PE1MWB projecten
 
      © PE1MWB Overname van artikelen alleen NA toestemming
  (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)

De printlayout is hier geschaald, maar is in werkelijkheid 600 dpi. De bovenste schets laat zien hoe je de delen samenbouwt. Tot slot kun je ook de zijkanten nog dicht maken of het geheel in een kunststofdoosje plaatsen.

Muggenpieper

Klik voor uitvergrotingDeze muggenverjager werkt met een piepgeluid waar naar het schijnt de stekende zwangere vrouwtjes mug niets van moet hebben.
Het piepgeluid moet veel harmonische bevatten en dat doet deze schakeling. Met de instelpotmeter brengt men de frequentie op ongeveer 5 kHz. De schakeling is zeer zuinig met energie. Het werkt op een penlightbatterij die voor een ander doel niet meer bruikbaar is. In een aan-uit schakelaar is niet voorzien. Na het seizoen neem je de batterij er uit. De toegepaste trafo is oude balans uitgangstrafo uit een antiek klein transistor radiootje. Het oortelefoontje is een laagohmig type, van het goedkoopste soort, zo één die bij zo'n zelfde radiootje werd geleverd. Het 'hoorntje' wordt er afgesneden. T1 is bijvoorbeeld een BC547, maar de meeste NPN transistoren zullen wel werken.
Samengebouwd is het geheel nauwelijks groter dan een luciferdoosje.

Succes met de bouw, 73 Jeroen, PE1MWB

Uhh ja, heeft u alles eigenlijk wel gezien? Of wilt u toch nog even terug naar het begin?   Of toch nog even kijken naar de andere projecten?   Download:

Printlayout 600dpi
Componenten layout

 

© Overname van artikelen alleen NA toestemming (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)