Tekstvak: Scheepjes in Flessen
Tekstvak: Eenmaal aan begonnen, nieuwe verslaving te pakken

Hoogaars in staande fles

Introductiepagina Scheepjes in flessen

Kees van Dixhoorn

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via:

flessenschip@zeelandnet.nl

Contact gegevens

Driemaster in wijnkaraf

Het bouwen van scheepjes in flessen is een hobby die als je eenmaal aan begonnen bent zeer verslavend kan werken.

 

Ik ben er samen met mijn vader Anthon rond 1980 mee begonnen en we hebben er in de loop van de jaren vele gemaakt. We zijn begonnen in een yoghurt fles, was wat makkelijk in verband met de grote opening.  De eerste resultaten hebben we niet meer. Mijn vader heeft zich gespecialiseerd op de Zeeuwse vissersschepen zoals hoogaarzen en hengsten en zelf ben ik verder gegaan met oude zeilschepen, zoals klippers, schoeners, enz.

 

In de loop van de jaren hebben we ook diverse experimenten uitgevoerd, door scheepjes te bouwen in gloeilampen, brandende vuurtorens in de flessen en nog vele andere zaken.

 

Om de scheepjes te kunnen bouwen is speciaal gereedschap nodig, waarvan een deel in de handel is, zoals mini boormachientjes, diverse pincetten, zowel klein als groot, gutsmesjes, etc. Er is echter ook gereedschap nodig om alles in de fles af te handelen, zoals het aanbrengen van de zee, positioneren van de scheepjes en zeilen en het verlijmen en daarna afsnijden van de draadjes. Hiervoor hebben we zelf gereedschap ontwikkeld, zoals gebogen en afgeplatte laselektrodes in vijlheften, gebogen breinaalden, enz.

 

Mijn vader is begin 2008 overleden en heeft in zijn leven meer dan honderd flessen gemaakt, die hun weg over heel de wereld gevonden hebben. De flessen die bij zijn overlijden nog aanwezig waren hebben we onder de familie verdeeld en worden als aandenken gekoesterd.

Wij zijn op zoek naar mensen die een fles van mijn vader in hun bezit hebben. Als u één van diegene ben, wilt u er dan en foto van maken en deze opsturen naar onderstaand e-mail adres