5 weken Zuid-Frankrijk zomer 2006 (4032 km gereden)

 

We gaan eens een stuk westelijker het zuiden van Frankrijk bezoeken.
Via de Vogezen waar we overnachten in een natuurvriendenhuis rijden we naar een natuurvriendenhuis in de Jura.
Vervolgens gaan we naar een camping in de Jura vanuit waar we verschillende cascades bezoeken o.a.
de Hérisson.
Daarna komen we op een boerencamping aan het meer van Lagogne terecht, waar we een dagje rondkijken en in het meer badderen.
We vervolgen onze weg richting de Tarn en belanden in de buurt van Millau op een camping waar we 10 dagen blijven.
We rijden er verschillende routes, bezoeken Millau, lieflijke dorpjes en gaan paragliden.
Ons reis vervolgt naar lac du Salagou waar we 9 dagen op een camping staan aan het meer, waar we heerlijk in badderen.
We rijden wederom verschillende routes, ontdekken leuke plaatsjes zoals Celles en raken verliefd op Octon.
We bezoeken verschillende keren Lodève waar ook ook naar het feest Calvalcare gaan en we gaan een dagje naar de kust naar Cap d'Agde en Marseillan Plage.
Terug noordelijke richting gaan we naar Uzès waar we 4 dagen op een camping verblijven.
Er is een zwembad waar we ons kunnen verkoelen.
We bezoeken het mooie middeleeuwse Uzès en gaan naar Pont du Gard wat op ons wenslijstje staat om te zien.
Vanuit Uzès rijden we via de Ardeche huiswaarts.
.

de route 2006 weergeven in Google maps

Donderdag 22 juni ( Tholen -> Remiremont: 550 km gereden, door Belgie en Luxemburg naar Frankrijk )

Om kwart over elf vertrekken we. Na anderhalfuur rijden, wat gewoonlijk ons maximum is om achtereen te rijden, drinken we koffie en lopen een stukje.
Rond drie uur zijn we in Martelange waar we goedkoop tanken en tabak voor de vakantie inslaan.
Om half vijf eten we en drinken koffie.
Om zes uur is onze volgende stop op Aire de Crantenoye, één van mijn favouriete stopplaatsen met bossen en beekjes, waar we dan ook weer een half uur pauze nemen om koffie te drinken en lekker te wandelen.
Om kwart over zeven zijn we bij de Cora in Remiremont. Even naar het thuisfront gebeld dat we gearriveerd zijn. We kopen warme gegrilde kippebouten en eten die op de parking op. Daarna rijden we naar het natuurvriendenhuis La Beuille. Er is niemand. Bij de boerderij gevraagd waar we moeten zijn voor de sleutels. We moeten naar de eerste boerderij achter La Beuille. Aldaar hebben de mensen geen sleutels. Ze gaan bellen en wij wachten bij het huis. Even later komt de vrouw vertellen dat er over ongeveer vijf minuten iemand komt. Het blijkt dat de vorige gasten de sleutels niet hebben teruggebracht. Voor ons is het de eerste keer dat we in dit huis de enigste gasten zijn.
's Avonds nog lekker vuurtje gestookt en aardbeien van thuis gegeten.

 

Vrijdag 23 juni

's Morgens doen we het lekker op ons gemakje. Er lopen wat mannen rond het huis die de boel opnieuw schilderen. We verwachten Dominique om half één, het wordt echter half twee. Toen hij arriveerde herkende ik hem eerst niet. Hij was zojuist naar de kapper geweest. Dat was dan ook wat ik verkeerd begrepen had door de telefoon. Hij had een afspraak met de kapper om half één en daarna zou hij naar het huis komen. Even later komen de schilders terug van hun lunchpauze. Weer een poosje later komen er nog twee mannen, Marc en Maurice. We worden rondgeleid door het huis door de delen die normaal gesloten zijn voor de gasten. We drinken nog wat koffie met de mannen en gaan dan naar Gerardmer. Onderweg gaan we langs het voormalige natuurvriendenhuis bij Tholy. We hebben er verschillende keren geslapen, ik kom er al vanaf mijn tienerjaren met mijn ouders, die goed bevriend geraakt zijn met de beheerders van het huis.

Het huis ligt er verlaten bij, maar we zagen wel dat het wordt gerenoveerd door de huidige eigenaren. Later eten we bij het kababtentje op het pleintje in Gerardmer en lopen nog wat door de winkelstraat. We rijden naar het meer waar ik een poosje lekker gezwommen heb. Terug naar Remiremont gaan we eerst naar de Cora waar we boodschappen doen. Bij het huis soep opgewarmd en een poosje later ook nog stokbrood met paté gegeten. 's Avonds weer lekker vuurtje stoken.

 

Zaterdag 24 juni ( Remiremont -> Salin les Bain: 175 km gereden)

Om kwart over twee vertrekken we. We tanken eerst nog bij de Cora.
Een stukje voor Vesoul vliegt er iets naar binnen in de auto onder het rijden. Gestopt en André aan m'n dijbeen gezogen omdat het zo brandt. En later blijk ik, zoals ons vermoeden was, inderdaad door een wesp gestoken te zijn want we vinden het dooie beestje achterin de auto waar ik hem naar toe had geslagen.
Kwart voor zes zijn we in Salines les Bain. Daar doen we boodschappen en drinken koffie. Als ik dan iets te snel manouvreer met de auto rij ik tegen een paaltje. De bumper en de grill zijn ontzet. Gelukkig weet André het redelijk terug op z'n plaats te wrikken.
Half zeven zijn we bij het natuurvriendenhuis Lobeco. Er is weer een nieuwe beheerder. Er zijn een boel mensen en er staat geluid met boxen klaar. We betalen een kamer voor twee nachten.
André probeert de kapotte koplamp aan elkaar te maken/plakken. Het blijft zitten. Ik voel me rot. Ik breng de spullen naar binnen en we drinken samen een koud biertje.
Als ik aan het eten wil beginnen vragen de Fransen of we met hun feestmaal mee willen eten voor tien euro. Ik ga nog even lekker douchen en we schuiven aan.

Gezellig met z'n allen buiten eten met muziek.


Een poosje na tien uur wordt er een grote brandstapel aangemaakt.

Er wordt gedanst en veel gelachen. We zien ook vuurwerk in het dal. We drinken nog koffie en eten een toetje. Er wordt nog wat geklets en langzaam aan gaat iedereen naar bed.

 

Zondag 25 juni

's Morgens doen we het lekker rustig aan. Ik luister naar Van Basten en naar het weerbericht op de wereldomroep. Tegen de middag gaan we naar het centrum om een stokbrood te kopen en te kijken waar het gezellig is om voetbal te kijken vanavond. Teruggekomen drinken we koffie en eten ons broodje lekker uitgebreid. 's Avonds eten we binnen. De lucht staat zo slecht, we nemen het risico niet om naar het centrum te gaan en luisteren via de wereldomroep naar Nederland-Portugal. Het is heel spannend.

 

Maandag 26 juni ( Salin les Bain -> Clairvaux-les-Lacs: 75 km gereden )

Tegen één uur vertrekken we richting Clairvaux-les-Lacs. Onderweg geen fijn plekje gevonden en rond half drie blijven we op de tweede camping aan het meer. We ontmoeten een leuk stel waar we mee aan de praat raken. Het klaart steeds verder op en het is behoorlijk warm. Rustig aan zetten we de tent op. Een aantal keren omgekleed. Dan is het warm en dan weer betrokken. 's Avonds zien we in de verte onweer. Voor de nacht maken we alles goed dicht. We kunnen toch nog voor de tent blijven zitten tot we naar bed gaan.
's Nachts regen en een beetje onweer, geen wind.

 

Dinsdag 27 juni

Badderdag, we staan tenslotte aan een meer.

 

Woensdag 28 juni (98 km gereden)

We bezoeken deze dag verschillende watervallen. We hadden verschillende keren foto's en ansichtkaarten van anderen van de cascades gezien en daarom wilden we de Jura eens bezoeken.

 

Donderdag 29 juni

Weer een badderdag.

Vrijdag 30 juni ( Clairvaux-les-Lacs -> Langogne: 293 km gereden )

Rond kwart voor twaalf vertrekken we. We doen eerst nog even boodschappen en een uur later eten we en drinken koffie.
De volgende stop is op het plein in Coligny waar we al vaak gepauzeerd hebben. Er staat een vrachtwagen met kippen in de brandende zon. Wat een rotzicht die arme beestjes.
Onderweg in een druk plaatsje vlak bij Bourg en Bresse flikkert de demper van de uitlaat vanonder de auto. Een stukje verderop gestopt om de demper van de weg aan de kant te gooien zodat die in ieder geval geen last veroorzaakt voor het achterkomend verkeer. De uitlaat was al niet goed meer en maakte nogal lawaai. Dat is nu veel minder, hij is juist erg stil.
Onderweg tanken we bij een Champion en als we de ring van Lyon af zijn hebben we weer koffiepauze en wisselen we weer van bestuurder.
In een dorpje vóór Puy en Velays kopen we perziken op een kleine gezelige groentemarkt. We eten ze gelijk op. Mmm heerlijk. Als we een plekje proberen te vinden bij het meer bij Langogne, Lac de Naussac, komen we in de middle of nowhere. We rijden ons bijna klem in de smalle straten van een verlaten gehucht. Gelukkig komen we eruit en rijden terug naar een leuke boerencamping/Aire Naturelle die we onderweg gezien hadden.

 

Zaterdag 1 ju1i (35 km gereden)

Eigenlijk wel een leuke camping waar we terecht zijn gekomen. Het sanitair is goed en er is ook een plekje waar je kan verblijven als het regent. Als we wakker zijn wordt ons gevraagd of we lekker geslapen hebben en we krijgen een gratis krop sla aangeboden. Het terrein is wel een beetje aan de schuine kant maar we hebben gisteren een redelijk rechte en goede schaduwplek gevonden voor de tent.

Het uitzicht is geweldig en we ontmoeten leuke mensen.
's Middags rijden we rond het meer en vinden we een heerlijk mooi plekje om af te koelen, op de koeien na, voor ons met z'n tweeën alleen.

's Avonds gaan we weer terug naar het gezellige plaatsje Langogne om wat te eten en rond te wandelen.

 

Zondag 2 juli ( Langogne -> Millau: 167 km gereden )

We breken de tent op en vertrekken richting Millau. Als we Millau binnen rijden zien we een heleboel paragliders vliegen.

Wauw dat gaan we dus ook hier doen. We vinden een leuke betaalbare camping, camping Saint Lambert ( http://www.campingsaintlambert.fr/ ) De camping ligt aan een zijrivier van de Tarn, la Dourbie. Er is een klein zwembad en een terras waar we voetbal kunnen kijken. Het liefst zwem ik in natuurwater. Het water van de Dourbie is net zoals dat van de Tarn te koud om echt in te zwemmen. Het zwembad op de camping komt zodoende wel fijn uit.

 

Maandag 3 juli (22 km gereden)

We verkennen vandaag de direkte omgeving en het centrum van Millau. Daar gaan we ook naar het toeristenbureau om informatie in te winnen over de locaties voor het paragliden.

 

Dinsdag 4 juli (121 km gereden)

Deze dag gaan we rondtoeren.

route Millau, lac de Pareloup, Pont de-Salars weergeven op een grotere kaart

We vertrekken richting St. Rome du Tarn om eerst bij de beroemde brug van Millau te gaan kijken.

Bij Candas eten we en drinken koffie. Vervolgens rijden we naar Lac de Pareloup. We ontmoeten er een jongeman die een soort kunstwerken maak d.m.v. het smelten van plastic tassen.

We rijden verder naar Lac du Pont-de-Salars, de temperatuur van het water is goed en zodoende kan ik lekker een poosje zwemmen. Tegen half zeven gaan we terug richting de camping maar dan via de D911. We doen boodschappen en zijn om half acht terug op ons stekkie bij de tent. We koken, eten, kletsen wat met de buren en zitten nog een poosje aan het water.

 

Woensdag 5 juli

Overdag gaan we eens kijken bij de standjes waar we info kunnen krijgen over het paragliden. Later gaan we vissen in de Dourbie op de camping, eten wat en 's avonds gaan we voetbal kijken op het terras, Frankrijk-Portugal.

Donderdag 6 juli (52 km gereden)

We gaan een stukje rijden. Deze keer naar de locatie waar de paragliders de berg af springen. We komen langs een huis waar de mensen een soort miniatuur Frankrijk in hun tuin hebben gemaakt. Mooi gedaan.

Onderweg hebben we een mooi uitzicht over Millau en de brug samen.

Er zitten behoorlijk steile stukken tussen om te rijden. Het is een gezellige bedoeling boven op de berg. Een heleboel paragliders en een enkele Deltavlieger die André nog even helpt om weg te komen. We hebben onze lunch meegenomen dus we kunnen er lekker picknicken. Als we later een stukje verder de berg op rijden komen we in een Hans en Grietje dorpje.

 

Vrijdag 7 juli (141 km gereden)

Vandaag gaan we weer een route rijden. Ik ben er ooit al eens geweest met m'n ouders toen ik begin twintig was. We rijden de Gorges du Tarn en de Gorges de la Jonte.

route Gorges du Tarn, Gorges de la Jonte weergeven op een grotere kaart

Het is schitterend en we stoppen verschillende keren om van de adembenemende uitzichten, enorme rotsformaties, de leuke plaatsjes en gebouwen te genieten.

Op vele plaatsen zien we vale gieren vliegen. Jammer dat ze op de foto niet te zien zijn.

 

Zaterdag 8 juli

We maken met verschillende mensen op de camping een praatje. Half de middag gaan we naar de paragliding-stands. We praten met andere paragliders als eerder deze week. De vrouw die de boel regelt is zwanger. Ze komt uit Noord Engeland. Even later komt er nog een Francaise, zij spreekt vijf talen. We maken veel grapjes over en weer. Als de andere paragliders geland zijn, spreken we af dat we morgen terugkomen.

 

Zondag 9 juli

Begin van de middag zijn we weer bij de paragliding-stands. Maar wat we al dachten: De weersomstandigheden zijn niet goed genoeg om een lange vlucht te maken. We vragen om tips om iets anders leuks die dag te doen. En die krijgen we. We kiezen ervoor om naar La Couvertoirade te gaan.

La Couvertoirade is een goed bewaard vestingstadje dat in de twaalfde en dertiende eeuw gebouwd is door de Orde van de Tempeliers. Nadat deze orde was ontbonden in 1312 werd het overgenomen door ridders van de Orde van Malta. Zij bouwden de omringende muur rond 1450. In de negentiende eeuw daalde de inwonersaantallen snel, zoals op veel plaatsen in de Causse du Larzac. In de winkeltjes in de smalle straten zitten voornamelijk kunstenaars.

Iets na zessen zijn we terug op de camping. Voor vanavond hebben we het voetbalmenu gereserveerd. Friet met worstjes en een lekker glas wijn op het terras van de kantine Frankrijk-Italië kijken.

Nederland is al uitgeschakeld, misschien kunnen we nu nog met de Fransen mee juichen.

 

Maandag 10 juli

Eindelijk is het dan zover, we kunnen paragliden. We wilden allebei een lange vlucht. Ik had geluk en André met z'n begeleidster hadden pech. Zij kwamen niet goed op de thermiek te liggen en dan betekend het een retourtje naar beneden. Tot drie keer toe hebben ze het gebrobeerd. Wat jammer ik hoop dat hij het toch ook nog een keer mee mag maken om echt wat langer te vliegen.

Ik kwam met mijn begeleider in een flinke thermiekbel. We stegen tot 2,1 km hoogte. Ik dacht zo is het wel hoog genoeg hoor.

Alles beneden ons werd steeds kleiner en de bergen leken vlak doordat je er rechtbovenop kijkt. Toen we genoeg hoogte hadden gingen we afstand gliden. Wauw wat een sensatie. Je krijgt dan een idee hoe een vogel zich moet voelen, heerlijk zwevend op de thermiek, helemaal één met de natuur.

 

Dinsdag 11 juli

We doen boodschappen en tanken, 's middags gaan we nog eens naar de vertrekplaats van de paragliders op de berg.

 

Woensdag 12 juli ( Millau -> Lac du Salagou, Celles: 71 km gereden )

Tegen drie uur vertrekken we en rijden naar het Lac du Salagou om daar een leuk plekje te zoeken. We belanden op een camping een stukje voor Celles. Op het strand staat een eettentje waar je pizza's, friet en andere snacks kan kopen. Mmm lekker makkellijk. Het is een schitterende locatie.

We spreken met mensen die vertellen dat ze normaal nooit in het hoogseizoen naar deze camping gaan, maar ze zijn op hun terugreis en deze keer hebben ze hier afgesproken met familie die op de heenreis is.

 

Donderdag 13 juli ( 45 km gereden)

We rijden een route langs de zuidkant van het meer. De weg is erg slecht en we maken ons een beetje zorgen of we hier nog wel heel uitkomen. De uitzichten zijn schitterend. Foto's maken, filmen en met de verrekijker kijken. Het was net iets teveel tegelijk in m'n handen. De verrekijker had ik op de grond achter me gelegd en helaas vergeten om weer op te rapen.

Erg jammer, het was zo'n fijn ding. Als iemand hem vindt: ik zou hem zo graag terug hebben, ik was erg gehecht aan deze verrekijker waar we menig uitzicht en vogels mee gespot hebben! Gelukkig komt er een einde aan deze slechte weg en kunnen we over de normale weg terug naar de camping rijden.

Als we gegeten hebben gaan we 's avonds naar Celles.

 

Vrijdag 14 juli (34 km gereden)

Vandaag is het de nationale feestdag in Frankrijk.
We hebben andere mensen gesproken dat in Lodève dan behoorlijk indrukwekkend vuurwerk afgestoken wordt dus daar gaan we zeker naar toe.
En dat is dus inderdaad, heel indrukwekkend en bovenal ook heel gezellig. Lodève is de place to be.

 

Zaterdag 15 juli

Overdag lekker badderen aan het meer en 's avonds weer naar Lodève.

Dit weekend is het feest van de Cavalcade, wat altijd in het weekend het dichtsbij de nationale feestdag wordt gehouden. 's Middags is er een optocht afwisselend met praalwagens, dweilbands, drumbands, majorettes, verklede mensen en dansers.

's Avonds kun je naast de terassen van de restaurants ook eten op het plein onder de platanen wat hier speciaal voor ingericht is en dat doen we dan ook.

Daarna wordt er op verschillende plaatsen life muziek gespeeld ook op een podium naast het terras waar we gegeten hebben.

 

Zondag 16 juli

Overdag weer lekker badderen aan het meer en 's avonds wederom naar Lodève naar het Calvacade feest.

Maandag 17 juli

Het meer en de omgeving bevalt prima maar de camping niet zo dus gaan we nog eens op camping La Mas Riri kijken. We praten er met verschillende mensen en bekijken alle soorten plekjes. Leuke sfeer. Na wat aarzeling besluiten we te verkassen. We gaan terug naar de camping breken de tent op en zetten hem op Riri weer op. Er zijn behoorlijke dreigende luchten, maar er vallen maar 10 spetters. Het is erg warm.

's Avonds eten we in Octon. Ik neem een pizza en André een omelet. We lopen een rondje door het dorp en gaandeweg worden we steeds verliefder op dit dorpje.

 

Dinsdag 18 juli

's Morgens een baquette gehaald bij de bakker die dan op de camping komt. Overdag veel gezwommen. Eerst naar het kleine eilandje en later naar het andere.

Tegen de avond gaan we naar Lodève om boodschappen te doen en we gaan ook nog naar Octon. Terug op de camping hebben we het na het eten heel gezellig met verschillende andere campinggasten.

 

Woensdag 19 juli (171 km gereden)

Vandaag gaan we een dagje naar de kust, Cap d'Agde en Marseillan Plage. In het haventje van Agde zien een mooie houten zeilboot.

Op het strandje van Cap d'Agde zijn er hoge golven en het is er erg druk.

Een stukje verderop ergens tussen Marseillan en Sète heb ik nog even lekker gezwommen.
Via Sète, Balaruc, Motagnac en door Mèze zijn we teruggereden.

 

Donderdag 20 juli

Deze dag trekken we eens wat meer tijd uit om Octon te bekijken. Het is werkelijk een droomdorpje.

De mensen zijn zo gemoedelijk, de huisjes en balkons zo liefelijk, ja we voelen ons echt verliefd.

Als we een weggetje buiten het dorp in lopen komen we langs bloeiende cactussen en een pas gebouwd huis met een zwemvijver en een geweldig uitzicht.


Wauw, dat zou wel iets voor ons zijn, maar ja daar hebben wij de centjes niet voor.

's Avonds vertoeven we weer lekker aan het water van Lac Salagou. We vinden een dood rivierkreeftje.

 

Vrijdag 21 juli ( Celles -> Uzès: 256 km gereden )

We vertrekken naar de volgende bestemming. Ik heb m'n reisverslag een paar dagen niet goed bijgehouden en nu 4 jaar later zet ik het op onze website. Als ik me het goed herinner zijn we richting de kust/Camargue gereden richting om daar een leuk plekje te zoeken.

Eerst rijden we onszelf kwijt op de ring van Montpellier. Het was snikheet. Meeste campings vol, te duur of geen schaduwplek, etc. We vervolgen onze weg richting Pont du Gard. Ook zijn daar weer zijn de campings aan het water vol en ook duur. Uiteindelijk kunnen we toch nog een aardige camping vinden in Uzès. Er is een zwembad om wat afkoeling te zoeken.

 

Zaterdag 22 juli

Een rustig dagje gehouden. We 's gaan avonds wel even bij de Pont du Gard kijken hoe het zit met parkeren en het bezoeken van het park en de brug.

Op de camping kunnen we goed eten, lekker makkellijk.

 

Zondag 23 juli

We hebben uitgebreid de brug en het park van Pont du Gard bezocht.

En even afkoeling gezocht in de Gardon onder de brug.

 

Maandag 24 juli

Deze dag maken we verkennen we Uzès wat beter. Het is een heel mooi plaatsje. In het centrum is een gedeelte afgesloten voor auto's. Je waant er je in de Middeleeuwen als je er 's avonds loopt.

De Cathédrale St Théodorit en de Fenestrelle toren ernaast zijn zeer indrukwekkend en 's avonds mooi verlicht.

 

Dinsdag 25 juli ( Uzès -> Tholen: 1083 km gereden)

We vetrekken richting huiswaards. In St. Esprit in de Ardeche doen we boodschappen en pinnen we. Net voorbij Pont St. Esprit eten we, drinken koffie en heb ik ook nog even lekker gezwommen in de Ardeche. Net voordat we van de snelweg Lyon-Parijs afgaan eten we op een parking tegen acht uur 's avonds. We gaan verder. We komen langs een Formule 1 hotel en kijken of het iets is om te overnachten. Er klopt iets niet en we snappen niet precies wat we moeten doen. We besluiten dan maar om helemaal naar huis te rijden. Bij Martelange heb ik soep gekookt en koffie gezet om er tegen aan te kunnen. Tegen half vijf ('s nachts) rijden we daarna weer verder. Half de morgen arriveren we in onze woonplaats. We gaan een bakje koffie drinken bij m'n ouders en gaan rond elf uur helemaar gaar een poosje op bed liggen.