OPLOSSING PRIJSVRAAG


De juiste antwoorden op de vragen zijn .....


1. De naam van een professor -   PRUDON
2. Naam van de stuurman van Peer den Schuymer -   LAMBERT
3. In de omgeving van dit plaatsje werd de Vrijheid IV gebouwd -   CULEMBORG
4. De naam van de tjalk van Kapitein Rob -   VROUWE ANNA
5. De naam van een saboteur in een spannende zeilrace -   CIGARET LARRY
6. Hiermee belandde Kapitein Rob in de zeventiende eeuw -   HISTORISCH OOG
7. In dit plaatsje kocht Kapitein Rob een schip -   SANTA VERONICA
8. De naam van de kapitein die ten onrechte van navigatiefouten werd beschuldigd -   JAAP TERWINDE
9. Met deze schrijver wordt Pieter Kuhn wel eens vergeleken -   JULES VERNE
10. De naam van de schippersjongen die Kapitein Rob in dienst nam -   KRIJN STORM
11. Bij een juwelendiefstal speelde dit schip een rol -   CAMBRIA
12. Hier werd het huwelijk tussen Kapitein Rob en Paula gesloten -   VALETA
De juiste oplossing is dus


ROBS VRIENDEN

De loting werd verricht op 6 december 2005 door Tiscrea en Rock

Eerste prijs, een orginele zeefdruk is gewonnen door: Paul Diepenhorst, BergambachtTweede prijs, een "Terschelling herdruk" van deeltje 47, is gewonnen door: C.A. Gieszen, AlmeloDerde prijs, het door de Stichting Pampus uitgegeven boekje "Avontuur op Pampus", is gewonnen door: Jack van Arkel, Purmerend
Alle prijswinnaars ontvingen inmiddels persoonlijk bericht
en hebben hun prijs thuisgestuurd gekregen.Berichtjes van de prijswinnaars...:

Aan

ERVEN PIETER J.KUHN
KAPITEIN ROB ZEELANDNET

Geachte Dames en Heren,

Hoewel er geen correspondentie over de uitslag van de afgelopen prijsvraag mogelijk is, mag een briefje om te bedanken vast wel!

Zeer tot mijn verrassing en niet minder tot mijn genoegen heb ik de eerste prijs mogen winnen, waarmee ik bijzonder in mijn schik ben. Bij het uitpakken bleek de zeefdruk nog mooier te zijn, dan de hoge verwachting die ik er al van had. De plaat wordt keurig ingelijst en krijgt een ereplaats aan de wand. Het artistieke meesterschap van Pieter Kuhn komt zeer duidelijk naar voren, en het is een bijzonder groot genoegen om naar de voorstelling te kijken, en in gedachten weg te dromen.

Graag wil ik u nog het volgende vertellen: In 1952 kreeg ik mijn eerste Kapitein Rob boekje voor mijn 7e verjaardag. Het was Het geheim van de tunnel, dat ik heb gelezen en herlezen tot in het oneindige toe. Voor volgende verjaardagen, Sinterklaas, en wat dan ook, vroeg ik steeds een nieuw avontuur van Kapitein Rob. Schitterend! Bij de plaatselijke kantoorboekhandel kon je de boekjes voor 75 cent kopen.

Hoewel niet iedereen in die vijftiger jaren een positief idee had bij stripverhalen, ben ik het daar absoluut nooit mee eens geweest. In tegendeel! Het overkomt mij nog regelmatig dat als er iets ter sprake komt over zeeschepen, verre oceanen, havensteden, natuurverschijnselen, science fiction, etc., ik kan zeggen: Ja dat weet ik nog van Kapitein Rob. Ik vond en vind die stripverhalen nog steeds heel waardevol, waarbij je naast het avontuur ook nog allerlei wetenswaardigheden opsteekt. Knap om dat alles zo goed te tekenen en te beschrijven.

In de loop der jaren zijn mijn originele oblongs versleten, weggegeven, uitgeleend, of op een andere manier verdwenen. De huidige heruitgaven vind ik een reuze aanwinst. Ze worden weer opnieuw door mij verslonden. De thans in de wacht gesleepte prijs vormt een wel heel mooi hoogtepunt voor mij, als 60-jarige fan van Kapitein Rob. Graag wil ik u bedanken voor de lastige, maar uitdagende prijsvraag, en de royaal ter beschikking gestelde prijs.

Met vriendelijke groeten,

Paul Diepenhorst.


************************Bij deze wil ik de directie bedanken voor de leuke prijs die ik heb mogen ontvangen (avontuur op pampus) en ik zal het veel plezier lezen.

hoogachtend

Jack van Arkel


*************************


Aan:

Erven Pieter J.Kuhn,
Kapitein Rob ZeelandNet,
Mw. Jeannette P.Kuhn
dhr. Cor J.Mulder
Walcheren / 't Gooi

24 dec. 2005

Betreft : Dank voor 2e prijs prijsvraag.

Geachte mevrouw Kuhn / heer Mulder,

Wat een verrassing, toen ik mijn naam genoemd zag als 2e -prijswinnaar bij de uitslag van de prijsvraag, uitgeschreven ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de eerste verschijning van de Kapitein Rob strip, door uw vader getekend.

Ik dank u hartelijk voor de snelle toezending van het boekje met de vriendelijke aanbiedings-brief. Ik ben ook erg blij met dit derde "Terschelling-deel", getiteld Het geheim van de Wester-gronden, uitgegeven in 2e druk in het jaar 2000. De uitgave is prachtig gebonden en zorgvuldig gedrukt in een wat groter formaat, voor mij geheel nieuw.

Destijds heb ik als teenager in de vijftiger en eerste helft zestiger jaren een kleine verzameling van de bekende oblong-boekjes (zo'n 25 stuks) zelf gekocht in de kiosk f 0,75 per stuk, wat in het begin m'n hele zakgeld was! Later heb ik er nog een paar bijgekregen en (veel duurder) gekocht tot 34 stuks. Ik was er ook wt trots op, dat ik de code uit het deel Het geheim van de Bosplaat wist te ontcijferen. Dat zo'n liefhebberij, die bovendien mijn associatie met de zeevaart ondersteunde, heel je leven gekoesterd blijft, is eigenlijk al bijzonder genoeg en wordt dan nog eens versterkt door een gevoel van nostalgie dat met de jaren mede een rol gaat spelen.
Op dit moment ben ik dan ook erg blij met de Rijperman-uitgaven die thans het licht zien en het mogelijk maken al het prachtige tekenwerk van uw vader PJQN (lijkt op sms-taal!) van deze typisch Nederlandse strip compleet te maken.
Tot slot nog n wens, die misschien realiteitszin heeft. In 1990 heb ik in het Rotterdams Maritiem Museum de grote tentoonstelling over de Kapitein Rob-strips bezocht en daar de unieke originelen van Pieter Kuhn kunnen bewonderen. Ik zou het toejuichen als er nog eens zo'n expositie mogelijk zou zijn met aandacht voor de techniek en de originelen van uw vader, met name waar het werk is met de oude zeilschepen uit vorige eeuwen; dat is zo iets moois Iets dergelijks is ook goed te koppelen aan de bouw van de Zeven Provincin op de Bataviawerf te Lelystad! Wie weet welke dromen nog eens realiteit kunnen worden?

Met nogmaals dank voor de (tweede) prijs en in afwachting van de rest van de Rijperman-delen en uw activiteiten,

vriendelijke groeten van

Carl Gieszen..
(Robsvriend)
Over de uitslag kan NIET worden gecorrespondeerd.