PE1MWB projecten
 
      © PE1MWB Overname van artikelen alleen NA toestemming
  (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)4k8 / 9k6 aansluiting

Nokia Mobira voor packetradio

De Nokia Mobira (MD59) is te voorzien van een packet radio aansluiting. Daarbij is er een verschil voor gebruik van eenvoudige 1200 baud modems die gebruik moeten maken van de in de Mobira aanwezige squelch en snellere modems die een eigen Data Carrier Detect hebben, maar daarentegen niets hebben aan een luidspreker uitgang en ook een snellere PTT schakeling nodig hebben.
Beide aansluitingen zijn te maken, maar je kunt ze niet tegelijk gebruiken. Overigens is dat ook niet zinvol 1200 baud in combinatie met bijvoorbeeld 9600 baud! Het houdt het 9600 baud verkeer behoorlijk op!

73 Jeroen, PE1MWB

Nokia Mobira met 4k8 / 9k6 baud
 


Als je de Nokia Mobira MD59 wil gebruiken voor de hogere baudrates dan heb je een directe aansluiting op de modulator nodig. Dit gaat simpel met een gewone omschakelaar.
De ontvangst neemt geen genoegen met een luidspreker uitgang en daarom sluiten we rechtstreeks aan op de demodulator. Dat is ook simpel.
De PTT aansturen in de Nokia is wel wat ingewikkelder. Sturing via de microcontroller gaat veel te langzaam. Daar is al eerder een modificatie voor bedacht, maar mijn variant maakt gebruik van de reeds bestaande logica en is zo meer universeel toepasbaar. Zo kun je de Nokia ook nog gebruiken voor spraak.
Er is één nadeel. De software moet ook tijdens ontvangst de juiste logisch niveaus voor het zendvermogen aansturen. Maar bij het ontbreken van deze signalen zal de zender het laagste vermogen instellen. Met de bijbehorende instelpotmeter op de eindtrap kan men dit naar behoefte in stellen. 

Voor de duidelijkheid heb ik een handleiding met duidelijke beelden gemaakt. Zie downloads.
 


Nokia Mobira met 1200 baud op een aansluiting voor een externe luidspreker  
De hele schakeling is gebouwd in de connector.
De doorverbinding  tussen pin 15 en 16 verwijderen. Anders is het microfoon signaal kortgesloten!!!.
Verwijder ook diode D13 op de component zijde van de audioprint, deze diode zit boven IC-4,de diode direct links naast de twee weerstanden.
Om een externe microfoon en speaker te gebruiken moet U de laatste software gebruiken dd. 990710.
Deze wordt bij het CTCSS bouwpakket meegeleverd. Bij gebruik van de externe microfoon wordt dan de interne microfoon geblokkeerd.
Met schakelaar S1 schakel je tussen hoorn en externe luidspreker. Deze is samen met de 5 polige DIN-connector in de hoornconnector ingebouwd. Vanwege de inbouwdiepte van de connector is er een kunststof vulplaatje gebruikt.
De voeding voor de voorversterker is via weerstand R2. De waard is afhankelijk van deze voorversterker. Bij gebruik van een Peikermicrofoon met ingebouwde voorversterker is deze 4K7. bron: PA0JAW
Uhh ja, heeft u alles eigenlijk wel gezien? Of wilt u toch nog even terug naar het begin?   Of toch nog even kijken naar de andere projecten?   Downloads:
 

© Overname van artikelen alleen NA toestemming (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)