PE1MWB projecten
 
      © PE1MWB Overname van artikelen alleen NA toestemming
  (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)

Licht schakelen in de garage/schuur

Licht op twee punten schakelen wordt gedaan met een z.g. hotelschakeling. Met een enkele lamp is dat eenvoudig. Moeilijker wordt het als je meerdere lampen gaat gebruiken en ook nog een paar wandcontactdozen met randaarde gaat plaatsen. Bijvoorbeeld voor in een garage/schuur of een lange gang, waar je aan twee zijden het licht aan en uit wilt kunnen doen.

Hier zie je enkele schema's van hoe je het zou kunnen doen.

De voorgestelde alternatieve hotelschakeling heeft 1 draad minder nodig en daarom kun je alle bedrading in één pijp kwijt.

Bij de klassieke hotelschakeling kun je echter ook nog één of meerdere kruisschakelaars plaatsen. Echter als je een tweede wandcontactdoos wil gebruiken aan het andere einde dan waar de netspanning voorhanden is, kom je aan meer draden dan in een 15 mm (5/8") pijp kunnen. Dus zul je een tweede pijp moeten gebruiken om de zwarte schakeldraden tussen de schakelaars te voeren. 

De veiligheidsaarde draad is wel getekend maar verder niet verbonden in de schema's. Uiteraard moet je die wel verbinden met de (rand)aarde aansluitingen.

73 Jeroen, PE1MWB

Uhh ja, heeft u alles eigenlijk wel gezien? Of wilt u toch nog even terug naar het begin?   Of toch nog even kijken naar de andere projecten?    
 

© Overname van artikelen alleen NA toestemming (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)