Maas


              Arc de Triomphe 2004       Photo: Chris Maas


             Eiffeltoren 2004                  Photo: Chris Maas