Over Migraine

Imigran voor migraine bij kinderen

Dick de Scally

Ik heb nog even getwijfeld aan de juiste titel: Imigran voor migraine bij kinderen of Imigran voor kindermigraine. Toch maar de eerste, want er bestaat eigenlijk geen aparte kindermigraine. De klachten zijn weliswaar een beetje anders dan bij volwassenen, maar de hoofdpijn kan net zo hevig zijn en het dagelijks leven wordt net zo erg in de war geschopt. Niet naar school, geen sport, geen tv, enz.

Migraine bij kinderen heeft in het algemeen dezelfde kenmerken als bij volwassenen, maar er zijn ook verschillen. Een korte opsomming:

Ontstaan

Chronisch slaapgebrek en spanning blijken vaak een migraine-aanval te kunnen uitlokken. De spanning kan door stress veroorzaakt worden, maar ook door blijdschap, woede, verdriet. Je hebt je juist verheugd op iets leuks, paardrijden, bijvoorbeeld, op een feestje of een schoolreisje, en die hoofdpijn verpest het weer. Als je ouder wordt groei je misschien over je migraine heen. Sommige kinderen blijven er hun hele leven last van houden. Vooral bij meisjes kan migraine vaak juist beginnen in de puberteit, wanneer er hormoonschommelingen op gaan treden rondom de menstruatie.

Voorkomen en behandelen

Voor kinderen met migraine is het belangrijk dat ze voldoende slaap krijgen. Daarnaast is het belangrijk de kinderen goed voor te bereiden op activiteiten die spannend zijn en daardoor een migraine-aanval kunnen uitlokken. Eén van de oorzaken kan zijn een teveel aan cafeïne en aangezien die stof in coca cola zit kunnen gebruikers van (te)veel coca cola beter een beetje minderen. Bij kinderen is slaap -of in ieder geval rust- vaak de beste remedie. Als pijnstiller kan paracetamol of ibuprofen gebruikt worden. Maar tijdens een aanval werkt de maag meestal niet zo goed, zodat het dan beter is de pijnstiller in de vorm van een zetpil toe te dienen.

Neusspray

Soms is een migraine-aanval zo hevig, dat gewone pijnstillers niets of te weinig uitrichten. Dan kunnen kinderen vanaf 12 jaar sinds kort gebruik maken Imigran neusspray, eigenlijk: sumatriptan, want zo heet de werkzame stof. De neusspray is een goede toedieningsvorm als er problemen met de maag en darmen zijn. Imigran neusspray moet worden voorgeschreven door de dokter. Met dat geneesmiddel zijn sinds 1991 wereldwijd al miljoenen en miljoenen migraine-aanvallen behandeld. De neusspray bestond al voor volwassenen; nu is die er ook voor de jeugd vanaf 12 jaar. Het verschil is de hoeveelheid werkzame stof sumatriptan. Voor kinderen is dat 10 mg, voor volwassenen 20 mg. Imigran neusspray is een geneesmiddel dat begint te werken ongeveer 15 minuten nadat het in de neus is gespoten. Het middel heeft effect op de hoofdpijn en op de andere klachten zoals misselijkheid, braken en de overgevoeligheid voor licht en geluid. Op de verpakking of in de bijsluiter staat precies hoe kinderen de neusspray moeten toepassen. Daar staat ook in dat gebruikers soms na het sprayen een vieze smaak in de mond krijgen. Dat betekent dat Imigran via de neusholte in de mond is gekomen. Dat kan geen kwaad. Als het kind goed via de mond ademt en bij het sprayen het hoofd naar voren houdt, is de kans dat de vloeistof in je mond komt het kleinst. De neusspray moet beslist niet ‘opgesnoven’ worden.

Migraine van Madeleine?

Dat bovenstaande informatie ook heel verrassend als verhaal voor kinderen gepresenteerd kan worden, bewijst het aardige boekje ‘De migraine van Madeleine’. Christine Kliphuis vertelt voor de leeftijd van ongeveer 10 jaar de levensechte migrainegeschiedenis van Madeleine. Juist in tijden van grote verwachtingen slaat de migraine toe. Zonder medicijnen maar met eenvoudige leefregels lossen de ouders en de huisarts het probleem op. Was het in alle gevallen maar zo eenvoudig! Dr. R.H.J.M. Goosken, kinderneuroloog te Utrecht, en prof.dr.O.F.Brouwer, kinderneuroloog te Groningen, werkten mee, dus medisch verantwoorde gegevens zijn gegarandeerd. De zwart-wit tekeningen zijn van Helen van Vliet. Uitgeverij Sjaloom, ISBN 906249434X.

Uit "Hoofdzaken", het blad van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatienten

Terug naar Medisch

Terug naar de Migrainerubriek