Miep Kraak krijgt migraine

De Mailinglijst Hoofdpijnpatiënten is een bron van informatie en herkenning, van lering en vermaak. Kortgeleden viel in een van de e-mail opeens de naam Miep Kraak als aankondiging van migraine. 'Wie was dat?'vroeg een van de lijsters. Antwoord van Harriët: 'Vroeger was er op de tv een reclame met een mevrouw die een soort Mien Dobbelsteen speelde en advies over moeilijke huishoudklusjes kwam geven. 'Miep Kraak Huishoudservice' heette haar bedrijfje. Daaruit werd het fenomeen Miep Kraak geboren: de huismoeder die alles opgeruimd en netjes wil hebben.' Een bloemlezing.

Ondeugd
Ik zat net te chatten met Marijke en we ontdekten een gezamenlijke ondeugd: een paar uur voordat een migraine-aanval zich aankondigt, beginnen we vreselijk te muggenziften over allerlei (echte of vermeende) rotzooi die onze medegezinsleden achter hun kont laten slingeren. Rammelende deurklinken die nodig eens aangedraaid moeten worden, moeten juist d n ook daadwerkelijk aangedraaid worden en die ene losse spijker in de muur kan echt niet. En ruim nou eindelijk die schoenen eens op! Ze staan er al een week zonder dat het je stoorde, maar nù is het afgelopen. Tien tegen één dat het een paar uur later bingo is... Zijn er meer die dat hebben?
Henny

Mede-verantwoordelijk
Ik ben me ook deze zomer van deze eigenaardige aankondiging van een migraine-aanval bewust geworden Ik heb besloten om, als ik zo'n ongezeglijke bui heb, m'n ergernissen voor me te houden en/of te bewaren tot ik in een stabielere bui ben, dat is voor m'n huisgenoten veel beter. Want wat ik in feite doe in zo'n bui is alles wat niet geweldig loopt bij een ander op z'n bordje te leggen. Ik heb gemerkt dat ik dan in die stemming helemaal niet zie dat ik zelf ook verantwoordelijk ben voor zoals het hier in huis gaat, omdat ik het al die tijd al door de vingers zie/accepteer.
Elizabeth

Stemmingswisseling
Ik bedenk nog dat ik eens in Hoofdzaken heb gelezen dat er aan een migraine-aanval vaak een stemmingswisseling vooraf gaat.
Elizabeth

(Klopt: zie Hoofdzaken 3/1997 'Stemming vóór migraine'. DdS)

Niet netjes
Bij mijn echtgenoot en kinderen is Miep Kraak ook wel bekend als de persoon die dan vergoelijkend 'mama krijgt hoofdpijn... let maar op' wordt genoemd. Ik heb er dus ook last van. Soms onderdruk ik het, omdat ik niet helemaal toerekeningsvatbaar ben (al heb ik het niet altijd door). Soms laat ik het gewoon gebeuren. Worden al die rotklusjes waar ik me eigenlijk al tijden aan erger en waarover ik voor de lieve vrede mijn mond hou, alsnog gedaan. Achteraf ik dat toch wel een prettig gevoel, al is 'de manier waarop' niet helemaal netjes...
Harriët

Kribbig
Wat een herkenning. Zelf had ik het nooit in de gaten totdat mijn toen (21 jaar geleden) vijfjarige dochter tegen mij zei: 'Mam, krijg je hoofdpijn?' Ik: 'Hoezo?' Zij: 'Je bent zo kribbig.' Een uur later had ik hoofdpijn. Ze bleek gelijk te hebben. Ik voel me ook kribbig voor een aanval. Hoewel de kribbigheid vaak overgaat in een euforiestemming en dan is het gelijk: bingo!
Hanneke

Kip of ei
In zo'n bui ren ik de benen onder mijn lijf vandaan. Het lijkt wel een soort nesteldrang. Ha! Alles moet schoon zijn, en af; het eten voor de volgende dag moet klaar staan; de schooltassen ingepakt; het brood in de machine; de post op de bus; de mail gelezen, enzovoort. Ik word stapelgek van mezelf, vooral als ik aanvoel dat het niet binnen afzienbare tijd allemaal gebeurd is. Dan slaan de paniek en de stress toe. Vooral als manlief dan fijntjes opmerkt: 'Let maar op, jij krijgt hoofdpijn' en ik geërgerd roep dat ik niks voel. Wat mij weer tot het kip of het ei-verhaal brengt: krijg ik migraine door de stress of krijg ik stress door de situatie waarin de migraine mij brengt?
Harriët

Altijd een zooitje
In mijn huis is het altijd een zootje. Als ik het goed begrijp, zou ik dus vaker hoofdpijn moeten hebben...
Joost

Geen last van me
Of ik me ook loop aan te stellen als Miep Kraak? Helaas ja, ik heb daar heel wat keren de sfeer mee verziekt, mag ik wel zeggen. Ik denk, dat mijn huisgenoten vaak blij waren, als ik tenslotte met kruik en al onder de dekens verdween, dan hadden ze een poosje geen last van me.
Tineke

Stress door migraine
'Ik word stapelgek van mezelf, vooral als ik aanvoel dat het niet binnen afzienbare tijd allemaal gebeurd is. Dan slaan de paniek en de stress toe' schreef Harriët. Ja, precies, alles wat je eerder nauwelijks stoorde moet nu gebeuren, of je het nu zelf doet of een ander. En opmerkingen als 'Let maar op, jij krijgt hoofdpijn' kun je er dan eigenlijk niet meer bij hebben. Tja, en dan dat kip of het ei-verhaal. Ik gok op stress door de komende migraine. We kunnen er dus niets aan doen... Dat is toch geruststellend niet?
Elfrieda

Krampachtig
Is het de plotselinge alles-aan-kant-stress die de klachten triggert of zijn het de aankomende klachten die ons in die opruim-stress doen schieten. Leven we niet 'krampachtig' in een soort regelmaat om maar zo goed mogelijk te kunnen blijven functioneren, waardoor sommige zaken er dus bij in schieten en zou dat ons niet eens in de zoveel tijd naar de strot vliegen? Waardoor we als reactie tegen beter weten in toch gewoon alles gaan oplossen waar we ons al (heel verstandig!) een hele tijd bewust geen drukte over proberen te maken?
Anja

Uit 'Pijn. De wetenschap van het lijden' door Frank Vertosick:

Migraine is te vergelijken met een strenge, maar goed bedoelende ouder die zegt dat het nu genoeg is geweest en dat we ons een poosje koest moeten houden.

Dick de Scally

Uit Hoofdzaken, het blad van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten

Terug naar de bloemlezing

Terug naar Medisch

Terug naar de Migrainerubriek