PE1MWB projekten
Fetdipper ergonomie

Om een fetdipper te maken heb je afgezien van een schema en onderdelen ook een constructie plan nodig. Voor dat je daar aan begint moet je bedenken hoe het er uit gaat zien. En dat is ook het moment dat je bedenkt hoe werkt het handig, ofwel hoe is de ergonomie!

Hier een voorbeeld. Bedenk wel dat dit een eerste schets is, dus niet maatvast! De omkasting is weggelaten, maar het mag duidelijk zijn dat dit zo mogelijk zo nauw mogelijk omsluitend is.

De volgende stap is om de maten te bepalen. Onderdelen en de oscillatorschakeling vergen een bepaalde ruimte. Uiteindelijk heb je een maattekening, waarmee een constructeur kan aanvangen.

TIP.
Als je op deze manier ontwerpt zie je vlugger de fouten. In het verhaal zie je dat je een schaal kan toepassen voor de tune-knop als je de andere knoppen aan de rechterzijkant van de kast plaatst. Maar dan is het handiger om de tune-knop in het midden te hebben!

73 Jeroen, PE1MWB

De voorwaarden waarop bijgaand ontwerp van de ergonomie is gebaseerd:

  • De dipmeter moet op de achterkant stabiel kunnen liggen.
  • Een analoge meter aan de bovenzijde.
  • Optie voor de bediening is aan de bovenzijde of aan de rechterzijde. Of een combinatie: enkel de tune knop aan de bovenzijde om een schaal te kunnen plaatsen.
  • Voeding door externe 9V adaptor (veiliger) of externe bron 9..14V
  • Counter aansluiting.
  • Kabel aansluitingen aan de linkerkant en op een dusdanige hoogte dat de kast met de linkerhand te omsluiten is.
  • HF kring met varicaps op SubD connector. Hiermee is ook printplaat als houder inzetbaar. Het voordeel is dat de
    oscillator voor een breed bereik is toe te passen.

Uhh ja, heeft u alles eigenlijk wel gezien? Of wilt u toch nog even terug naar het begin?   Of toch nog even kijken naar de andere projekten?

PE1MWB Projekten Overzicht


© Overname van artikelen alleen NA toestemming (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)