PE1MWB projecten
 
      © PE1MWB Overname van artikelen alleen NA toestemming
  (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)

Watchdog ingebouwd T813
Een stukje gaatjes board is al voldoende om de schakeling op te bouwen.

Een watchdog voor een SSTV zender.
(Bijvoorbeeld voor de Telefunken Teletron T813.)

Deze schakeling voorkomt dat de PTT niet continu kan worden geactiveerd. Omdat het bij SSTV om lange tijden kan gaan is hier de digitale teller CD4060 toegepast.

In rust is de PTT ingang niet actief en houdt de schakeling in reset. Zodra de PTT actief is, zal de reset worden opgeheven en de oscillator gaat werken en de teller gaat tellen. De led knippert dan op de oscillator frequentie (ca. 2.5Hz) en daarmee kun je zien dat de PTT actief is en dat de zender dus in bedrijf is.

De watchdog komt na ongeveer 3.5 minuten in actie als Q10 hoog wordt. De oscillator stopt en brengt de BS250 in spertoestand. Het zender stopt en de led brandt nu continu. Deze toestand wordt pas opgeheven nadat de PTT ingang weer niet actief is en de schakeling reset.
 

De watchdog tijd kun je nog varieren door de keuze van één van de andere uitgangen van de CD4060 te kiezen en/of de 1M weerstandswaarde te verkleinen tot maximaal 100k.

In plaats van een BS250. kan je ook een (pnp)darlington met basisweerstand van 100k gebruiken. Tenslotte plaats, zoals gebruikelijk is, over de voedingsaansluitingen van het IC nog een ontkoppel C van 10nF.

73 Jeroen, PE1MWB

Uhh ja, heeft u alles eigenlijk wel gezien? Of wilt u toch nog even terug naar het begin?   Of toch nog even kijken naar de andere projecten?   Link naar:

ENGLISH VERSION

 
 

© Overname van artikelen alleen NA toestemming (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)