PE1MWB projekten
HFprobe

Klik voor groter afbeelding

HF probe

Zo simpel en zo handig dat iedereeen die wel eens wat aan HF apparatuur afregelt hier gemak van kan hebben. Natuurlijk maak je zo iets zelf.
De toegepaste dioden AA119 hebben een lage drempelspanning en zijn geschikt voor lage meetspanningen. Daarentegen kun je ook andere dioden, bijvoorbeeld skotty-dioden, die weer hogere meetspanningen verdragen en een nog hogere frequentie aan kunnen.

73 Jeroen, PE1MWB


De HF spanning wordt dubbelzijdig gelijk gericht en de top-top spanning verschijnt aan de plus/min aansluiting op de universeelmeter.
Al lijkt het niet zo, de verbinding met het te meten apparaat is capacitief. Die verbinding gaat via het handeffect, dat bij hogere frequenties optreedt. Voor de lagere frequenties kun je eventueel de massa ban het te meten apparaat doorverbinden met de massa aansluiting van de probe.
Ook kun je de probe ook enkelzijdig gebruiken als de de massa van de meter is doorverbonden met de massa van het te meten apparaat. De meter sluit je dan aan op één van de aansluitingen plus of min en de massa. Je meet dan niet de top-top waarde maar de top-waarde ten opzichte van massa.

Je maakt zo iets met een strookje dubbelzijdige printplaat. Etsen is niet nodig. Snij met een scherp mes een baantje in de printplaat. Met de soldeerbout stook je het baantje heet en het laat zich zo weg duwen.

Veel succes ermee! 73 PE1MWB


Uhh ja, heeft u alles eigenlijk wel gezien? Of wilt u toch nog even terug naar het begin?   Of toch nog even kijken naar de andere projekten?

PE1MWB Projekten Overzicht

Stop de Midi!


© Overname van artikelen alleen NA toestemming (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)