PE1MWB projekten

Nicad capaciteitmeter

Een pas geladen NiCd-accucel zakt al vlug naar zijn nominale spanning van 1.25V.
Met het ontladen zakt deze spanning verder tot 1.05V en op dit punt wordt de accu als leeg beschouwd.
De capaciteit is de ontlaadstroom (1/20 van de opgegeven capaciteit) x het aantal uren ontladen.

De schakeling voorziet een elektrisch-reiswekkertje van voeding zolang het relais aangetrokken blijft en de accu ontlaadt. Bij een spanning van 1.05V valt het relais af, dus valt ook de klok stil. Dan is de ontlaadtijd af te lezen.

Alhoewel dit een simpele schakeling is, is deze niet zo nabouwvriendelijk.
Het zit hem in het relais. Dit relais trekt aan bij 1.2V en valt af bij 0.6V.

Het relais is niet zomaar even te koop in een willekeurig elektronica winkeltje. Het toegepaste exemplaar kwam ik tegen op een sloopprint! Het is een DIL type met twee ingebouwde reedkontakten. Maar zoiets kun je ook zelf maken. Een reedkontakt in een glasbehuizing is wel te krijgen. Spoeltjes hiervoor ook, en het is ook nog wel te doen om zelf iets te wikkelen. Mijn relais heeft een spoelweerstand van 165 ohm, maar met wat minder gaat het ook. Pas dan wel de weerstand R1 aan opdat de ontlaadstroom 30mA is bij een celspanning van 1.15V. Het belangrijkste is dat het relais afvalt als de celspanning gezakt is tot 1.05V.

Het tweede reedkontakt kun je gebruiken om een klok te schakelen die niet meer functioneert bij 1.05V. Of je schakelt een PC-poort mee naar massa.

Op het punt 'out' kun je een BS170 aansluiten om een PC-poort aan te sturen. Met de PC kun je de status van die poort uitlezen en op die manier uitrekenen wat de verstreken tijd is. Met een uitgebreider programma kun je meteen de capaciteit uitrekenen en weergeven op het scherm.

73 Jeroen, PE1MWB

Uhh ja, heeft u alles eigenlijk wel gezien? Of wilt u toch nog even terug naar het begin?   Of toch nog even kijken naar de andere projekten?

PE1MWB Projekten Overzicht

Stop de Midi!


Overname van artikelen alleen NA toestemming (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)