Partijenpost-zegel    of   Partijen-postzegel ?

De laatste jaren krijgt U waarschijnlijk weinig post die is gefrankeerd met een aantrekkelijke postzegel, behalve natuurlijk de vakantiepost en de Kerstpost. Ook op de zakelijke post treft U meestal een of andere “Port Betaald” aanduiding aan. In het beste geval worden er nog wel frankeermachinestempels gebruikt, waarvan de illustratie in de “vlag” nog mooi in een thematische verzameling kan worden gebruikt.

Met ingang van de nieuwe Postwet van 1 juni 2000 werd door de PTT voor grote partijen een “partijenpostzegel” ter beschikking gesteld om de attentiewaarde van deze zendingen te verhogen. De meeste mensen gooien immers (ongeadresseerde dan wel geadresseerde) reclamepost zonder postzegel al meteen bij het oud papier.

Hieronder worden gedeeltes van poststukken getoond, die versierd zijn met een partijenpostzegel.

.

De eerste emissie
Uitgegeven  1 juli 2000
5 zegels 
1 haringhapper en 4 tulpen in verschillende kleuren
(rood, groen, blauw en paars)

haring.jpg (365221 bytes)

tulpen.jpg (412296 bytes)

paars.jpg (339927 bytes)

.

De tweede emissie
Uitgegeven  28 december 2000 
1 zegel,  sterrenhemel

sterren.jpg (89944 bytes)

.

De derde emissie
Uitgegeven 18 augustus 2001  
1 zegel,   jongensgezicht met munt van 2 euro

euromnt.jpg (301950 bytes)

.

Bedrijvenzegels

In mei 2002 wordt het scala van partijenpostzegels uitgebreid met "bedrijvenzegels". Grote bedrijven kunnen voortaan hun eigen port-betaald-zegel laten aanmaken bij PTT Post. Het eerste bedrijf is Vroom&Dreesman (V&D), die in een mailing haar klanten uitnodigt voor speciale koopavonden.

vnd.jpg (157446 bytes)

PTT Post is van plan maximaal 6 van deze "bedrijvenzegels"per jaar uit te geven.
.
Pas in 2004 verschijnt de volgende "Bedrijvenzegel" en wel voor het Koninklijke Theater Carré in Amsterdam. De naam "Bedrijvenpostzegel" wordt wel gewijzigd in "MerkZegel".

carrezegel.gif (12982 bytes)

Hoofdsponsor Koninklijke TPG Post schenkt ter ere van de heropening van Koninklijk Theater Carré in Amsterdam op maandag 15 november het theater een speciale Carrézegel.

Heropening Koninklijk Theater Carré
Na maanden van verbouwing is het eindelijk zo ver en opent Carré de deuren weer voor het publiek. Het theater is volledig in een nieuw jasje gestoken met alle comfort van dien en zal in deze nieuwe opstelling plaats bieden aan 1.750 bezoekers. Reden voor TPG Post om als hoofdsponsor een persoonlijk cadeau te schenken aan Carré in de vorm van de Carré MerkZegel. Carré is het derde bedrijf met een eigen MerkZegel; V&D en TPG Post zelf zijn Carré voorgegaan. De MerkZegel is een Port Betaald-zegel die gepersonaliseerd wordt in de stijl van een bedrijf. Alleen Carré zelf kan deze zegel gebruiken voor het versturen van zijn post tegen partijenposttarief.

Ontwerp
De ontwerper van deze MerkZegel is het bureau voor visuele communicatie Thonik te Amsterdam. De zegel heeft een oplage van 1.070.000 stuks. De zegel is 36 x 25 mm groot en wordt uitgegeven in de drukkleuren rood, oranje, geel en goud waardoor de zegel representatief is voor Koninklijk Theater Carré.

.

PTT naar TPG met een nieuw "Postwaardestuk"

Op 29 mei 2002 werd op alle bekende Nederlandse adressen een brief bezorgd, waarin "PTT Post" aankondigde haar naam te hebben veranderd in "TPG Post". De envelop was ook deze keer weer voorzien van een speciale "port-betaald-zegel". Op de achtergrond ziet men nog vaagjes PTT (in rood) en op de voorgrond staat TPG (in blauw).

ptttpg.jpg (180604 bytes)

Tot grote verassing van menigeen zat in deze envelop ook nog een envelop met een opgedrukte zegel van 0,39 euro  die voor gewone post kon worden gebruikt. Een kadootje dus van 0,39 euro (zie hieronder).

tpgenv.jpg (187060 bytes)

Is dit weer een nieuw "postwaardestuk"?
.
Nieuwe "AttentieZegels"
In 2003 werden de "port betaald" zegels vervangen door 5 nieuwe zegels. PTT Post was immers alweer een tijdje overgegaan naar een nieuwe naam: TPG Post. Op 17 maart 2003 bracht TPG Post vijf nieuwe "AttentieZegels" uit. Onder deze nieuwe naam kunnen zakelijke gebruikers hun post een grotere "attentiewaarde" geven. Er zijn vier verschillende "leliezegels" en er is er 1 met een walvis. De vorige uitgiftes (haringhapper, tulp en euro) mogen niet meer worden gebruikt.   Hieronder een afbeelding van de 5 nieuwe zegels.

tpgatt1.jpg (149644 bytes)

tpgatt2.jpg (107709 bytes)

tpgatt3.jpg (152896 bytes)

.

In 2004 komt er opnieuw weer een "AttentieZegel". Dit keer als "Internationale" versie.

waterlelie.jpg (6095 bytes)

Na het uitkomen van de nationale AttentieZegel introduceert TPG Post op 1 december 2004 nu ook een internationale AttentieZegel. Deze internationale zegel geeft een persoonlijk tintje aan internationale postzendingen. De eerste internationale AttentieZegel wordt gesierd met een afbeelding van de Waterlelie.

Standaardzegel voor specifiek gebruik
TPG Post is het enige land dat de internationale AttentieZegel aanbiedt. De eerste twee AttentieZegels voor binnenlandse post zijn in 2000 geďntroduceerd. Daarvoor frankeerden verzenders van grote volumes post hun mailings met de zogenoemde 'Port Betaald' aanduiding of met de frankeermachine. De AttentieZegel bevat ook een port betaald aanduiding. De zegel biedt verzenders van zakelijke post de mogelijkheid grote partijen internationale post te frankeren met een persoonlijk tintje.

Waterlelie
De internationale AttentieZegel kenmerkt zich door een waterlelie in het midden van de zegel. Hiervoor is gekozen omdat een waterlelie wereldwijd bekend staat. De zegel is ontworpen door Sybren Kuiper van Dietwee ontwerpers te Utrecht. De zegel heeft een afmeting van 36 bij 25 mm en wordt gedrukt in de kleuren: geel, magenta, cyaan en zwart. De oplage bedraagt 4.225.000 en wordt uitgegeven op rollen van 5.000 en 10.000 zegels.
.

Zijn deze dingen nu verzamelwaardig?

Zijn bovengenoemde zegels eigenlijk wel “postzegels”? Volgens de officiële definities van de Wereldpostvereniging niet, want de zegels zijn weliswaar voor iedereen te koop (bij “Groningen”), maar voor wat betreft de partijenpostzegels, deze mogen alleen worden gebruikt door bepaalde klanten van PTT Post, namelijk voor grote gelijktijdig aangeboden partijen (minimaal 100 stuks?). Ze staan wel vermeld in de nieuwe catalogus van de NVPH, dus zal het wel goed zijn zeker (?).
Voor de envelop geldt hetzelfde. Ook te koop in "Groningen". Maar deze mag wel door iedereen in enkelvoud worden gebruikt.

Tenslotte mag iedereen natuurlijk verzamelen wat hij of zij zelf wil, maar of deze partijen-postzegel (of misschien beter partijenpost-zegel) bij een FIP tentoonstelling mag worden gebruikt is nog zeer de vraag.

(A.Oomens/ Terneuzen/ ©2002/2003/2004)
.

Noot: Er is nog een interessant artikel over de partijenpostzegel op het WWW van J.Spijkerman. Klik hier.

.

Terug naar Overzicht Artikels