3. Sla is lekker/sla is saai/ sla is gezond/ sla is konijnenvoer

 

Vier zinnen die veel op elkaar lijken. Alleen het laatste woordje is anders.

Toch hebben ze een heel verschillende bedoeling.

 

Sla is groen = een FU

Er wordt informatie over een kenmerk van sla gegeven, dat je kunt controleren.

 

Sla is saai  = een PU

Je vertelt hoe jij sla beleeft. Je komt iets te weten over je smaak of beleving. Eigenlijk niets over sla.

 

Sla is gezond = een LU.

Over wat “gezond” is verschillen de overtuigingen van mensen nogal. In de opvattingen over verstandig eten van dit moment, wordt het eten van verse groente aangemoedigd. Daarin zitten weinig calorieën en veel vezels en veel vitamines. Deze voedingsadviezen geeft men aan mensen met een bepaald leefpatroon: niet zo veel bewegen en over het algemeen meer dan genoeg eten. In dat eetpatroon worden veel eiwitten/vet/ suikers en andere koolhydraten gegeten.

Er zijn ongetwijfeld mensen die afgelopen jaren in bijvoorbeeld de Consumentengids onderzoeken naar de kwaliteit van o.a. sla hebben gelezen. In sla die bemest is met stikstof, kan een erg hoog nitraatgehalte zitten en dat wordt beschouwd als ongezond.

Ook voor mensen met bepaalde voedsel-allergieen, kan het eten van sla niet zo gezond zijn.

Daarmee vind ik – algemene – uitspraken over wat gezond is, eigenlijk overtuigingen worden. Wat het woordje “gezond” betekent…weet niemand precies en is ook nergens eenduidig afgesproken.

De zin: In sla zitten minder calorieën dan in kaas, is wel een FU.

De zin: In sla zit meer als 90 % water en vitamine C, is ook een FU.

 

Sla is konijnenvoer….die zin is wat dubbelzinnig.

Bedoelt degene die het zegt: “Je moet me geen sla voorzetten, want ik vind dat geen behoorlijk voedsel”, dan zou het een LU zijn.

Bedoelt hij: “Sla is het lievelingsvoer van konijnen”, dan is het een FU. Ik denk trouwens een niet zo juiste FU, want mijn ervaring met konijnen is dat ze op sla helemaal niet zo dol zijn.

naar volgende zin

naar vorige zin