PE1MWB projecten
 
      Overname van artikelen alleen NA toestemming (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)

Klik voor uitvergroting

RF-Power meter (1-30 MHz, 5-100 W)

Dit is een simpele probe voor je universeelmeter. De piekspanning over een dummy load van 50 ohm wordt hier gelijkricht en met de gemeten gelijkspanning en de gegeven formule bereken je het aangeboden vermogen.

Het kan nauwkeuriger. Daarvoor moet je de probe calibreren. Op de ingang sluit je een gelijkspanning aan die overeenkomt met de piekspanning van het te meten vermogen.

Klik voor uitvergroting Het vermogen komt overeen met (Upiek)2 /100.
Maak een tabel of grafiek en noteer de waarden van het aangeboden vermogen en de bijbehorende spanning. Aan de hand van de grafiek of tabel kun je later het RF-vermogen herleiden.

Voor de hogere frequentie zal er enige afwijking merkbaar zijn. Met twee in elkaar gedraaide draadjes (massieve kern) als condensator over R1 en R2 kun je dit compenseren.
 
De schakeling bouw je op een stukje printplaat (zonder koper). Een paar gaatjes en de onderdelen aan weerszijden monteren, zie foto's. En van de uiteinde van R1 is meteen de meetpen. je haalt hem door de printplaat, buigt het voorlangs over de print weer terug en soldeert hem weer vast aan R1.

73 Jeroen, PE1MWB

Uhh ja, heeft u alles eigenlijk wel gezien? Of wilt u toch nog even terug naar het begin?   Of toch nog even kijken naar de andere projecten?    
 

Overname van artikelen alleen NA toestemming (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)