Over de omgang met ongevraagde adviezen

Samenstelling: Dick de Scally.

Goedbedoelde adviezen
Het is erg stil op de lijst, het ideale moment om een bepaalde kwestie in de groep te gooien. Vandaag een verjaardag gehad. En dat is voor mensen toch blijkbaar de juiste plek om over kwaaltjes te praten en over wat je er allemaal wel niet tegen kunt doen. Ook mijn migraine. Zo krijg je iedere keer ongevraagd advies, wel goedbedoeld. 'Heb je dit en dat al geprobeerd, want de zoon van de buurvrouw van mijn tante, heeft er zulke goede resultaten bij. Hij had iedere dag migraine en nu nooit meer.' Als ik dan zeg dat ik geen alternatieve dingen meer wil proberen, omdat het me toch steeds weer handen vol geld kost en het me in het verleden al een heel kapitaal gekost heeft (waar ik zeker een mooie auto van had kunnen kopen), dan word ik toch raar aangekeken. Een enkeling durft dan ook nog te zeggen dat ik dan niet echt beter wil worden... Mijn vraag aan jullie: Hoe gaan jullie hiermee om?"
Jeanette

Dagtaak
Heel herkenbaar. Volgens mij zou je er een dagtaak aan hebben als je alle adviezen moet opvolgen en uitproberen. Het is natuurlijk allemaal wel goed bedoeld, maar op een gegeven moment komt er gewoon een punt dat je zegt, even niet. Weer iets uitproberen, weer jezelf oppeppen om je hele verhaal nog een keer te vertellen, want bij de meesten van ons is de kwaal niet kort geleden naar voren gekomen. Wat mij het meeste stoort is dat veel mensen die jou iets aanraden je kwalijk nemen als je het niet wilt proberen. Doodmoe word je ervan. Het is ook heel moeilijk om niet kribbig te reageren, want die neiging krijg je wel, maar dan word je vaak al helemaal niet meer begrepen."
Isabel

Trouw
Soms kan ik me er druk over maken en soms ook niet. Ligt eraan hoe ik mijn vel zit. Over het algemeen probeer ik me er gewoon niet teveel van aan te trekken. Ik luister er dan naar (inderdaad met de gedachte dat ze het goed bedoelen) en doe toch verder wat ik goed voor mezelf vind. Blijf trouw aan jezelf, dat is het belangrijkste. Zeker als mensen zeggen dat je niet beter wil worden. Jij weet als geen ander wat je er wel en niet aan hebt gedaan. Vaak zijn het ook mensen die eigenlijk niet goed weten wat migraine inhoudt. Gelukkig bestaat er deze mailinglijst waar je wel je ei kwijt kunt en waar iedereen je wel begrijpt."
Patricia

Teksten
Als je het kunt opbrengen zijn er teksten mogelijk als: 'Dat lijkt me een goed idee; dat ga ik eens proberen' of 'Dat heb ik al geprobeerd, helaas hielp het niet.' Of 'Mijn arts vindt dat middel niet zo geschikt voor mij. Maar bedankt voor de tip.' Ik heb me voorgenomen dat ik wat meer rekening zal houden met het feit dat, als mijn hoofdpijn ter sprake komt, mijn vrienden weer met een ander probleem zitten en daardoor -voor mij- verkeerd kunnen reageren. Ik weet dat ik dit voornemen niet altijd kan toepassen, maar ik zou het in ieder geval kunnen proberen."
Jeannette

Naar de wc
Als ik luister, reageer ik ook met 'Oh, misschien is dat dan wat en dan zal ik kijken of ik er iets aan heb.' Maar meestal zijn het standaardantwoorden als: 'Ik zie wel wat ik doe.'Meestal probeer ik van onderwerp te veranderen of ga toevallig even naar de wc en dan naar huis, indien mogelijk. Echt leuk is het goedbedoelde advies niet, maar ja dat neem ik op de koop toe."
Femke

Paracetamol
Leuk ook wanneer ze zeggen: 'Joh, dan neem je toch lekker een paracetamolletje'. Want dat helpt hun altijd zo goed. Alsof ik dat nog nooit geprobeerd heb!"
Clementine

Moeite
Een advies van mensen om me heen is, volgens mij, altijd goed bedoeld. Waarom zouden ze anders de moeite nemen om je advies te geven? Dat het advies niet altijd is wat je wilt horen omdat je al zoveel hebt geprobeerd, dat je zo vaak het gevoel krijgt dat ze je hoofdpijn/migraine afdoen als een griepje dat weer wel overgaat, dat ze een verhaal van een buurjongen 'die ook altijd hoofdpijn had' maar die na een bezoek bij een homeopaat van zijn hoofdpijn was genezen, gelijk aan jou denken en je het advies geven dat ook eens te proberen, ik denk dan altijd: wat zijn ze eigenlijk lief en aardig. Ik bedank hun dan voor het advies en zeg dat ik erover zal nadenken. Toch heb ik in de loop der jaren zelfs wel eens een aantal adviezen opgevolgd onder het motto: baat het niet, dan schaadt het ook niet, toch? Ik denk wel eens, stel je voor, misschien zit er bij al die adviezen wel eentje bij die helpt"
Rita

Opvolgen
Ik moet dus opvolgen wat de adviseurs mij aanraden, anders wil ik niet beter worden. Daar komt jouw advies op neer. Als ik dat zou doen, had ik er inmiddels een dagtaak aan, want al met al is mij dit weekend vier keer iets geadviseerd, waardoor ik 'zeker weten' een heel stuk zou opknappen. Lief dat iedereen meedenkt, maar ze moeten mij ook in mijn waarde laten door mij mijn eigen beslissingen te laten nemen."
Jeanette

Waarde
Ik heb nooit beweerd dat je alle adviezen maar moet opvolgen. En het idee dat je dan niet beter wilt worden is natuurlijk onzin. Wie wil nou met migraine door het leven gaan? Ik heb sinds mijn zesde, dus nu al 34 jaar, migraine dus ik weet echt wel waar ik over praat. Maar ik probeer het altijd om te draaien. Stel dat er nu eens een advies bij zit waar je wèl wat aan hebt? En je kunt toch ook zelf beslissen of je het wel of niet doet. Dat sommige mensen je niet in je waarde laten zul je altijd blijven houden. Maar je kent toch je eigen waarde. Laat de mensen dan gewoon kletsen al is het niet altijd leuk. Ik denk dan altijd: ze weten niet wat het is om altijd ziek te zijn."
Rita

Weet je, er zijn altijd en overal goed bedoelende mensen die denken het beter te weten en je van alles proberen aan te praten. 'Ken je dit al? Heb je dat al geprobeerd? En ik heb een tante die..... blabla. En een dochter van een vriendin van mij..... blabla.' Ik heb echt alles al geprobeerd. Al die verhalen gaan mijn ene oor in en het andere weer uit en ik knik braaf ja. Ik heb ondertussen net een serie van 14 aaneengesloten dagen migraine gehad. Mijn record, haha. Ik slik me suf aan triptanen. Kan mij het schelen. Waarom ben ik eigenlijk nog niet van mijn flat van 12 hoog naar beneden gesprongen? Dat zal ik u zeggen: omdat het nu weer weg is en ik weer met volle teugen van het leven kan genieten - tijdelijk helaas. Ze zeggen altijd tegen mij: 'Wat zie jij er nog jong uit.' En dan zeg ik altijd: 'Ja, maar ik lig ook minstens 1/3 deel van de maand in bed een schoonheidsslaapje te doen.' Weten zij veel. Zo, dit moest er even uit. Lucht op. Beste migraine- en aanverwante vrienden en vriendinnen, één advies: geniet van het leven, zoveel als maar mogelijk is."
Lucy

Filmpje
Een paar jaar geleden kreeg ik een mailtje met een filmpje over chronische hoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn. Misschien is een idee het te versturen aan al die hoofdpijnlijders met veel onbegrip in hun omgeving. De filmpjes geven zo goed weer hoe het voelt wanneer je een aanval hebt. De eerste keer toen ik ze zag, liepen de tranen over mijn wangen. Ik heb zelf deze filmpjes naar aantal mensen gestuurd met weinig begrip voor mijn situatie. Toen ze de filmpjes zagen, waren ze meteen bekeerd. De website is http://www.medicalagenda.com/videos.html"
Jerome

In Hoofdzaken 1/2003 publiceerde Anne-Marie Sohier het artikel 'Omgaan met ongevraagde adviezen'. In dit verband een uitstekende aanvulling. Mevrouw drs. A-M. Sohier van Sohier Consultancy in Utrecht is psycholoog NIP, heeft een adviesbureau o.a. voor Migraine en werk, en is redactielid van Hoofdzaken. DdS

Uit Hoofdzaken 4 - 2004

Terug naar bloemlezing

Terug naar Medisch

Terug naar de Migrainerubriek