PE1MWB projekten
Klik voor detail Communicatie hoofdtelefoonversterker met instelbaar ruisfilter

Ruis is afhankelijk van de bandbreedte. Kun je in het hoorbare gebied van pakweg 20-20000 Hz het gedeelte voor spraak van belang zijnde gedeelte 300-3000 Hz gebied afsnijden, zal de totale hoorbare ruis afnemen. Voor communicatie kun je zelfs nog een beperkter gebied aanhouden, als de filters maar scherp zijn! De helling van onze schakeling is instelbaar tot 25dB/oktaaf. Dat houdt in dat zelfs redelijke ontvangers nog net iets meer ruisvrij worden.

Het plaatje laat het prototype ziem. Klik voor detail.. De hooftelefoonversterker was voorhanden van een oude videorecorder. Voor de bouw zou ik geen print willen maken. Zoiets fabriek je gemakkelijk door alles op de aansluitingen van de potmeters en de hoofdtelefoonplug te solderen. De spoel is een type met een hoge Q. Maar als die moeilijk verkrijgbaar is, kun je ook standaard types nemen. Eventueel 3 spoelen van 33 mH in serie zetten. Als voeding gebruik je drie a vier batterijen of nicads. Om energie te sparen is een aan en uit schakelaar aan te bevelen.

73 Jeroen, PE1MWB


Uhh ja, heeft u alles eigenlijk wel gezien? Of wilt u toch nog even terug naar het begin?   Of toch nog even kijken naar de andere projekten?

PE1MWB Projekten Overzicht

 


Overname van artikelen alleen NA toestemming (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)