OOST- KRETA 2005
 
AGIOS NICOLAOS

Agios Nicolaos ligt in op 66 km van Heraklion aan de Miramnelou-baai. Agios is tegen een heuvel gebouwd en door de vele smalle en steile straatjes straalt het een Griekse sfeer uit.Trekpleister van de stad is het aan twee zijden door hoge rotsen omsloten "bodemloze" binnenmeer. Via een kanaal staat het in verbinding met de vissershaven en de Golf van Mirabello. Rondom het binnenmeer tal van restaurantjes, waar iedere avond zich een oud Kretenzer ritueel voltrekt: de Voltà.  De inwoners flaneren keurig gekleed door de winkelstraatjes en rondom de haven. Zien en gezien worden. Vanaf de brug, via het stadspodium, kan je met trappen de heuvel op. Eénmaal boven is de beloning zowel overdag als 's avonds een schitterend uitzicht over het binnenmeer, de stad en de haven. Imposante cruiseschepen meren enkele malen per week aan. Vrachtschepen worden afgewisseld door rondvaartboten en visserbootjes met hun schrale vangst. Aan de haven verkoopt Maria uit Holland tickets voor Nostos Tours die op Spinalonga vaart. Vlak bij het Coral Hotel verhuurt Dimitra bij "Economy ,Rent a car" vele soorten vervoersmiddelen.  Dimitra geeft ook informatie met korting voor Taverna Kri Kri, Snackbar Moutsounas in Zenia en Antiqueri Billy's. Iedere woensdagmorgen is er een kleurrijke markt. Talloze boeren voeren hun producten rechtstreeks van de akkers aan. Het fruit ziet er niet altijd even goed uit maar de smaak is altijd uitstekend. Je proeft de zon.

SITIA - VAI - PALEKASTRO - ADRAVASTI - CHRISOPIGI - KAVOUSI

Vertrek vanuit Agios Nicolaos in oostelijke richting. De kustweg biedt een schitterend uitzicht over zee en is omgeven door een overdaad aan brem en oleander. Af en toe zijn er flinke haarspeldbochten. Na een kleine 70 km doemt het stadje Sitia op. Sitia heeft een pittoreske haven en boulevard. Twee pelikanen zijn de trots van de stad en worden verzorgd door de vissers.  20 km na Sitia ligt het Touplou klooster, het rijkste klooster van Kreta en in de 17e eeuw gebouwd met steun van de familie Kornaros. Er zijn iconen, kopergravures, gewaden en houten beelden met Griekse motieven te bekijken. Op afstand lijkt het klooster op een vesting. Het wereldberoemde, in haast alle gidsen aangeprezen, palmenstrand van Vai ligt 15 km verder. Het schijnt het enige natuurlijke palmenstrand van Europa te zijn. In de 60-er jaren was het een oord waar hippies woonden en zich vermaakten. Bovenop de rots heb je een mooi uitzicht over het strand. Ook is er een korte wandeling, aangegeven d.m.v. rode stippen De wandeling voert door het vrij ruige landschap naar een geheel verlaten strand. Of het palmenstrand nu echt zo bijzonder is.................?????? De route voert verder naar Palekastro. Daar komen voornamelijk jongeren die het idyllische karakter van het bergdorp op prijs stellen. De bergweg naar Zakros is erg bochtig en voert door een kloof. Tussen olijfgaarden, met een opvallend wijnrode aarde, liggen de dorpjes Chochlakies en Adravasti. De tijd heeft hier stil gestaan. Na Adravasti gaat het dwars door de binnenlanden richting Karidi, Katsidoni, de Chandras hoogvlakte, Piskokefalo, Achladia, Skordili, naar Chrisopigi. Dwars door het Lasithi-gebergte rijden we urenlang stapvoets vanwege een vrijwel onbegaanbare weg. In het gebergte is geen leven te bekennen. Na geruime tijd komen we bij een kleine nederzetting Mpemponas. Een bewoner bevestigt ons vermoeden dat dit een pad naar Kavousi is. Het duurt nog bijna een uur voor we in de bewoonde wereld zijn. Een fantastische rit, maar niet geschikt voor een gewone personenauto.

KRITSA EN DE KLOOF

Op 10 km van Agios ligt Kritsa met het beroemde Panayia i Kera kerkje. In het dorp staan nog meer mooie kerkjes. In het dorp wordt in vele stalletjes prachtig handwerk aangeboden. De vrouwen borduren, breien en weven er het mooiste tafellinnen. Kriskras door de smalle straatjes voert een wandeling naar het begin van de kloof. In een van de steegjes bij een kerkje speelt een jongetje. Hij wil voor ons de sleutel van de kerk gaan halen. De wandeling is aan de hand van een beschrijving en wat schamele wegwijzers te volgen. Onderweg worden de aanduidingen minder en moet er af en toe over enorme keien en rotsen worden geklommen. Een wat ouder echtpaar besluit bij het zien van de klimpartij terug naar Kritsa te gaan. Enkele malen steken we een stroompje over. Hoog boven ons roept een herder zijn schapen. Na 2 uur is het dorpje Tapes te zien. Door de gloeiendhete olijfgaarden en met scherpe distels begroeide schapenweides gaat het terug naar Kritsa.

VAN ANO ZAKROS NAAR KATO ZAKROS LANGS HET DAL DER DODEN (Faragi Nekron)

Temidden van weelderige tuinen, wijngaarden bloemen en olijfbomen ligt Ano Zakros. Op het dorpsplein van Zakros starten we in de richting van de kerk met de wandeling door de Dodenvallei. Vanuit het dorp is het ongeveer 8 km (2,5 tot 3 uur) naar Kato Zakros aan zee. De steegjes en paadjes leiden langs kleine huizen. De deuren en ramen staan vroeg in de ochtend open. De bedoeninkjes zien er sober en authentiek uit. Bij een waterkanaal gutst het water langs een prachtige bougainville. De routemarkeringen zijn niet duidelijk. Na een half uur langs rijk bloeiende oleanders en platanen zijn we in de kloof.  De grotten/holen in de rotswanden zijn Minoïsche grafkamers. Hoog boven ons cirkelen de gieren. Langs een door wijnraken en granaatappels omgeven pad dalen we verder. In de verte lonkt Kato met een verfrissende baai. De terugweg gaat over de geasfalteerde weg. Direct aan het begin is een steile klim. Eénmaal boven is er weer een schitterend uitzicht over Kato, de baai en de kloof. Op het asfalt is het droog en heet. Telkens is er een hoogteverschil. Als een fata morgana verschijnt een Griekse die ons een lift aanbiedt. Deze ongelooflijke vorm van gastvrijheid laten we niet aan ons voorbijgaan.

Photo Chris Maas    Binnenmeer Agios Nicolaos

  Photo Chris Maas                         Uitstekend!

Photo Chris Maas    Rechtstreeks van de akker

Photo Chris Maas  Binnenmeer Agios Nicolaos

Photo Chris Maas                Palmenstrand Vaï

Photo Chris Maas         Dodenvallei

Photo Chris Maas               Inkijk