PE1MWB projecten
 
      PE1MWB Overname van artikelen alleen NA toestemming
  (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)

RKalibratie van Mscan en andere SSTV programma's met behulp van een DCF ontvanger

Diverse SSTV programma's kun je kalibreren met behulp van tijdsein zenders. Deze zenders geven per seconde een puls. De lengte van de puls varieert. Echter tijdsein- zenders zijn niet altijd even goed te ontvangen in de hogere banden.

 

De DCF tijdseinzender geeft in West-Europa een uitstekend signaal, maar de seconden pulsen zijn met een ontvanger van 100 kHz – 30 Mhz niet te ontvangen. Echter menig klokje is uitgerust met een DCF ontvanger en ergens op het printje zal een punt te vinden zijn waar de seconde pulsen aanwezig zijn. Als je niets kan vinden kun je bij de firma Conrad ook een losse DCF module kopen.

Met een SSB ontvanger kun je zo'n tijdsein zender hoorbaar maken door net naast de zendfrequentie af te stemmen. Voor een SSTV programma is een toon van ongeveer 1500 Hz prima.

De DCF module geeft pulsen, niet zo'n toon, maar de voorgestelde schakeling maakt die toon die je zo naar de line-ingang van de soundcard kan sturen.
 

De neergaande DCF klok-pulsen worden in lengte gekort tot een vaste lengte.

De pulsen sturen de oscillator rondom de laatste NAND poort.

Mscan heeft een automatische sterkte regeling. Daarom geeft de schakeling continu de toon en per seconde een dip die in het ontvangstscherm van het SSTV programma zichtbaar wordt. Bij Mscan is dit de speciale ontvangst mode TIME.
 

Nu kun je een mooi printje ontwerpen. Op gaatjes-board heb je het ook zo voor elkaar. Met het ic op zijn rug en de pootjes omhoog en de onderdelen daarop solderen zal lukken. Zelf besloot ik dit op een experimenteer bordje te maken.

73 Jeroen, PE1MWB

Uhh ja, heeft u alles eigenlijk wel gezien? Of wilt u toch nog even terug naar het begin?   Of toch nog even kijken naar de andere projecten?   Download

 

 

Overname van artikelen alleen NA toestemming (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)