Bernard De Ruyck
Wie ben ik?

Terug

Ik ben opgegroeid in een klein stadje in West-Vlaanderen (Tielt) en rond mijn 14e verhuisd naar Gent (B). Om en nabij mijn 16e jaar kocht ik mijn eerste camera ( een Zenit ! ) en was ik gefascineerd door de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de fotografie. Eigenhandig bouwde ik mijn eigen vergroter.

Ik studeerde filosofie aan de Universiteit Gent en probeerde op die manier mijn behoefte om meer van de werkelijkheid te begrijpen, te bevredigen.

Ik bleef fotograferen en trachtte steeds om niet alleen een beeld te maken, maar in dat beeld een extra stukje werkelijkheid weer te geven. Met eenvoudige middelen en met wisselend succes maakte ik door de jaren heen foto's rondom verschillende thema's.

Na mijn studie filosofie heb ik  informatica gestudeerd aan de Universiteit Antwerpen.

Ik ging ik aan de slag in deze technische sector: een wereld die niet onmiddellijk gekenmerkt  wordt door filosofische beschouwingen. Ik werk daar nog steeds als hoofd van een informatica-afdeling.

De fotografie bleef trekken en in 1998 ben ik fotografie gaan studeren aan de kunstacademie van Sint Niklaas onder leiding van Lieven Nollet. Dit is een enorme stimulans geweest om te experimenteren met de verschillende mogelijkheden die de fotografie biedt.

Mijn specialisatiegraad heb ik afgerond aan de kunstacademie van Antwerpen waar ik een goede begeleiding gekregen heb van o.a. Kurt De Wit.

In mijn   manier van fotograferen probeer ik  de kijker  de sfeer mee te geven  die heerste op de plaats en het moment waar de foto genomen is.

Fotografie is directer dan andere beeldende kunstvormen gekoppeld aan de werkelijkheid. Het moment is daarbij belangrijk. Een beeld vastleggen van op dat éne moment gemaakt is, dat symbool kan staan voor al die andere momenten , is waar ik naar streef.
Foto’s moeten niet mooi of technisch perfect zijn, als ze maar bijdragen aan het overbrengen van datgene wat de fotograaf gezien en ervaren heeft.

Tot nu toe heb ik volgende projecten gedaan:

-                     het proces van het restaureren van een een platbodem

-                     het verdwijnen van de veerpont over de schelde in 2003.

-                     Kleinschalige boerderijen in het zeeuws-vlaamse land.

Op de site ziet u daar ook enkele voorbeelden van. Verder ook nog andere beelden van momenten en omgevingen die me raakten.