Vliegers die in ons gezin het hele jaar door gevlogen worden:

 

Blue Diamond (Ace)

Onze eerste bestuurbare vlieger. Een diamantvormige tweelijner met een sierlijke staart. De zogenaamde Ace. Deze vlieger heeft ons heel wat geleerd over oplaten, sturen, lijnlengte en landen, windraam enzovoorts. Ondanks de ouderdom en het vele neerstorten, vliegt de vlieger nog altijd. En wordt met veel plezier gevlogen door beginnende vliegeraars.Een wit/rood matrasje (merkloos) Maten: … De eerste zelfstandig aangekochte vlieger van mijn oudste zoon. Een vlieger die heel gemoedelijk vliegt en reageert op de stuurlijnen. We hebben er extra lange lijnen aan gezet om de snelheid wat af te laten nemen, zodat hij als eerste matraservaring geschikt geworden is. Weinig trekkracht wordt gecombineerd met een behoorlijke snelheid. Ik gebruik dit matras veel voor kinderen die met een matras willen leren vliegen. Ze mogen deze onder mijn begeleiding besturen. Eerst samen en daarna steeds meer vrijheid.


Delta Hawk                (HQ) Maten: …  Een vlieger die al heel wat jaren met ons mee gaat. Behoorlijke trekkracht wordt gecombineerd met veel snelheid, zodat de moeilijkheidsgraad om deze vlieger te vliegen behoorlijk hoog ligt in de wat hardere wind. Het is onze eerste deltavlieger geweest, omdat er wat meer trekkracht gewenst was. Hij vliegt nog steeds tot ieders tevredenheid. Wordt vooral gevlogen door onze dochter.


Jam Session              (HQ) Maten: … Mijn eerst echte balletvlieger. Een regenboogkleurige vlieger met veel mogelijkheden. Ontworpen door Dodd Gross


Symphony 2.2            (HQ) Maten: … Een regenboogkleurig matras met zwart en wit met meer trekkracht, maar niet overdreven veel. Je wordt net niet van je plaats gesleurd. Is al met weinig wind te vliegen. Leuker wordt het als er een straffe wind blaast. Een behoorlijk oppervlak van 2,2 m2. De kleinste uit de Symphony-powerserie. De vlieger wordt voorzien van een boogtoom. Dit voorkomt inklappen in scherpe bochten. Ook is er veel minder toomlijn nodig. Het levert veel stabiliteit aan de vlieger.


Hypnotic Quod 4-lijns (HQ) Maten: …  Omdat ik alles wil proberen, heb ik deze vierlijner gekocht. De gevestigde vierlijners, zoals Revolution vind ik dermate duur dat een aanschaf mij niet lokt. Het hoeft voor mij ook niet meteen revolutionair, dus vandaar de aanschaf van de Hypnotic. Deze wordt “Ready To Fly” (R2F) geleverd, d.w.z. alles wat je nodig hebt zit in de tas. Je kunt zo naar het strand en beginnen. Ook hier kun je alles mee, wat je met andere vierlijners kunt. Fascinerend hoe je hem in bedwang kunt houden tegen de winden in kun laten vliegen. Vooruit, achteruit, tollend, zijwaarts in beide richtingen. Daar ben ik nog lang niet mee uitgevliegerd. Zal mij nog lang vele fijne uren bezorgen.


Rokkaku Soluna         (HQ) Maten: … Een vlieger die voor de eenlijner passie is aangeschaft. Heeft nog niet zoveel vlieguren achter de rug. Maar de uren dat hij in de lucht heeft gestaan, zijn goede geweest. Een stabiele vlieger, die wat het oplaten betreft wat moeilijker is. Eenmaal in de lucht geen probleem. Ik laat hem altijd op met een behoorlijk lange lijn, om hem meteen een goed hoge aanvangshoogte te geven. Een te korte lijn geeft, volgens mijn ervaring, een rondtollend gedrag te zien en daarna keert hij retour aarde. Heeft een mooi vrolijk en zonnig uiterlijk met sprekende kleuren in blauw, rood en geel.


Vento                        (HQ) Maten: … Een instapper voor mijn jongste zoon die deze vlieger zelf bij elkaar gespaard heeft. En er tot grote tevredenheid mee gevlogen heeft. Deze vlieger is in staat om, wanneer alle stuntvliegers uit de lucht vallen vanwege de afwezigheid van wind, gewoon goed bestuurbaar in de lucht te blijven. Veel zeiloppervlak is daarvan de oorzaak. Weinig trekkracht maakt hem geschikt voor de beginnende vlieger. Inmiddels is een tweede versie door HQ uitgebracht met een vernieuwd zeilplan.


Van Elliot: Een vrij grote vlieger met een basis van … en een hoogte van … Een heerlijke vlieger om mee te vliegeren. Zijn vlieggedrag is rustig te noemen. Al vele heerlijke vlieguren mee gemaakt. Je kunt er erg precies mee vliegeren. Hij reageert op elke beweging.
Ekko 2.2 (Elliot) Maten: … Een trekgrage vierlijner van onze oudste zoon. Een sleurijzer, zoals ik hem wel eens noem. Vliegt aan tamelijk korte lijnen om de snelheid op te voeren. Is daardoor wat moeilijker bestuurbaar en bedoeld voor de ervarener piloot. Als je nog moet nadenken wat te doen, ligt deze vlieger alweer op de grond en jij ook. Je moet hem steeds een slag voor zijn om hem goed op te kunnen vangen. Zeker niet de gemakkelijkste vlieger om te vliegen. Een harnas is zeker aan te raden, zodat je met heel je lichaam mee kunt werken als je aan deze vlieger hangt, anders gaat de vlieger een eigen leven leiden. En vergeet niet het strand weer aan te harken als je moe gevliegerd bent.


Psycho             (Flexifoil) Maten: … De laatste aankoop van onze jongste zoon. Een lang gekoesterde wens om deze trickkite in bezit te krijgen.


Panic                         (Flexifoil) Maten: … De krachtige vlieger van Flexifoil. Trekkracht genoeg.


Smash                       (Level One) Maten: … Gekregen als cadeau van mijn collega’s voor mijn 50ste verjaardag. Een wat kleinere stuntvlieger die wel alle tricks kan laten zien. Weinig trekkracht en een goede besturing zijn pluspunten van deze kite. Kan met weinig wind toe en kan daardoor op veel winden ingezet worden.


Arc 840          (Peter Lynn) Maten: … De grootste in onze vliegertas. Bedoeld voor het kitesurfen.


Nasawing 190 Rainbow 2+4-lijns  Maten: …


Ministuntvlieger


Sleevliegers


Kleine paraslee


BasketKite (van Leeuwen)

Gewonnen op de jaarlijkse feestavond van de Zeeuwse Vlieger Vrienden tijdens een verloting. Gemaakt door de huidige voorzitter van de vereniging, Jan van Leeuwen, en ter beschikking gesteld voor de verloting. De kinderen, die hem zagen, doopten hem onmiddellijk “Harry Potter Special”. Wat ik niet eens zo’n onaardige naam vind. In de literatuur, die ik onder andere vond in het maandblad vlieger 2004/1, wordt hij onder vele namen beschreven. Hij wordt o.a. de zuignap, koffiefilter, Chinese hoed. In dat blad staat ook een foto afgedrukt van de vlieger in de jaren 50. Dat was nog voor dat er fiberglas bestond. Het bijzondere van deze vlieger is de driedimensionale kiel met toombevestiging. Hij wordt gevlogen met een staart en een windanker. Hij is bedoeld voor de lichte wind, dus tot 4 Beaufort. Daarna buigt de fiber wat teveel door. Het liefst ook een strakke wind. In windvlagen krijgt hij flapperende vleugels, alsof hij hoger probeert te komen.


Nostalgische vogelvliegers


Der Lange CandorKites ©

Het resultaat van een clubproject van de Z.V.V. Gebouwd in de winter van 2004. Om het verloop van de bouw te lezen, kijk dan bij "Vliegers bouwen". Heeft in datzelfde voorjaar zijn luchtdoop gehad. Aan de hand daarvan zijn er een aantal aanpassingen aan de vlieger verricht. Er zijn, op aanraden van ervarener vliegeraars, een aantal tunneltjes aangebracht om het spinnakerdoek op de stokken te fixeren. Hierdoor zou het vlieggedrag wat rustiger moeten worden. Het is een statige vlieger om hem zonder staart in de lucht te zien staan.

 

 


Mesh Delta Rainbow (Premier Kites)

Een Delta van 3 m en 35 cm groot. Ontworpen door Willie Koch. In productie genomen door Premier Kites. In het voorjaar van 2004 bestelt. Pas in oktober 2004 ontvangen. Moet zijn luchtdoop nog krijgen. Heb er hoge verwachtingen van.

 

 

 

 

 

Parafoil 7.5 (Premier Kites)

Een vlieger ongeveer 1 meter bij + 80 cm.

 

 

 

Large Power Sled Red Storm (Premier Kites)

Een vlieger van + 250 cm breed en 113 cm hoog. Een zeer stabiele vlieger. Ontwikkelt voor zijn oppervlak van bijna 3 m2 weinig lift.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostend Bird 400 (Didakites)

 

Een vogel van bijna 4 meter breed. De op een na grootste in deze serie. In de kleur blauw.