Malaysia

 

Home Pararealm Spiritualiteit Katten   Mijn stamboom
E-Mail Friends Nieuwetijdskinderen Fibromyalgie Tong Sing  

 

In oktober 1994 zijn we geëmigreerd naar Maleisië, het land waar mijn man vandaan komt en waar de meeste van de familie nog wonen. We woonden in Kuala Lumpur, in de wijk Taman Melati, dat ligt in het Setapak gedeelte van de stad. Onze buurt was voor het merendeel Moslim, en daar onze familie Chinees was  voelde ik me er niet meteen thuis, maar later ben ik daar door de mensen goed opgenomen en was het best gezellig wonen.  Je moet je gewoon aan de cultuur houden en respect tonen voor je medemens, dan wordt je ook hetzelfde behandeld. (Iets waar ze hier in Nederland ook wel eens aan mogen denken!) Via een vriendin ben ik daar Tupperwaar gaan verkopen, en heb me zelfs opgewerkt tot manager met een groep van 32 vrouwen onder mij. Dat was erg leuk om te doen , je komt op veel plaatsen en daardoor heb ik veel nieuwe kennissen gemaakt.
Nou ja , het verdere verhaal spaar ik je, het waren gewoon 4 leuke jaren waarvan we veel geleerd hebben ,  en waar ik echte vrienden voor het leven ontmoet heb.

   Mijn Team heette " J R  International ".

In oktober 1998 zijn we weer terug gekomen naar Nederland. Natuurlijk met gemixte gevoelens want het gras blijft toch altijd groener aan die andere kant ,  waar je ook verblijft.  In Maleisië miste ik de frikadellen en de drop, en hier mis ik de saté, de durian, en andere lekkere hapjes die je daar gewoon langs de kant van de weg kon kopen.
(Merk je dat ik het alleen over het eten heb? Ja, ik ben ondertussen al een halve Chinees geworden, want bij de chinezen komt eten op de eerste plaats!) 
Maar natuurlijk mis ik mijn vrienden heel erg en ook de mensen, de  levensstijl, en  het prachtige landschap.
( Maar niet de hitte !!) ; )

Klik  HIER  om te kijken wat we daar vaak aten.

 

Er leven in Maleisië een heleboel verschillende mensen, maar de drie belangrijkste zijn de Maleisiërs, ongeveer 60 % , en 30 % chinezen , en 10 % Hindoestanen. Dan zijn er nog de originele oerwoudbewoners,  onder andere : de Orang Asli en Orang Iban.  Zij leven nog op de oude traditionele manier in het oerwoud.  Iedereen leeft in goede harmonie met elkaar, respect en vriendelijkheid spelen daarbij een grote rol.

Er wonen 5.8 miljoen chinezen in Maleisië, belangrijkste feestdagen zijn: Chinees Nieuwjaar, Wesak day, Mooncake festival, en kerst voor de christelijke chinezen.  Zij bezoeken de Chinese Tempels.

De Moslims onder de Maleisiërs hebben veel feestdagen, ze volgen de koran en de profeet Mohammad. Nieuwjaar heet: Hari Raya Aidil Fitri, ze hebben ook nog Hari Raya Puasa, en Hari Raya Aidil Adha. Ze vieren ook de Profeet Mohammad's verjaardag, en natuurlijk viert het hele land Onafhankelijkheidsdag op 31 augustus.
Zij bezoeken de Moskee.

                

  

Er wonen 2.2 miljoen indians (Hindoestanen)  in Maleisië, Hun nieuwjaar heet Deepavali. Ze vieren ook het Thai Pusam festival, en brengen offers aan de goden. Zij bezoeken de Hindoestaanse tempels.

 

 

Door de 3 verschillende culturen vieren ze ook 3 keer per jaar  Nieuwjaar.

Hiernaast ziet u de bijbehorende Feest kleding.
De kinderen op school zitten over het algemeen op Overheid scholen, die geven les in het Maleis en Engels. Ze hebben allemaal de zelfde kostuums aan, blauw - wit met stropdas. De meisjes in een overgooier, de jongens met korte - of lange broek.  Er zijn ook Chinese scholen maar daar moet je dan extra voor betalen, zoals ook voor de International Schools.  Er zijn Primary schools (groep 3 t/m 8) en secondary schools (middelbare school).

 

 

 

 

De veelzijdigheid van Maleisië ;  
van oude culturen en tradities, tot de modernste gebouwen en multi-media universiteiten.
Het eigen automerk PROTON, is heel populair door heel Azië.
Natuurlijk kent iedereen ook vliegmaatschappij MALAYSIA AIRLINES.
Het verbouwen van rubber, oliepalm, peper, fruit enz, levert veel werk op voor de lokale bevolking van het platte land.

Dit is een van de vele theeplantages in Cameron Highlands. De in Maleisië zeer bekende "Boh " thee komt daar vandaan. (BOH staat voor Best Of Highlands). Je hebt er ook de mogelijkheid om de thee te proeven en te kopen.
Cameron Highlands heeft ook aardbeien boerderijen, rozentuinen,  watervallen, vlinder tuin, honingbijen tuin, en eigen bloemkool, en andere kool, kwekerijen.
Verder kun je er golfen, winkelen, wandelen of een Chinese tempel bezoeken. 
Cameron ligt op een hoogte van 1500- 1800 meter . Het is er dus een stuk koeler dan beneden in de stad. (K.L) De weg er naar toe is ongev. 60 kilometer, maar met 600 bochten !! Dus een sterke maag is vereist.

 

 De Petronas Twin Towers

Kuala Lumpur heeft nu nog het op een na  hoogste gebouw van de wereld : De Twin Towers. Het  staat midden in de stad, en er zit een winkelcentrum in van 6 verdiepingen.

Met een hoogte van 452 meter is de Twin Tower de op een na langste toren van de wereld.
De Sky - bridge  is  gratis te  bezichtigen, mits je heel vroeg in de morgen om een kaartje gaat, er staat altijd een lange rij voor de kassa. Met een beetje geluk mag je dan 's middags over de brug lopen. Je hebt dan een prachtig uitzicht over de stad.
De binnenkant van de toren, heeft op de  onderste verdiepingen  een 6- etage hoog winkelcentrum.  Met verschillende restaurants en de modernste winkels met de allernieuwste merken en trends.

       

           

          

Dit is de kerk in Malacca, er is ook een "stadhuys" bij, het zijn nog overblijfselen uit de Nederlandse bezettingstijd, ( 1641 ).  De gebouwen zijn destijds gebouwd met echte rode stenen uit Zeeland.

 

Maleisië bestaat uit 2 delen, West en -Oost.
Oost Maleisië bestaat uit de provincies Sabah en Sarawak. Met daartussen het onafhankelijke (super rijke)  ministaatje: Brunei.
In het westen bevinden zich de andere 11 provincies, (die trouwens allemaal een eigen koning hebben). De hoofdstad is Kuala Lumpur, met Port Klang als de grootste haven van Zuidoost Azië.  Kuala Terengganu, Langkawi en Kuantan hebben de mooiste stranden. In het alom bekende "George town" in de stad Penang, komen jaarlijks heel  veel toeristen , en er  wonen ook veel blanken.
Het plaatsje Melaka (malacca) heeft, met zijn oude forten en  Hollandse + Portugese gebouwen, nog een typisch historische  aanblik, en is de moeite waard voor een bezoekje.
Via Johor Baharu is de kortste weg naar Singapore, dat  al  50 jaar onafhankelijk van Maleisië is.


                                 

Singapore.

 

Nodig uzelf eens uit om dit mooie en veelzijdige land  te bezoeken, welk gedeelte u ook gaat, u zult er gastvrij  ontvangen worden en een geweldige tijd beleven.

Klik HIER om alvast aan uw Maleis te gaan werken........

 

Een hele uitgebreide site over Maleisië is die van Ben van Wijnen, een echte aanrader! http://www.malaysiasite.nl/kualalumpur.htm

TOP