PE1MWB projekten

4k8 HAPN OptoSCC modem op de COM poort

Deze adaptor maakt dat een 4k8 HAPN OptoScc modem kan worden aangesloten op een COM poort van de PC. Op deze manier kunnen programma's als GraphicPacket via de TFPCX driver worden gebruikt voor dit populaire 4k8 modem. Deze schakeling maakt gebruik van onderdelen die gemakkelijk zijn te verkrijgen. Hier is echter geen galvanische scheiding door optocouplers.

De TFPCX driver werkt in de squelched mode. Dat wil zeggen dat de driver een carrier detecteert als er aktiviteit is op de CTS pen, dat zou ook zijn bij ontvangst van ruis. De ontvangstdata wordt echter uitgeschakeld bij een niet aktief zijnde DCD lijn.

De RTS lijn van de COM poort bedient de zender. Echter als de kabel naar de COM poort onverhoopt loskomt, zou de transistor worden uitgestuurd door Tr1 en/of Tr2 bij ontvangst. R5 voorkomt dit. R5 zorgt ook voor de beperking van de negatieve sturing van de RTS lijn.

Bouwtip: Het geheel is zonder print in SubD9 box te bouwen. Soldeer eerst de transistoren op de male-connector. Met de overige onderdelen verbindt je de andere female-connector.

Deze versie werkt wel met een optocoupler, echter deze maakt gebruik van de spanning op TXD, die continu hoog is bij TFPCX.
PE1MWB

Projekten

Overzicht

Uhh ja, heeft u alles eigenlijk wel gezien? Of wilt u toch nog even terug naar het begin?

(C) Overname van artikelen alleen NA toestemming (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)