maaltijdsalade
voor 4 personen.
(Of voor meer personen bij b.v. een barbecue)
ingrediënten:
halve krop ijsbergsla klein gesneden (bij bbq hele krop
nemen)
200 gr gare afgekoelde rijst (notenrijst is hier heel lekker gewoon het hele pak gebruiken)
300 gr Goudse belegen kaas in blokjes ter grote van de
maïskorrels. (zelf geef ik de voorkeur aan komijn of fenegriekkaas)
blikje mandarijnenpartjes (sap bewaren)
blikje maïs
125 ml crème fraîche
1 theelepel mosterd
2 eetlepels mayonaise (ik gebruik hier hetzelfde volume als de crème fraîche)
zout en peper (zout kan achterwege blijven want er zit genoeg in de kaas)
bereiding:
Meng de crème
fraîche, mosterd en mayonnaise.
Breng op smaak met zout en peper en een beetje
mandarijnensap. (dikte van een dunne dressing moet het worden)
Meng de maïs , de uitgelekte mandarijntjes en de kaasblokjes
door het sausje.
Meng de ijsbergsla met de goed afgekoelde rijst en voeg er
de saus aan toe en meng alles goed door elkaar.
ingrediënten:
500
gram bloem
1
mespuntje zout
3½
deciliter melk
50
gram gist
75
gram boter
1
ei
250
gram bruine basterdsuiker
2
eetlepels kaneel
bereiding:
Zeef
de bloem boven een kom en voeg wat zout toe.
Verwarm
de melk tot lauwwarm. Los de gist met de boter op in wat (niet alles) lauwe
melk. Maak een kuiltje in de bloem en giet daar de gistoplossing in. Klop het
ei los en doe dit bij de gistoplossing in het kuiltje. Giet dan voorzichtig de
rest van de lauwwarme melk bij de bloem en kneed alles tot een soepel deeg.
Laat het deeg afgedekt door een vochtige doek gedurende een uur op een warme
plek rijzen. Meng ondertussen de bruine basterdsuiker met de kaneel.
Kneed
na het rijzen het deeg nogmaals goed door.
Rol
vervolgens het deeg uit, op een met wat bloem bestrooid aanrecht, tot een lap
met de dikte van zo’n 2 cm. Snijd uit de deeglap stukjes van zo’n 3 bij 10 cm.
Rol deze uit tot rollen van ca. 35 cm. lang die aan het uiteinde iets uitlopen.
Haal deze rollen goed door het suiker/kaneel mengsel.
Rol
de rollen (op het bebloemde aanrecht) uit tot een slakkenhuis.
Druk
een uiteinde met duim en wijsvinger op het aanrecht en rol de rest eromheen.
Druk het laatste stukje van de rol aan de onderzijde van de bolus vast. Leg de
bolus op een beboterde bakplaat en laat ze nog 20 minuten narijzen. Schuif het
bakblik in de goedvoorverwarmde oven (250°C) en bak de bolussen in 20 minuten
bruin.
TIP:
Serveer
de blussen met een laagje roomboter en U hebt een heerlijke lekkernij.