Dandaragan  
09/01/2002

Hoi, "In den beginne ...", nee, die hadden we al gehad. Miljoenen jaren geleden zag de Aarde er compleet anders uit dan nu, woeste oceanen, een giftige atmosfeer, zure regen en knetterende onweersbuien.
In deze oersoep ontstonden door chemische reakties stabiele verbindingen, aminozuren, eiwitten, en op den duur de eerste simpele vormen van leven zoals cyanobacterieen.
Deze bacterieen vormden als afvalprodukt van hun stofwisseling zuurstof, en wel zoveel dat ze de weg vrijmaakten voor hogere levensvormen zoals de mens (Frank Masmeijer een hogere levensvorm ?, tja dubieus).

Lullig voor die bacterieen was dat ze hiermee hun eigen doodvonnis tekenden, er zijn nog maar een paar plekken op de wereld waar de omstandigheden zo zijn dat ze kunnen overleven.

Een van die plekken is Hamelin Pool in het Shark Bay Werelderfgoed Gebied in Western Australia. In een door een zandbank afgesloten baai met ,dankzij voortdurende verdamping, extreem zout water komen Stromatolieten voor. Dit is een primitief soort koraal op de rand van land en zee, ziet er uit als doodgewone keien, maar toch wel heel bijzonder om te zien.

Zoals ik al had gemeld in mijn vorige mail heb ik dit stuk met de auto gedaan, en blij toe, de weg naar Denham is een echte Australische ofwel kaarsrecht met halverwege na 80 km een bocht en daarna weer kaarsrecht tot vlak voor Denham.
 
Klik hier voor het fotoboek
Stromatolieten, Hamelin Pool.
Klik hier voor het fotoboek
Shark Bay Road.
  © Karel van Ouwendorp  
Home Volgende Vorige Info, Kaart Fotoboek Mail