Nieuw boek van Ad de Bruine: Hoofd- en halszaken; kanker in het hoofd- halsgebied

 

Laatste update 09 mei 2019 (zie mijn verhaal)

Strottenhoofd- of keelkanker komt niet vaak voor en wordt jaarlijks in Nederland bij ruim 700 mensen vastgesteld. De ziekte komt vooral voor bij mannen en vaak op latere leeftijd.

Strottenhoofd- en keelkanker is een kwaadaardig tumor in of bij het strottenhoofd. Het strottenhoofd zit onder de keelholte aan de ingang van de luchtpijp. Centraal in het strottenhoofd bevinden zich de stembanden.

Afhankelijk van de plaats in het strottenhoofd waar de kanker ontstaat, kunnen er verschillende klachten zijn. Wanneer de tumor op de plek van de stembanden zit, krijgt de patiŽnt last van heesheid. Een tumor boven of onder de stembanden kan keelpijn en een verandering in de hoogte van de stem veroorzaken. Vaak heeft de patiŽnt het gevoel een brok of visgraat in de zín keel te hebben. In een latere fase ontstaat er bij strottenhoofdkanker pijn bij het slikken, chronische hoest en slijmvorming in de keel. Wanneer de tumor erg groot wordt, kan dit kortademigheid en slikproblemen veroorzaken.

Een KNO-arts kan de diagnose strottenhoofdkanker stellen. Wanneer dit is vastgesteld kan de tumor behandeld worden. Een beginnende tumor kan met bestraling behandeld worden. Wanneer dit afdoende is, behoud de patiŽnt zijn spraak. Maar vaak is bij strottenhoofdkanker een operatie onvermijdelijk, waarbij een gedeelte of de hele strottenhoofd weggehaald moet worden. Wanneer de hele strottenhoofd inclusief het strottenklepje en de stembanden verwijdert worden, spreken we van laryngectomie. In dit geval is er geen verbinding meer tussen de keelholte en de luchtpijp. Ademen en hoesten via neus en mond is dan niet meer mogelijk. Onder in de hals krijgt de patiŽnt dan een zogeheten tracheo-stoma, een nieuwe opening waarin een klein buisjes is bevestigd. De patiŽnt zal dan opnieuw moeten leren praten.

Deze homepage is bedoeld om zoveel mogelijk informatie te verstrekken omtrent KEELKANKER.

Op deze site vind u ondermeer informatie over ons en onze ervaringen toen wij werden geconfronteerd met deze ziekte

Tevens vind u onder operatie alle informatie verstrekt door KNO/oncologie van Dijkzigt Rotterdam,

links ervaringen van anderen die werden geconfronteerd met keelkanker  bij

BESTRALING  informatie van het ZRTI in Vlissingen waar ik ben bestraald.

Wil u uw ervaring ook met anderen delen of weet u nog een link naar een andere homepage 

  mail  naar ons zodat wij het op deze site  kunnen plaatsen.