CHINA                                                                                                                                       

De Chinezen noemen hun land Zhong Guo, wat Middelste Land betekent. De oude Chinezen dachten over hun land dat het zowel het geografische centrum van de wereld maar ook dat het de enige beschaving was. De naam China is door buitenlanders aan het land gegeven.

Oppervlakte: Totaal: 9.596.960 vierkante kilometer
Waarvan land:   9.326.410 vierkante kilometer            Waarvan water:   270.550 vierkante kilometer
(ter vergelijking heeft Nederland een oppervlakte van 41.526 km2 en België een oppervlakte van 30.510 km2)

Hiermee is China het op drie na grootste land ter wereld (na Rusland, Canada en de Verenigde Staten).

Het land is ingedeeld in 22 provincies (sheng). China beschouwt Taiwan daarnaast als haar 23e provincie, in het kader van de 'hereniging van China'. Tot slot zijn er ook 3 stadsprovincies (zhiheshi), 5 autonome gebieden (zizhiqu) en twee 'Special Administrative Regions' (SAR) (Hongkong sinds 1 juli 1997 en Macau sinds 20 december 1999).

Landsgrenzen: 22.147.34 kilometer, waarvan de kleinste grens met Hong Kong is (30 km) en de grootste met Rusland (3645 km). De totale kustlijn is: 14.500 kilometer

Geografie

Hoofdstad: Beijing

Aantal inwoners: 1.361.240.927 (schatting juli 2003)

De schattingen over omvang en groei van de bevolking lopen nogal sterk uiteen. Officieel woonden eind 1994 1199 miljoen mensen in China (incl. Hongkong, Macau en Taiwan), maar onofficiële bronnen wezen een inwoneraantal van 1300 miljoen aan. De Amerikaanse CIA hield het bevolkingsaantal in 2002 op ca. 1.285.000, ongeveer een vijfde van de wereldbevolking. De bevolkingsgroei bedroeg in dat jaar 0,87%. China streeft naar een bevolkingsgroei van 0 procent. De groei van 0 procent zou halverwege de 21e eeuw moeten worden gehaald en het aantal inwoners zou gestabiliseerd moeten zijn op 1,6 miljard.

Etnische groeperingen

In China leven 56 volkeren, waarvan 55 minderheden. 91,59% van de Chinezen behoren tot de Han-nationaliteit, de rest behoort tot een van de minderheden, verspreid door heel China.

Taal

Mandarijn (standaard-Chinees), ook wel 'Putonghua' genoemd, dat afgeleid is van het dialect dat men in Beijing spreekt. Deze taal wordt door grote delen van de Han-Chinezen gesproken. De Hui-Chinezen en de Manchu-Chinezen spreken dezelfde taal als de Han-Chinezen. Daarnaast worden de talen 'Yue' (Cantonees), 'Wu'
(Shanghainees), 'Minbei' (Fuzhouiaans), 'Minnan' (Hokkien-Taiwanees), 'Xiang' en 'Gan' gesproken. Daarnaast spreken veel van de minderheden een eigen taal, waaronder de 'Hakka' dialecten. De taal kan daarnaast ook verschillen door lokale dialecten in de verschillende provincies.
 

Landschap

Tweederde van het Chinese landoppervlak is berg- of heuvelachtig dan wel hoogland. Het landschap van China is terrasvormig van opbouw. De Hoogvlakte van Qinghai-Xizang ligt gemiddeld 4000 meter (‘Dak van de Wereld’) boven de zeespiegel en omvat de provincies Tibet (Xizang), Qinghai en West-Sichuan. Deze hoogvlakte is het hoogst gelegen plateau. Bijna alle grote rivieren van China en Zuidoost-Azië ontspringen hier.

De tweede hoogvlakte varieert in hoogte van 1000- 2000 meter en omvat van noord naar zuid het Tarimbekken, de Mongoolse Hoogvlakte, het Lössplateau, het Rode Bekken, en de Yunnan-Guizhou-Hoogvlakte.

Het laagste terras (tot 500 meter hoogte) bestaat uit vlakten en het laagland langs de benedenloop van de grote rivieren. Deze strook land loopt van noord naar zuid langs de kust van China. Hier vindt de meeste industrie en landbouw plaats en leeft meer dan ca. 65% van de Chinese bevolking. 

De kuststreek van China heeft een totale lengte van ca. 5570 km en is in het zuiden bergachtig, rijk aan eilanden en sterk geleed, evenals het schiereiland Shandong. Men treft hier dan ook de beste havens aan.
Grotere inhammen van de kust zijn de Golven van Liaodong en Bo Hai, de Gele Zee (Huang Hai), de baaien van Jiaozhou en Hangzhou en de Golf van Tonkin. Tot de talrijke eilanden behoren, behalve Hainan en Taiwan (Formosa), de Zhoushaneilanden voor de Hangzhoubaai en de Miaodao-eilanden voor de ingang van de Golf van Bo Hai.

In totaal telt China ca. 5000 rivieren, die bijna allemaal in oostelijke richting stromen en dan uitmonden in de Stille Oceaan of de Indische Oceaan. De totale lengte van alle rivieren samen bedraagt ca. 225.000 kilometer , waarvan meer dan 100.000 kilometer goed bevaarbaar is. In tegenstelling tot de rivieren in het noorden, bevriezen de zuidelijke rivieren nooit.Veel rivieren zetten grote hoeveelheden slib af, waardoor delta’s zijn gevormd die zich steeds verder zuidwaarts uitbreiden. Hier zijn vruchtbare deltagebieden ontstaan die een zeer hoge bevolkingsdichtheid hebben. Miljoenensteden als Kanton, Shanghai en Tianjin liggen in deze gebieden.

Rivieren

De twee grootste rivieren van China zijn de Huang He of Gele Rivier ( 4845 km ) en de Yangzi Jiang ( 5200 km ). De Gele Rivier is berucht om zijn overstromingen, die grotendeels worden veroorzaakt door de grootschalige ontbossing in het binnenland, waardoor de waterhuishouding in het stroomgebied van de rivier bijna niet te beheersen is. De laatste 2000 jaar is de rivier zo’n 1500 maal overstroomd, en wordt daardoor ook wel ‘China’s zorg’ genoemd. Door de zeer grote hoeveelheden vruchtbare grond (löss) die door de rivier naar de zee gevoerd wordt, heeft de rivier de naam 'Gele Rivier' gekregen.
De Yangzi Jiang heeft lang niet zo’n desastreuze invloed op het landschap en is met haar wijdvertakt stelsel van zijrivieren dan ook van veel grotere betekenis voor de scheepvaart. Na de Amazone en de Nijl is de Yangzi Jiang de langste rivier ter wereld.

  De Gele Rivier

Klimaat

Het grootste gedeelte van China ligt in een gematigde klimaatzone met duidelijk te onderscheiden seizoenen, maar door de enorme oppervlakte van het land kent China een grote variatie aan regionale klimaten.

In de winter trekt koude droge lucht door het hele land en alleen in het uiterste zuiden vriest het dan niet. In de zomer worden het oosten, zuiden en zuidwesten van China vaak geteisterd door extreme regenval, waardoor overstromingen ontstaan die vaak grote schade aan land en bevolking toebrengen.


Politiek systeem

Communistisch eenpartijstelsel (Chinese Communistische Partij: CCP), maar er worden steeds meer kenmerken van het kapitalisme toegevoegd. Ook op democratisch gebied wordt de situatie in het land steeds beter. Er bestaat geen echte politieke tegenstand tegen de CCP, maar de overheid heeft aangegeven de Falun Gong beweging en de Chinees Democratische Partij als potentiële rivalen voor de toekomst te zien.

Religie

Officieel is de Chinese bevolking atheïstisch, maar als godsdiensten worden voornamelijk het Taoïsme en het Boeddhisme uitgeoefend. Daarnaast wonen er in kleine mate Christenen, gevolgd door Moslims.
 

Bankbiljetten uit de Volksrepubliek

In de Volksrepubliek China is de Yuan de munteenheid. Deze is onder de officiele naam bekend als Renminbi (RMB), lett. 'volksgeld'. Voor 1 Euro krijgt u circa  9,5 Yuan (2005).

De verdeling van 1 Yuan is: 10 Mao (de officiele naam is Jiao) en 100 Fen.

In dagelijks gebruik zegt men echter meestal geen 'yuan', maar 'kuai' (spreek uit kwaai); en geen 'jiao', maar 'mao' (spreek uit mau).

Voorbeelden:

(van enkele biljetten zijn ook nog oudere versies in omloop)

Honderd yuan, voor- en achterzijde

   

Vijftig yuan, voor- en achterzijde

   

Twintig yuan, voor - en achterzijde

   

Tien yuan, voor- en achterzijde

   

Vijf yuan, voor- en achterzijde

   

Twee yuan

   

Een yuan

   

Vijf jiao

   

2 jiao

   

1 jiao

   

Muntgeld: links 1 Yuan, rechts 1 jiao: