.
 


De 7 nieuwe Wereldwonderen
 

 
.
  De zeven antieke Wereldwonderen waren ontzag-oproepende bouw- of kunstwerken uit de klassieke oudheid (voor onze jaartelling). Ze waren allemaal gelegen in het machtige Rijk van Alexander de Grote. De pyramides uit Egypte zijn helaas de enige bouwwerken die nog bestaan. Alle andere zijn verwoest door een aardbeving of door brand; of ze werden gewoonweg leeggeroofd en vernietigd tijdens diverse oorlogen.

Het is dan ook te verwachten dat de mensen op deze aarde vele malen hebben geprobeerd om "nieuwe wereldwonderen" te benoemen. Veel landen verdedigen hun "achtste wereldwonder". Nederland zou het Paleis op de Dam als nieuw wereldwonder zien. Maar ook onze Deltawerken worden beschouwd als technisch hoogstandje (en dat is het ook). Frankrijk dweept al jaren met de Eiffeltoren en New York ziet het liefst het Vrijheidsbeeld in de Hudson rivier op de nieuwe lijst van Wereldwonderen.
 
   

Een andere interessante en eerbiedwaardige publicatie van Hillman Quality Publications uit New York omvat de beschrijving van "100 Hillman Wonders", 100 plaatsen op de wereld uitgekozen als de mooiste en meest indrukwekkende bouwwerken en locaties ter wereld. Dit alles samengevat in een boek van ruim 300 bladzijdes dat dienst doet als reisgids voor de vermogenden op deze aarde.
 

 
 
 
Toch zien we liever iets met het magische getal zeven,
dus zoiets als

DE  7  NIEUWE  WERELDWONDEREN.
 
 

Het project "New 7 Wonders" is een idee van de in Zwitserland geboren Canadees Bernard Weber, filmmaker, museumdirecteur, vliegenier en onderzoeker.
Het initiatief werd gelanceerd in 2000. Meer dan 19 miljoen mensen van de hele wereld stemden op honderden locaties en monumenten die zij beschouwden als  moderne wereldwonderen. De 77 monumenten met de meeste stemmen werden beoordeeld door een uitgebreid en deskundig commitee. Uit die lijst werden 21 monumenten gekozen die opnieuw aan een wereldwijde stemming werden onderworpen. De uitslag van die nieuwe stemming heeft 7 nieuwe moderne wereldwonderen opgeleverd.
De uitslag van de stemming werd bekend gemaakt op 7 juli 2007,  een datum die wordt gerepresenteerd door "dronkemansgetal" 07/07/07.
 

 
 
De 21 kandidaten voor de wereldwijde stemming per e-mail of SMS waren in alfabetische volgorde:

1. Acropolis - Griekenland
2. Alhambra - Spanje
3. Angkor Wat - Cambodja
4. Chichen Itza - Mexico
5. Chinese Muur - China
6. Christusbeeld - Brazilie
7. Colosseum - Italie
8. Eiffeltoren - Frankrijk
9. Hagia Sophia - Turkije
10. Kiyomizu - Japan
11. Kremlin - Rusland
12. Machu Picchu - Peru
13. Neuschwanstein - Duitsland
14. Paaseiland - Chili
15. Petra - Jordanie
16. Pyramides - Egypte
17. Stonehenge - Engeland
18. Sydney Opera House - Australie
19. Taj Mahal - India
20. Timboektoe - Mali
21. Vrijheidsbeeld - USA

In mei 2007 werd besloten om de Pyramides van Egypte uit de stemming te halen,
omdat ze toch al een speciale positie hadden als het enige nog bestaande bouwwerk van de "Oude Wereldwonderen".
 

 
     
 

Uitslag van de stemming

Meer dan 100 miljoen mensen hebben een stem uitgebracht op de 20 overgebleven kandidaten.
De gekozen  7 NIEUWE WERELDWONDEREN zijn geworden (in alfabetische volgorde):
 
 
     
 
 
 


Chichn Itz  (Mexico)

Chichn Itz was de Mexicaanse maya-stad van grote betekenis en bestond waarschijnlijk al vr onze jaartelling.
In het jaar 987 arriveerde de Tolteekse koning Quetzalcoatl vanuit centraal Mexico en maakte Chichen Itza tot hoofdstad.
De architectuur na die tijd werd een mengsel van Maya en Tolteeks.
In het centrum van Chichen Itza staat de 24-meter hoge tempel van de god Kukulcan, wellicht de grootste tempel uit de Mayacultuur.
In 1221 brak een burgeroorlog uit. De houten onderdelen van de tempels werden verbrand. Chichen Itza verloor zijn top-positie en de heersers verhuisden naar Mayapan.
 

 
       
 

Chinese Muur (China)

De 6400-kilometer lange Chinese Muur werd gebouwd over een periode vanaf de 7e eeuw vr Christus tot ongeveer de 17e eeuw na Christus.
Hij diende om vijandige volken uit het Noorden, zoals de nomadische Mongolen, tegen te houden, hetgeen lukte tot 1644, toen de Mandjoes China binnenvielen.
De Grote Muur is nu de grootste toeristische trekpleister in China.

 
       
 

Christusbeeld in Rio de Janeiro (Brazili)

Het Christusbeeld (Cristo Redentor, Christ Redeemer, Christus de Verlosser), 38 meter hoog en gebouwd op de top van de Corcovado, is een standbeeld in Art Deco stijl.
Hoewel feitelijk een christelijk symbool, het standbeeld is toch de icoon van de stad Rio de Janeiro geworden.
Het werd pas opgeleverd in 1931, nadat in 1921 was begonnen met het inzamelen van geld in de "Week van het Monument" (Semana do Monumento).
De locale ingenieur Heitor da Silva Costa maakte het ontwerp en de Franse beeldhouwer Paul Landowski voerde het werk uit.
Moest men vroeger naar het monument klimmen via een trap van 220 treden, sinds 2003 zijn er liften om de bezoekers naar boven en naar beneden te brengen.

 
       
 


Colosseum (Rome, Itali)

Het Colosseum was een groot amphitheater in het centrum van de oude stad Rome. Het werd gebouwd in 72-80 nChr onder de Keizers Vespasianus en Titus.
Er was plaats voor ongeveer 50.000 bezoekers die op 4 verschillende galerijen konden zitten. De bekendste voorstellingen waren de wagenrennen, de gladiatorengevechten en de dierengevechten. Meestal op leven en dood.
Het gebouw werd in 217 gedeeltelijk verwoest door blikseminslag. Daarna volgden nog 4 aardbevingen. En tenslotte werd het marmer uit het gebouw gesloopt (gestolen) om er andere gebouwen mee op te trekken.
Tegenwoordig bezoeken ongeveer 100.000 toeristen per jaar het imposante Colosseum.
 

 
       
 


Machu Picchu  (Peru)

Machu Picchu, de mysterieuze Inca stad hoog in de Andes bergen van Peru, werd pas ontdekt op 24 juli 1911 door de Amerikaan Hiram Bingham.
Men neemt aan dat deze "stad" (er konden maar ongeveer 2000 mensen verblijven) werd gebouwd in de 15e eeuw.
Maar door de moeilijke bereikbaarheid verbleven er steeds minder mensen.
Het oerwoud kreeg de macht en overwoekerde de stad.
En zo trof Bingham de vestiging Machu Picchu ook aan.
Na een grondige schoonmaak en restauratie werd het toeristisch Machu Picchu in 1983 opgenomen op de lijst van Werelderfgoederen van de UNESCO.
En nu staat deze grootste trekpleister van Peru, ook wel de "Verloren Stad van de Inca's" genoemd, op de lijst van de 7 nieuwe Wereldwonderen.
 

 
       
 

Petra (Jordani)

Een nauwe lange doorgang (de "siq") van soms maar enkele meters breed en met steile rotswanden tot soms wel 100 meter hoogte leidt de bezoeker naar de uit rode zandsteen uitgehouwen rune-stad Petra in Jordanie.
Een klooster, gevels, baden, paleizen, tempels, een amfitheater en heel veel graftombes, alles uit stenen gekapt vanaf zo'n 600 jaar vr onze jaartelling
door het nijvere Arabische volk van de Nabateeers.
Deze opmerkelijke stad is misschien ook wel de meest spectaculaire stad uit de oudheid.
De historische stad is in 1985 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.

 
       
 

Taj Mahal  (Agra, India)

De Taj Mahal is een 17e eeuws bouwwerk in de Noord-Indiase stad Agra (Uttar Pradesh).
Het is een mausoleum dat tussen 1631 en 1648 tot stand kwam in opdracht van de Indiase grootmogol Shah Jahan, als grafmonument voor zijn hoofdechtgenote Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed overleed. Later werd ook zijn eigen lichaam erin bijgezet.
De Taj Mahal is n van de bekendste gebouwen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, waar het sinds 1983 op staat.
Het gebouw is het hoogtepunt van de mogoel-architectuur, een mengvorm van islamitische en hindoe-architectuur.
De Taj Mahal is 58 m hoog en 56 m breed en staat op een 10.000 m groot marmeren platform. Het volkomen symmetrische gebouw bestaat uit wit marmer en is rijk versierd met ingelegde stenen.

 
 
 

Nieuwe postzegels
Op 1 juni 2008 verschijnen er in Gibraltar 7 postzegels met een fotografische afbeelding van de 7 nieuwe Wereldwonderen.

 
 

 
     
 
 

Nuttige links met meer informatie:

 

Klik hier voor een linkverzameling Wereldwonderen
http://wereldwonderen.bestelinks.nl

Klik hier voor een Weblog over de Wereldwonderen
http://wereldwonderen.punt.nl

.

 
.
Webmaster: Toon Oomens  

 
View My Stats

.