Mijn katten

 

Home Pararealm Spiritualiteit   Malaysia Mijn stamboom
E-Mail Friends Nieuwetijdskinderen Fibromyalgie Tong Sing  

 

Tijdens mijn verblijf in Maleisië ben ik pas echt met katten in aanraking gekomen, er waren daar zoveel zwerf(straat) katten dat onze achtertuin er vol mee zat. Ik (de goede Samaritaan) heb er dus mijn  hobby maar van gemaakt . Ik gaf ze allemaal te eten, maar er kwamen er steeds meer !! In totaal heb ik er in die 4 jaar wel 40 langs zien komen. Soms ging het goed en bleven ze leven maar een heleboel zijn gestorven aan ziektes, vooral de kleintjes. Ik ging er wel mee naar de dierenarts, maar dat was op den duur ook niet te betalen!!  Ik had er eentje van mezelf , ze heette Anniegirl en was helemaal wit, ze was bij mij achter geboren. In iedere straat liepen wel een stuk of 10 straat katten, de mensen daar gooiden ook eten buiten, of restjes eten van henzelf, ze aten alles zoals  kip kerrie , viskoppen,  rijst met groente , zelfs pannenkoeken !! Ik kocht speciaal kattenbrokken en blikvoer, dat mixte ik wel met rijst.

 

Mijn Poezen ,

Elvis ( is ) was een kater, hier was hij 5  mnd oud.                                 Dit is hij nu 8 jaar...

We hebben hem gratis gekregen van de eigenaar van een beeldentuin in Hulst.  Zijn moeder zag er precies zo uit, maar was ook een mix. Ze vermoeden dat zijn vader een siamees was. Zijn zusje zag er ook zo uit, maar de andere 2 kittens hadden gewoon kort haar en waren gecyperd van kleur. Bij de dierenarts staat hij als Europese korthaar ingeschreven, maar daar lijkt hij dus niet op volgens mij.

 

Belangrijk om te weten !!!

In januari (2004) hebben we met Elvis veel problemen gehad, hij had last van een blaasontsteking ten gevolge van struviet (blaasgruis) en kon ineens niet meer plassen.  Gelukkig had ik het snel in de gaten, want als je er niet snel bij bent kunnen ze binnen 48 uur overlijden!! De dierenarts heeft hem eerst onder narcose doorgespoeld en we kregen hem mee naar huis, plaste nog niet heel erg veel maar ja. Het een paar dagen aangezien toen kon hij weer niet plassen en zat zijn blaas nog voller dan de vorige keer, met bloed er al bij.  Moest hij weer onder narcose gespoeld worden. Ondertussen liep het al aardig in de papieren, dus hebben we samen met de dierenarts besloten om een penisamputatie te laten doen. En zo moest het arme dier  voor de derde keer in 1 week tijd onder narcose. Hij is daarna wel opgeknapt al zal het nooit helemaal over gaan want het is een ziekte en een paar keer per jaar lopen we er wel mee te tobben . Hij moet ook voor altijd op preventief blaasgruis voorkomend voedsel , (en vitamine C slikken) dat kun je het beste bij de dierenarts halen dan weet je zeker dat de juiste bestanddelen erin zitten. 
Deze ziekte komt veel voor bij katers tussen de 2 en 6 jaar, zij kunnen de blaasgruis stenen niet goed uitplassen omdat de plasbuis te smal is, en  dan krijg je verstopping. Het is van groot belang zodra je vermoed dat je kat niet plassen kan, om direct door de dierenarts te laten nakijken omdat het binnen een paar dagen al te laat kan zijn !!  

Voor meer info kijk hier:  http://www.allemaalkatten.nl/verzorging/blaasgruis.html

 

 

Mijn andere kat heet Ushi,  ze is een poes, ik denk van een jaar of 10, ze is negen jaar geleden aan komen  lopen en nooit meer weggegaan. Ze sliep hele dagen (doet ze nog) en is heel lief, gaat gelijk aan het spinnen als je haar aait. Ze komt alleen binnen om te eten en te slapen.

Onze laatste  aanwinst in Angel, ze is geboren op 21-6-2007.
Zoals heel vaak met witte katten het geval is, is deze ook doof. 
Ze mag daarom niet naar buiten want het gevaar dat ze overreden wordt is te groot.
Doordat ze zichzelf niet hoort kan ze soms heel vreemd en hard miauwen, best wel lachwekkend. ( en irritant als ze eten wil , dan stopt ze niet ). 
Maar ze is (meestal) heel lief en komt steeds op schoot zitten. Maar kan ook een flinke dondersteen zijn.....
Met grote broer Elvis rent ze de hele kamer door. Ze is niet bang als de spullen van de vensterbank vallen (want dat hoort ze toch niet), is gek op mijn orchideeën, gaat 's nachts op jacht naar de bloemen en bladeren om ze vervolgens allemaal af te bijten en mee te gaan spelen. Haalt alle pennenbakjes , doosjes etc. wat op het computer bureau staat leeg en verspreid dat door de hele kamer.  Dus dat is dus weer minder leuk. 
Een ander nadeel  zijn de witte haren , elke dag stofzuigen en zwarte kleding kun je wel vergeten ;-)
Vorige  winter was ze voor het eerst echt krols... je weet niet wat je hoort !!! 
Ze krijste 's nachts de hele buurt wakker en is daarom dus nu gesteriliseerd. 

 

Katten zijn eigenaardige beesten. Ze zeggen niet voor niets : een kat zoekt zelf  zijn baas uit !! Want als je er niet goed voor zorgt gaat hij weg en zoekt zelf een plek waar hij het beter naar zijn zin heeft.  Je moet dus ook nooit een kat eten geven , tenzij je zeker weet dat hij GEEN huis heeft, want je zou er zomaar een huisdier bij kunnen  hebben.  Dat zag je bij Ushi, ze kwam en ging niet meer weg. Nu heeft haar baasje waarschijnlijk toch niet veel om haar gegeven, want anders waren ze haar wel komen zoeken. (Tenminste dat zou IK wel doen.)

 


Een kattenkrabpaal :

Het kan gebeuren dat je kat soms aan deuren, ramen, stoelen of andere dingen krabt. Als je kat aan een deur krabt, kan dit zijn omdat ze binnen wilt, maar het kan ook zijn dat ze haar nagels scherpt. Om dit tegen te gaan kan je best een kattenkrabpaal plaatsen, hieraan kan je kat haar nagels scherpen. Een kattenkrabpaal kan je ook als mand gebruiken want onderaan is er meestal een huisje aan.

Een kattenbak :

Een kattenbak is essentieel voor de hygiëne van een kat. Hij moet op een rustige plek geplaatst worden en moet regelmatig volledig schoongemaakt worden, dagelijks moeten ook de uitwerpselen eruit verwijderd worden. Tegenwoordig bestaan er al kattenbakken die volledig zijn afgedekt en een geurfilter hebben om de geur tot een minimum te beperken.

Voedsel : 

Een kat heeft twee soorten voedsel nodig : blikvoer en droge brokken. Blikvoer bestaat er in 1001 verschillende smaken, zorg dus voor een gevarieerd menu voor je kat. Droge brokken  moet je niet zo veel aan je kat geven als blikvoer, zorg er wel voor dat als je je kat droge brokken geeft, er steeds een kommetje met schoon ! water in de buurt is voor je kat. Katten eten in tegenstelling tot honden niet een keer per dag een reusachtig maal, maar eten ± drie keer per dag een kleiner maal. Je mag je kat natuurlijk tussendoor ook snoepjes geven, maar daarin moet je niet overdrijven, anders wordt je kat te dik.

Spelen :

Een kat speelt heel graag, katten worden zelfs slimmer van spelen. Het liefst spelen katten met een balletje of een nepmuis (gebruik best geen opwindbare nepmuis, sommige katten zijn er bang van). Het kan zijn dat je kat eens een muis vangt, meestal komt ze die dan voor de deur of soms wel voor je voeten liggen, een kat heeft haar jagersinstinct nog steeds niet verloren, ook al heeft ze voedsel genoeg. As je kat een muis of een rat vangt is dat niet zo erg, maar je moet er je kat zeker niet voor belonen (dan zal ze het zeker nog eens doen).

Verzorging : 
Een kat heeft 's winters een dikkere pels dan 's zomers. Een kat verliest dus voor de zomer haren (zomerpels) en voor de winter krijgt ze er meer (winterpels). Tijdens de periode dat ze haren verliest (ruifperiode) moet je je kat regelmatig borstelen.

 

                                                       Waar moet je op letten : 

                                      
vacht:
glanzend, netjes, schoon
                                       ogen: helder, schoon
                                       neus: vochtig (niet te nat), koel
                                       ademhaling: gelijkmatig, rustig
                                       poten: egaal, voetzolen intact
                                       houding: ongedwongen, ontspannen
                                       staart: vrij bewegelijk
                                       huid: soepel, onbeschadigd
                                       oren: alert, koel, schoon
                                       bek: roze tandvlees, witte tanden
                                       adem: niet afstotend
                                       klauwen: schoon, scherp, niet gerafeld
                                       beweging: vloeiend, ongedwongen, pijnloos

 

    

                                

Over de kat ;

In Nederland leven zo'n 3 miljoen katten. Van alle kattenbezitters heeft 67% één kat en 33% heeft meerdere katten. Jaarlijks komen er ruim 45.000 zwerf- en afstandskatten in asielen terecht. 
Zwerfkatten zijn meestal verwilderde huiskatten.
De Dierenbescherming probeert dit probleem binnen de perken te houden met voorlichting en opvang. Het motto daarbij is: bezint eer gij begint. Bedenk heel goed wat de gevolgen zijn wanneer u een kat aanschaft: kleine katjes worden groot, ze hebben dag in, dag uit verzorging nodig en een krolse kat wordt niet door iedereen gewaardeerd.

Als u zeker weet dat u een kat wilt, denk dan eens aan een kat uit het asiel.  Asieldieren hebben een aantal zeer belangrijke voordelen. Zo heeft u nergens zo veel keus als in een asiel en krijgt u ook nog eens eerlijk en professioneel advies. Daarnaast zijn alle dieren uit het asiel ingeënt en geregistreerd en gechipt (belangrijk bij het terugvinden van zoekgeraakte dieren). 

 

                                               

 

Tips voor de eerste dagen;


Geef uw kat de gelegenheid om aan de nieuwe omgeving te wennen. Dit vraagt soms wel wat geduld.
Hieronder enkele tips: 


 * Katten zijn in het begin vaak wat schrikachtig,
        ze hebben dan de neiging om te vluchten.
        Houd daarom ramen en deuren gesloten. 
 
* Iedereen is natuurlijk nieuwsgierig naar de nieuwkomer en kinderen kunnen vaak niet van de kat afblijven.
       Katten die deze goedbedoelde aandacht niet op prijs stellen, lopen weg.
 
* Laat de kat op zo'n moment met rust. 
       Voor een kat betekent een nieuwe omgeving vaak stress, met als gevolg een verminderde weerstand. 
 
* Houd de kat minstens de eerste twee maanden binnen om hem aan zijn nieuwe huis te laten wennen. 
 * Geef in het begin kleine porties voedsel.
       Om de kans op maag-/darmklachten te verkleinen, kunt u beter beginnen met de kat hetzelfde voer te geven
        als in het asiel of bij de vorige eigenaar. 
 *  Zet de kattenbak op een vaste, goed bereikbare plek en zorg dat de kat weet waar hij staat. 

 

 

Be kind to 

            animals !

           

They  have 

          feelings too !

 

TOP