[ [     T O N G   S I N G   [ [

 

Home Pararealm Spiritualiteit Katten Malaysia Mijn stamboom
E-Mail Friends Nieuwetijdskinderen Fibromyalgie    

  Welkom op de Chinese pagina, ik heb hem Tong Sing genoemd omdat ik de meeste informatie uit het gelijknamige boek gehaald heb. Tong Sing betekend letterlijk Chinese wijsheid.

                                                                  [ [ [ [

Festivals: De chinezen hebben 14 grote festivals, en nog kleinere feesten ter ere van de plaatselijke godheden. Naast de seizoensgebonden feesten kennen de Chinezen ook feesten van puur spirituele of religieuze aard. Te denken valt aan verjaardagen of offerdagen van geesten en goden, of aan verjaardagen of verlichtingsdagen van Boeddha's en boeddhistische 'heiligen', bodhisattva's. Deze feesten komen voort uit de traditie van vrees en respect voor geesten en goden, maar geven ook uitdrukking aan de eerbied en dankbaarheid jegens de voorouders.
Chinees Nieuwjaar, Dat vieren ze in Europa maar 3 dagen maar in Azië 15 dagen. 
Chinees Nieuwjaar, de eerste dag van de eerste maand van het Chinese maanjaar is de belangrijkste feestdag van de Chinezen; het heet ook wel het Lentefeest. 
Het eerste wat men doet op Nieuwjaarsdag is de voorouders eer bewijzen. Dat heet het Juiste Begin. Meestal vindt het 's morgens vroeg plaats, maar er is geen vaste tijd voor en dat is ook de reden waarom op die dag het geluid van vuurwerk, nu eens toenemend, dan weer afnemend, voortdurend te horen is. Tijdens het juiste begin zijn alle lampen in de hoofdhal van het huis aangestoken, bij de deuropening en rond de offertafel hangen rode slingers en op het altaar liggen Nieuwjaarssinaasappels, Nieuwjaarskoeken, hartige kleefrijsttaarten, drie soorten offergaven (bv. varkensvlees, vis en kip), kopjes thee en drank, vier soorten vruchten, wierook en kaarsen en dergelijke klaar. De hele familie komt bijeen om de voorouders en de goden te eren door met stokjes brandende wierook in de handen buigingen te maken , waarna de jongeren op volgorde van generatie en leeftijd de ouderen gelukwensen. 
Chinezen zijn van nature meestal ijverig en spaarzaam en zelden belust op lichtzinnig vermaak  maar met Nieuwjaar is er volgens hen niets op tegen om eens een gokje te wagen. Het Mah-Jong spel is hier dan ook niet meer weg te denken en het geluid van de stenen is tot laat in de nacht te horen.
Chinees nieuwjaar viel in 2009 op 26 Januari en in 2010 op zondag 14 Feb.
Chinees Artsendag, Ieder jaar op 17 maart, sinds 1929, om de traditionele Chinese geneeskunde te steunen.
Hongerige geesten feest, Duurt de hele maand en begint op de 15e dag van de 7e maand. Het is om de geesten gunstig te stemmen, de mensen brengen offers in de vorm van eten, wierook en kleine geschenken van papier die ze verbranden.
Ching Ming,VOOROUDERVERERING 
Het aloude geloof hield ook aanbidding van voorouders in. Zielen bereikten blijdschap overeenkomstig het gedrag van de levende nakomelingen. Daarom was het iemands plicht om een goed en deugdzaam leven te leven. Voorouderverering vindt nog steeds plaats. Voor veel mensen is het eenvoudig bijgeloof – iets dat gedaan wordt ‘in geval dat’. Voor anderen is het belangrijker. In veel huizen kan men wel een altaartje vinden; gewoonlijk foto’s van grootouders, aan wie voedsel en papieren namaak geld wordt geofferd. Het jaarlijkse ‘Qing ming’-feest wordt gevierd met een schoonmaakbeurt van de graven van de voorouders , het branden van wierook en vuurwerk. Op deze dag word er meestal niet gekookt en word er alleen koud gegeten.
Ook wel het  lentefestival genoemd.

                                            Bezoek aan de Chinese graven in Maleisië.    

De herfst versie van het lentefestival, 2e bezoek aan de graven.
Drakenboot festival, Op de 5e dag van de 5e maan (meestal juni) van de Chinese maankalender, er zijn dan wedstrijden tussen lange smalle drakenboten, waarbij ze hard op trommels slaan.
Tin Hau, Geboortedag van de zeegodin TinHau, 23e dag van de 3e maan ( meestal april). Er is dan een feest met de vissersboten. Tin Hau = koningin van de hemel , zij wordt gezien als de "moeder" van alle zeelui en hun boten.
Dag van de maan, (mooncake festival), rond de 15e van de 8e maan, met volle maan, in het midden herfst (meestal september).  Ze bewonderen de herfst-maan, en delen elkaar mooncakes uit. Deze bestaan uit gemalen Lotus, dadels, bonen en sesam zaad. Meestal zit er een ei in het midden.
De kinderen dragen deze avond allemaal een lampion die tegenwoordig in allerlei maten en verschillende uitvoeringen te koop zijn.

                                             

De Chinese begrafenis:

In de Chinese cultuur is overlijden geen definitief afscheid. Het lichaam wordt weliswaar begraven, maar Chinezen geloven dat de geest van de overledene voor eeuwig voortleeft en een belangrijke rol speelt in het leven van de nabestaanden.  In de Chinese traditie gelooft men dat de ziel een reis van zeven weken aflegt.

In alle drie de Chinese levensbeschouwingen speelt voorouderverering een belangrijke rol. Bij een overlijden brandt men wierook in huis en staat op het huisaltaar een foto van de overledene met daarbij een lijst met de namen van de overleden ouders, grootouders en voorouders. 


De begrafenis in China is van oorsprong een uitbundige gebeurtenis. De rouwstoet is kleurrijk. Hoe uitbundiger de rouwstoet, hoe meer geld de familie bezit. De traditie is dat voor de kist met de overledene iemand loopt die namaakgeld rondstrooit. De papieren munten en bankbiljetten zijn er om de boze geesten te verzoenen. Vooraan de stoet lopen familieleden die vlaggen dragen. Vaak wordt ook het portret van de overledene getoond. Achter de dragers met de kist volgen muzikanten. Daarachter loopt de familie in drie groepen. De naaste familie heeft ongebleekt katoenen kleding aan. De familie van de tweede graad loopt in het wit. De laatste groep, de minst directe familie, kleedt zich in het blauw.
          
Naast het papieren geld dragen de rouwenden ook andere papieren voorwerpen met zich mee. Als de stoet bij het graf is gekomen verbranden de familieleden deze voorwerpen, zoals een auto, huis, televisie en kleren. De as van de verbrande voorwerpen stijgt op naar de hemel, zodat de overledene in de hemel over deze zaken zal kunnen beschikken. Ook steken de aanwezigen soms vuurwerk af om de demonen te verjagen.
Wit is in China de kleur van de rouw. De naaste familie draagt als teken van rouw een witte tulband of een vierkant wit stukje stof dat op de linkermouw is gespeld.

 

                     

 


       

                                                                           

Godsdiensten; 
 De chinezen hebben 3 hoofdgodsdiensten, het Taoïsme, het Boeddhisme en het Confucianisme.
De meeste steunen alle 3, vanuit de overtuiging : hoe meer godsdiensten des te groter iemands kansen.


De Yin Yang , (tai chi)
Betekend het opperste absolute. Het belichaamt de Yin (-) en Yang (+) krachten. Dit is het Taoïstische begrip van een Godheid, de eerste oorzaak van het heelal, de oorsprong van het leven.
Deze tegengestelde krachten handhaaft de orde en harmonie in het heelal en binnen het menselijk lichaam.
Yin = negatief : passief, zwakte, nacht, neergang, dood.
Yang = positief : actief, kracht, dag, geboorte, leven.

De Pa - Kua spiegel , Gebruikt men om kwade invloeden terug te kaatsen. Het is een spiegel omringd door 8 tri- grammen, die samen de "Pa - Kua " vormen.
Elk trigram bevat drie lijnen, waarvan een deel van de lijnen onderbroken is. De onderbroken lijnen staan voor Yin, de andere lijnen staan voor Yang. Elk symbool kent zijn eigen functie. Daarnaast vertegenwoordigen de 8 vakjes op de achthoek vaak een windrichting, een element en/of een functie.

 Chinese astrologie  en de 5 elementen :  

Water - vuur - hout - metaal - aarde.  


Dit is een soort oude testament maar dan voor de Chinezen. Het is een mengeling van mysteries , bijgeloof , en nuchtere feiten. Ze hebben niets te maken met de Griekse 4 - elementen.
Ze spelen wel een rol in de Chinese astrologie, die is gebaseerd op een cyclus van 60 jaar. De 10 hemelse stammen en de 12 aardse takken. 12, naar het aantal jaren in de dierenriem.

B.v. , 1966 was een paard - vuur - yang jaar. 1959 was een varken - aarde - yin jaar. De cyclus is 60 jaar dus 60 verschillende combinaties. 1930 was een paard - metaal - yang jaar, dus is 1990 dat dus ook weer.

De meest gerespecteerde jaardieren zijn de rat en de draak. Rat = overleving, Os = uithoudingsvermogen, Tijger = moed, Konijn = deugd, Draak = wijsheid, Slang = geluk, Paard = tolerantie, Geit = kunstzinnigheid, Aap = fantasie, Haan = oprechtheid, Hond = idealisme, Varken = eerlijkheid.


Om uit te rekenen wat U bent , reken steeds 12 jaar terug.

rat          2008 
os           2009
tijger      2010
konijn    2011
draak     2012
slang      2013
paard     2014
geit        2015
aap        2016
haan      2017
hond      2018
varken
  2019


In je tuin hebben de 5 elementen connecties met de kleuren blauw, groen, rood, geel of terracotta en grijs of wit. Een juiste combinatie zorgt voor een perfecte balans in de tuin. Heel belangrijk daarbij zijn ook de wind richtingen.

Feng Shui:

Een meer dan 3000 jaar oude filosofie die leert hoe de omgeving het geluk kan beïnvloeden. 
Letterlijk vertaald betekend het  wind en water. 
Ook hier wordt gebruik gemaakt van de 5 elementen : water , vuur, hout, metaal en aarde.

Feng Shui gaat over de relatie tussen de mens en de leef- of werkomgeving en is gericht op harmonie tussen natuurlijke en gecreëerde vormen. Alles wat de mens maakt is in wezen niet natuurlijk, maar kan wel met die natuur in harmonie gebracht worden.

Het doel van Feng Shui is om onze leef- of werkomgeving zo aan te passen dat een harmonieuze stroming van Qi ,  levenskracht,  gestimuleerd wordt. In de Chinese filosofie draait alles om harmonie en evenwicht tussen de complementaire krachten Yin en Yang. 

Feng Shui leert welke invloeden vormgeving en inrichting op het welzijn, gezondheid  en geluk van de mens hebben, en ook hoe negatieve invloeden veranderd kunnen worden in positieve, in zowel fysiek als in spiritueel opzicht.

Goden en symbolen;

De drie Sterrengoden , V.l.n.r.:

Shou (of: Shou Lao, de Oude Shou), herkenbaar aan het hoge kale hoofd: de god van het lange leven. Vaak heeft hij een perzik in de hand of is hij in gezelschap van een hert. Beide symboliseren tevens het lang leven. 
Lu, de grootste van de drie en meestal gekleed in een rijk, rood gewaad: hij symboliseert voorspoed, succes en rijkdom. 
Fu, meestal gekleed in sober groen gewaad en heeft een waaier of kind in de hand: hij symboliseert geluk. 
In de toko's meestal bekend in de dialectnamen als het trio Fok, Lok en Sao.

  

  

 

Boeddah , 
De lachende dikbuikige boeddha, hij is brenger van goed nieuws, welvaart, geluk en vrede. 
Dit is de Maitreya Boeddha, de 'Boeddha die nog op aarde zal komen'. Tegen het jaar 1000 kreeg hij zijn huidige, dikbuikige vorm en werd uiterst populair. 
Hij wordt altijd lachend afgebeeld, en typisch zijn de lange oorlellen - een teken van geluk in het leven. Soms heeft hij een zak over de schouders of draagt een goudklomp  . Een dergelijk beeld wordt dikwijls cadeau gedaan aan iemand die net een zaak heeft geopend. Op het plaatje links wordt hij omringd door kinderen. 
De attributen van de lachende Boeddah:
Kralenketting (Mala) Boeddhistische gebedssnoer. 
Goudklomp Symbool van financieel geluk. 
Kinderen Symbool van vruchtbaarheid.
Een zak: Symbool van zoeken en reizen. 
Vogel Symbool van zelfkennis. 
Perzik Symbool van verbondenheid. 
Parel Symbool van gezondheid en schoonheid. 

Ook de bamboe  is een gelukssymbool. De plant is geliefd om zijn sterkte en buigzaamheid. De bamboe is altijd groen, blijft als het ware altijd jong. 

  Kuan Yin , 
 
is de godin van het medeleven. Kuan Yin, die wel als de belangrijkste Bodhisattva uit het Chinese boeddhisme beschouwd wordt. 
Van haar wordt gezegd : 

"Als iemand gered kan worden door wie of wat dan ook, dan zal Zij die gestalte aannemen".

Temidden van alle angst en verschrikking
zal Kuan Yin ons onbevreesdheid schenken.
Zij is altijd bereid te luisteren naar het roepen om hulp,
van hoever die roep ook mag komen.

Haar universele geloften zijn afgelegd vóór alle eeuwen.
Ze zijn onpeilbaar diep als de oceaan.
Haar alles verlichtende Licht
vervult het hele universum.
 

Haar verjaardag is elk jaar op de 19e dag van de 2e maanmaand, maar wordt ook wel gevierd op de 19e dag van de 6e maand. In 2008 is dat op 26 maart.

                                   

 

 

         

 Guan Yu (of: Kuan kung), was een generaal tijdens de Han-dynastie, die samen met zijn wapenbroeders Liu Bei en Zhang Fei moedig vocht in de tijd van de val van de Han-dynastie (beschreven in de beroemde roman De Drie Koninkrijken).
Hij stierf in de strijd, werd onthoofd en zonder het gebruikelijke ritueel begraven. Dat alles maakte hem gevaarlijk: deze man, vol ongebruikte levensenergie, doolde nu op de grens van de doden en de levenden - en werd een van de vele 'hongerige geesten'.
Toch werd hij in de loop der eeuwen zeer populair, met name toen bleek dat hij een uitstekende verdrijver van demonen was. In het hele land werd tempels opgericht rond de 'beschermheer' Guan Yu. Diverse groepen eigenden zich Guan Yu toe: de kooplieden die meenden dat hij welstand bracht, maar ook de literaten. Voor velen is hij echter de god van de oorlog. 
Guan Yu wordt vaak afgebeeld met rood geschilderd gelaat en soms heeft hij twee helpers bij zich, die een stempel (literatuur) en een zwaard (oorlog) dragen.    
   

De draak, is misschien wel het meest afgebeelde symbool in China. Al eeuwenlang is dit mythische dier onderwerp van verhalen en fantasieën en nam dan ook letterlijk en figuurlijk honderden gedaanten aan. 
Op het platteland zag men de draak als brenger van onweer en regen, wat zowel vreugde als vrees kon betekenen, al naar gelang de situatie. Zijn associatie met regen maakte hem tot symbool van de vruchtbaarheid: zijn ontwaken uit de winterslaap viel samen met de komst van de regen. Wanneer hij opstijgt naar de hemel volgt regen (afbeeldingen waarin twee draken spelen met een parel of bal (de donder) symboliseren dit). Dit type draak hoort tot de geeste-draken. 
De andere drie soorten zijn: de hemeldraken, de aarde-draken en de schatbewaarder-draken. In het volksgeloof spelen bovendien de vier drakenkoningen een rol, die heersten in de vier wereldzeeën.
Last but not least is de draak het symbool van de Chinese keizer. Deze was niet alleen de zoon van de hemel, hij was tevens de zoon van een hemelse draak.
De draak wordt al sinds 4000 v.Chr. als decoratief element gebruikt. Hij is ook terug te vinden in de Drakendans, die oorspronkelijk als regenbrengende dans werd uitgevoerd, maar nu een belangrijk onderdeel van de festiviteiten van het Chinese Nieuwjaar is. Daarnaast worden elk jaar op de 5e dag van de 5e maanmaand Drakenbootraces gehouden.

         

De perzik (tao) is vol symboliek, maar de bekendste associatie is die met lang leven en zelfs onsterfelijkheid. 
In de tuinen van de Koningin Moeder van het Westen (Xi Wang Mu), een godin die in het Kunlun gebergte huisde, stond een perzikboom die eens in de duizend jaar vruchten droeg. Bij een zo'n gelegenheid, waarbij ze alle Onsterfelijken uitnodigde voor een feestelijk diner, stal Sun Wu Kong (Koning Aap) alle perziken van de boom - en werd onsterfelijk. Dit staat beschreven in de klassieker 'De reis naar het Westen'

De (goud) vis, symboliseert overvloed, rijkdom. Het woord voor vis, 'yu', is fonetisch identiek aan het 'yu' dat overvloed betekent. Wanneer een vis samen met een kind wordt afgebeeld, staat dit voor de wens 'dat u veel succesvolle zonen mag krijgen'. 
Het woord 'goudvis' (jinyu) betekent aldus 'goud in overvloed' - vandaar dat het houden van goudvissen erg populair is. 

                                                      

 De Leeuw :

Leeuwen op wacht zijn heel populair bij de Chinezen, ze worden vooral gebruikt als symbool van bescherming. Meestal worden de wachters in paren hoog op een sokkel gezet, of op de grond aan beide kanten van de voordeur. Van zulke leeuwen denkt men dat ze het huis beschermen tegen schadelijke invloeden en mensen die eropuit zijn de bewoners te schaden.

Bij alle grote paleizen van de Verboden Stad in Peking staan stenen leeuwen op wacht. 

Voor boeddhisten is de leeuw een heilig dier, voor Chinese Taoïstische tempels staan dikwijls deze leeuwen. Van de leeuwendans, compleet met harde muziek en vuurwerk, denkt men dat hij kwade geesten en ongeluk weert, en geluk aantrekt.

 

De 8 geluks symbolen van het Boeddhisme:

Parasol                :  bescherming tegen de hitte en begeerte
Twee Vissen       :  Geluk en voorstelling van Yin / Yang
Vaas                    :  Vrede, en bevat het elixer van de hemel
Lotus                   :  Zuiverheid en verlichting
Schelp                 :  Roept gelovigen tot bidden op
Eindeloze knoop :  Het boeddhistische pad en de weg naar geluk
Het vaandel        :  Overwinning op de godsdiensten van de wereld
Het wiel             :  Symbool van de leer van Boeddhisme die de discipelen naar verlichting brengt

 


voorstelling van de 8 trigrammen  met de bijhorende 8 onsterfelijken.

 8 immortal god (de 8 onsterfelijken),

De acht onsterfelijken,
( Pa Hsien) zijn geen heiligen of goden. Toch hebben ze bijzondere krachten en nemen zij een belangrijke plaats in binnen de Chinese cultuur. De acht zijn verheven personen die verspreid over een aantal perioden zouden hebben geleefd. Hun verhevenheid kwam voort uit het zich los kunnen maken van de wereld, het aardse. 

De onsterfelijken staan voor: armoede, rijkdom, adel, plebs, jeugd, ouderdom, mannelijkheid en vrouwelijkheid. Ze hebben allen het elixir van het eeuwige leven gedronken en zijn onverwoestbaar. Ze zijn een inspiratiebron voor dichters en schilders en komen ook vaak voor in de Chinese folklore.
Ze hebben verschillende krachten, waaronder doden tot leven kunnen wekken, zich onzichtbaar kunnen maken en zich kunnen transformeren in een andere gedaante. Ze worden vaak op porselein afgebeeld. 
Ze heten:

Li T'ieh-kuai  of ijzeren kruk Li, is een bedelaar met een ijzeren kruis en een kalebas. De patroon van de zieken
Chungli Ch'uan
de leider van de onsterfelijken en de patroon van het leger, wordt altijd afgebeeld als een dikke vent met blote buik en waaier en perzik in de hand.
Lan Ts'ai-ho
houdt een mandje bloemen vast en is de patroon van de bloemisten en tuinders.
Chang Kuo-lao
heeft een bamboestok met daarin twee stokken in de handen. Hij is de patroon van de artiesten en kalligrafen.
Ho Hsien-ku
is de personificatie van de jeugd. Hij heeft meestal een fluit vast en is daarmee de patroon van de muzikanten.
Lu Tung-pin wordt afgebeeld met een zwaard op zijn rug. Hij is student krijger en patroon van de geletterden.
Han Hsiang-tzu
De enige vrouw in het gezelschap. Ze heeft een lotusbloem vast en is de patrones van de huisvrouwen
Ts'ao Kuo-ch'iu
is gekleed in hofkledij en heeft castagnetten vast. Hij stelt de ambtenarij voor en is de patroon van de acteurs.

De 8 Taoïstische emblemen:

Waaier          : Fijngevoeligheid en gevoel

Zwaard          : Bovenmenselijke kracht
Kalebas         : Medicijn
Castagnetten: Muziek

Bloemenmand: Lang leven
Bamboebuis   : Lang leven
Fluit               : Harmonie
Lotus             : Zuiverheid

 

Het zijn de attributen die worden gedragen door de acht onsterfelijken.

 

 

Confucius, (Kong fu zi) leefde van 551-479 v. Chr., tegelijkertijd met Boeddha (560-481 v. Chr.). Hij werd geboren in een feodale staat in de provincie Shangdon. Zijn vader was een strijder. Als student toonde Confucius grote bekwaamheid. Op 22 jarige leeftijd opende hij een school. Veel mensen kwamen op zijn geleerdheid en wijsheid af. Hij werd minister van justitie voor de staat en bracht gedurende zijn bewind orde op zaken op moreel gebied en zorgde voor voorspoed. 

De leer van Confucius:
. Belangstelling voor de ander 
. Het eren van je ouders 
. Correct gedrag
. De ander behandelen zoals jezelf behandeld wilt 
   worden
. Heersen met morele integriteit en welwillendheid.

 

                   

                     

                      

Laozi ( Lao-tse), (filosoof uit de 6e eeuw v.Chr.) , ontwikkelde het concept van de Dao (verengelst tot Tao). Het betekent ‘de weg’ of ‘de juiste weg’ en wordt gezien als de kracht achter de natuurlijke wereld. Het staat model voor de mensheid, de opsomming van alle dingen die zijn en die veranderen. 

De Tao is de weg van het heelal. De wereld draait in eindeloze cycli van verandering en variatie, voortdurend toenemend en dan weer afnemend, uitdijend en krimpend. Binnen deze universele cycli zijn verschillen en tegenstellingen.

Enkele fundamentele principes van het Taoïsme 
. Wees vriendelijk tegen alles in het heelal om universele harmonie te helpen ondersteunen
. Leef een eenvoudig leven zonder te hoog gegrepen ambities of dromen.
. Wees liever bescheiden dan assertief en dominant
Taoïsme verwerpt ook competitie, rang, luxe, platvloersheid of pochen. Laozi zei dat het hoogste niveau het minst zeker was. Iedereen wil in de top van een boom staan, maar zouden we dat klaarspelen, dan zou de boom breken. In plaats daarvan moeten wij als water zijn en altijd het laagste niveau zoeken. 

Chinese literatuur :
De I - Ching, Orakel boek uit de Shang Dynastie, ca. 1600 voor Christus. Wordt met confucius geassocieerd , maar hij heeft ze niet geschreven.
Shu Jing, Bevat documenten en redevoeringen uit de Zhou periode.
Li Ji, Beschrijvingen van de klassieke riten.
Chun Jiu, Beschrijvingen (lentes en herfsten) van de staat LU, waar confucius is geboren in de tijd van de Zhou dynastie.
Lun Yu, (analecten), zijn de verzameling uitspraken van Confucius, worden hier spreuken genoemd.
Tao te Ching, Het klassieke werk over de weg en macht van de deugd en natuur. Geschreven door Lao Tse (Zi). Wijsgerige leiding en kennis van de Tao. Heeft nog steeds veel invloed op het Chinese denken en gedrag, en de geneesmiddelenleer.

                          

 

TOP