terug naar de homepage


Voor deze warme dagen een heerlijke salade voor bij de BBQ
Deze is ook lekker om mee tenemen als picknick gerecht tijdens een fototrip,
en voor de niet zeeuwen het bolusrecept..

maaltijdsalade voor 4 personen.

(Of voor meer personen bij b.v. een barbecue)

 

ingrediënten:

halve krop ijsbergsla klein gesneden (bij bbq hele krop nemen)

200 gr gare afgekoelde rijst (notenrijst is hier heel lekker gewoon het hele pak gebruiken)

300 gr Goudse belegen kaas in blokjes ter grote van de maïskorrels. (zelf geef ik de voorkeur aan komijn of fenegriekkaas)

blikje mandarijnenpartjes (sap bewaren)

blikje maïs

125 ml crème fraîche

1 theelepel mosterd

2 eetlepels mayonaise (ik gebruik hier hetzelfde volume als de  crème fraîche)

zout en peper (zout kan achterwege blijven want er zit genoeg in de kaas)

 

bereiding:

Meng de crème fraîche, mosterd en mayonnaise.

Breng op smaak met zout en peper en een beetje mandarijnensap. (dikte van een dunne dressing moet het worden)

Meng de maïs , de uitgelekte mandarijntjes en de kaasblokjes door het sausje.

Meng de ijsbergsla met de goed afgekoelde rijst en voeg er de saus aan toe en meng alles goed door elkaar.

Zeeuwse bolussen

 

ingrediënten:

500 gram bloem

1 mespuntje zout

3½ deciliter melk

50 gram gist

75 gram boter

1 ei

250 gram bruine basterdsuiker

2 eetlepels kaneel

 

bereiding:

Zeef de bloem boven een kom en voeg wat zout toe.

Verwarm de melk tot lauwwarm. Los de gist met de boter op in wat (niet alles) lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en giet daar de gistoplossing in. Klop het ei los en doe dit bij de gistoplossing in het kuiltje. Giet dan voorzichtig de rest van de lauwwarme melk bij de bloem en kneed alles tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt door een vochtige doek gedurende een uur op een warme plek rijzen. Meng ondertussen de bruine basterdsuiker met de kaneel.

Kneed na het rijzen het deeg nogmaals goed door.

Rol vervolgens het deeg uit, op een met wat bloem bestrooid aanrecht, tot een lap met de dikte van zo’n 2 cm. Snijd uit de deeglap stukjes van zo’n 3 bij 10 cm. Rol deze uit tot rollen van ca. 35 cm. lang die aan het uiteinde iets uitlopen. Haal deze rollen goed door het suiker/kaneel mengsel.

Rol de rollen (op het bebloemde aanrecht) uit tot een slakkenhuis.

Druk een uiteinde met duim en wijsvinger op het aanrecht en rol de rest eromheen. Druk het laatste stukje van de rol aan de onderzijde van de bolus vast. Leg de bolus op een beboterde bakplaat en laat ze nog 20 minuten narijzen. Schuif het bakblik in de goedvoorverwarmde oven (250°C) en bak de bolussen in 20 minuten bruin.

 

TIP:

Serveer de blussen met een laagje roomboter en U hebt een heerlijke lekkernij.