tamboerkorps 

Bezettingen

Oorspronkelijk bestond de bezetting van een tamboerkorps alleen uit slaginstrumenten (trom- tenor- en grote of overslagtrom)
De Nederlandse benaming tamboerkorps is eigenlijk een vertaling van het Engelse "drumband" en iedere denkbare combinatie van tamboers, pijpers, klaroenblazers en trompetters werd ermede aangeduid: met uitzondering van de tamboers en pijpers van het korps mariniers.
De Marinierskapel treedt niet op met een tamboerkorps maar met tamboers en pijpers van het korps mariniers.
Hoewel het begrip tamboerkorps dus nogal vaag is en moeilijk algemeen geldende regels voor de samenstelling er van kunnen worden gegeven, leidde de overweging dat een tamboerkorps zelfstandig moet kunnen optreden toch tot een tweetal voorwaarden:
  1. het korps moet een marcherende groep militairen op de meest effectieve wijze kunnen begeleiden , en
  2. met de beperkte mogelijkheden der signaalinstrumenten moest een zo groot mogelijk muzikaal rendement worden verkregen.

VoorwaardenOm zoveel mogelijk te voldoen aan deze voorwaarden en rekening houdend met de nog steeds van kracht zijn de oude regels: tamboers en klaroenblazers bij de infanterie en trompetters bij de bereden wapens, werden in de bezettingen opgenomen; een grotetrom.twee tenor(pauken) trommen en soms bekkens.

Tamboerkorps Hr.Ms. Jacob van Heemskerck

Tamboerkorps van het wachtschip Hr.Ms.Jacob van Heemskerck te Vlissingen
1963
o.l.v. Korporaal Tamboer M.C. Vuijk

Bovendien ging men er hoe langer hoe meer toe over de muzikale mogelijkheden te vergroten door het opnemen in de bezetting van alt- en basinstrumenten. Uiteraard moest bij de samenstelling steeds gezorgd worden voor een gunstige verhouding tussen tamboers enerzijds en klaroenblazers c.q. trompetters anderzijds. In 1966 beschikte ons land over 29 officieel erkende militaire tamboerkorpsen.

Vooral in 1950 heeft daarin een evolutie plaatsgevonden, mede door mensen als
Martin Schneider lid van de Koninklijke Militaire Kapel,
die een complete drumbandmethode samenstelde.
Ook Jan Tesink eveneens lid van de Koninklijke Militaire Kapel die het concertsysteem (Tesinksysteem) bij de tamboerkorpsen introduceerde en later, door een zich geleidelijk voltrekkende toevoeging van melodische slag- en blaasinstrumenten waar dirigenten, instructeurs en muzikanten van de koninklijke landmacht zoals Sandri Egberts, P. van Bruggen, H.J. Jansen, Theo Smits, Krijn Smits en vele anderen een belangrijk aandeel hebben gehad, ontstonden talrijke variaties, die uiteindelijk hebben geleid tot formaties die samengevoegd werden onder de noemer "Drum en Showbands".

Ga Naar
Drumfanfare

homepage
naar
Homepage