Zeeuwsch-Vlaanderen........een landje apart!

Zeeuwsch-Vlaanderen ligt voor de rest van Nederland "aan de andere kant" van de Westerschelde.   En BelgiŽ ligt in onze achtertuin.  Dit deel van de provincie Zeeland is vanuit Nederland alleen nog per veerpont te bereiken. Pas met de komst van de Westerschelde-tunnel (in 2003) zal dat veranderen.

veerpont.jpg (32300 bytes)

Historisch is Zeeuwsch-Vlaanderen van grote betekenis geweest. Vanwege zijn uitzonderlijke (geisoleerde) ligging heeft Zeeuwsch-Vlaanderen een sleutelpositie gespeeld in de 80-jarige oorlog. In de eerste wereldoorlog was het gebied ook een veilige haven voor vluchtelingen vanuit BelgiŽ.  

Een impressie van ons "landje apart":

De gemeente Oostburg bestuurt het westen van Zeeuwsch-Vlaanderen en biedt aan de toerist vele mogelijkheden: strand, natuurgebieden, musea en.......rust.

oostburg.jpg (71710 bytes)

cadzand.jpg (38944 bytes) Gelegen aan het natuurgebied "Het Zwin", op de grens van BelgiŽ en Nederland, afficheert Cadzand zichzelf als de meest zuidelijke badplaats van Nederland.
Het ontstaan van Aardenburg moet ongeveer 5500 jaar voorChr. zijn geweest. De Romeinen bouwden er in de tweede eeuw naChr. een fort (castellum). aardenb.jpg (54894 bytes)
sluis.jpg (39218 bytes) Het Middeleeuwse vestingstadje Sluis (1290) heeft een uniek Belfort uit 1375. De samensteller van de "Dikke van Dale", de hoofdonderwijzer J.H. van Dale, werd hier geboren in 1828.
Mede dankzij het kanaal van Gent naar Terneuzen is de stad Terneuzen uitgegroeid tot de derde havenstad van Nederland. neuzen.jpg (122958 bytes)
dow.jpg (37590 bytes) Het chemische complex van Dow bij Terneuzen is de grootste werkgever in Zeeuwsch-Vlaanderen met meer dan 2000 employees. Het is ook de grootste vestiging van het wereldconcern buiten Noord-Amerika.
In het plaatsje Biervliet vond Willem Beukelszoon in 1397 het haringkaken uit, een methode om vis te conserveren. beukelsz.jpg (43691 bytes)
hulst.jpg (42060 bytes) Hulst is een van de best bewaarde vestingsteden in Nederland. Het kreeg in 1180 stadsrechten en handelsprivileges. De omgeving van Hulst is het land van Reynaert de Vos.

 

Terug naar Overzicht Artikels