Hoeveel triptanen gebruiken jullie?

De Mailinglijst Hoofdpijnpatiënten is een bron van informatie en herkenning, van lering en vermaak. Zie voor aanmeldingen het slot van dit artikel. De 'lijsters' snijden allerlei onderwerpen aan die met hoofdpijn en migraine hebben te maken. Dit keer was de vraag: 'Hoeveel triptanen gebruiken jullie nu eigenlijk?' En al spoedig ging het over heel veel triptanen, zich slecht inlevende doktoren, zich goed inlevende doktoren, ziekenhuisopname en verslaving, en Egypte.
Samenstelling: Dick de Scally.

Hoeveel?
Ik ben net naar de huisarts geweest en vertelde dat mijn migraine steeds iets erger werd en dat ik gemiddeld 12x per maand een Naramig nodig heb. Hij vond dit schrikbarend veel. Hij vond twee migraine-aanvallen per maand al veel, laat staan twaalf. Hij vond ook dat 12 Naramig per maand eigenlijk niet aanvaardbaar was, maar wist ook dat ik al diverse pijnstillers en medicijnen als profylaxe heb geprobeerd. Hoeveel triptanen gebruiken jullie zo per maand en wat is volgens jullie behandelaar acceptabel?
Els

Hoi Els,
Ik gebruik zo' 8-10 Zomig per maand, soms meer, soms minder. Ook gebruik ik codeïne zetpillen, valium zetpillen en domperidon tegen de misselijkheid. Mijn neuroloog heeft liever niet dat ik zoveel gebruik, maar hij weet ook wel dat ik zonder de aanval te couperen vaak meer uitval krijg. Ik heb elke week 1 à 2 aanvallen en elke maand een week lang hoofdpijn / zware migraine.
Annemieke

Beste Els,
In 2001 gebruikte ik 1 tot 2 Zomig per dag. Daarvoor gebruikte ik alles en alles wat op deze lijst in al die jaren is beschreven. Na Zomig ben ik overgegaan op Naramig: 2 per dag en nu 2 keer oxycontin (een opiumpreparaat) of tramadol (opiaat met pijnstillende werking) per dag. Ik heb gelukkig een dokter en een neuroloog die vinden dat de hele dag (jaar in jaar uit) met erge pijn leven niet nodig is.
Walter

Wat is veel?
Het gebruik van triptanen is op bepaalde momenten gewoon hoognodig. Als er tussen de ene 'serie' en de andere maar een paar 'rustdagen' zitten, is er volgens mij en enkele deskundo's niets aan de hand.
Elisabeth

Verslaafd?
Verleden jaar omstreeks deze tijd gebruikte ik ook ongeveer 12 Imigran per maand - de nodige pijnstillers niet meegerekend. De neuroloog vond dit ook teveel. Ik ben toen opgenomen, 2 keer zelfs. Ik heb verschillende medicatie geprobeerd. Uiteindelijk ben ik nog niet terug aan de Imigran, maar wel aan de pijnstillers. Na m'n opname zat ik toch nog op 20 pijnstillers per maand. Sinds maart gebruik ik Topamax en zit ik op 12 pijnstillers per maand. Nog steeds geen Imigran. De neuroloog vind die pijnstillers nog teveel maar nog minder is niet haalbaar. Ben ik nu verslaafd aan pijnstillers? Ik betwijfel het. Ik betwijfel zelf of ik verleden jaar, toen ik opgenomen werd, aan de Imigran verslaafd was. Trouwens verslaafd of niet, als ik pijn heb, neem ik iets. Ik kan er niet meer tegen. 30 Jaar is lang genoeg.
Bea

Leefbaar leven
Helemaal mee eens, Bea! Ikzelf ben al 44 jaar bezig en ik prijs de uitvinder van de triptanen! Mijn leven is sinds die tijd een stuk leefbaarder geworden (al zijn 12 tot 14 dagen migraine per maand nog veel te veel natuurlijk.)
Elisabeth

Hallo allemaal,
Als ik lees wat jullie aan medicijnen gebruiken, dan durf ik amper te zeggen wat ik slik. Nu speelt bij mij een andere ziekte ook een belangrijke rol en ook dat gaat helemaal niet goed. Maar goed: meestal gebruik ik naast andere medicatie voor pijnbestrijding: 6 paracetamol/codeïne, nu 1 tramadol (soms 1 extra, ik ben aan het afbouwen) en dan heb ik elke dag echt 1 Imigran nodig, want anders heb ik geen leven. Daarnaast gebruik ik nog vele andere medicijnen. Ik heb het idee dat ik mezelf aan het vergiftigen ben. Maar wat moet je?! Zoals ook anderen schrijven: je wilt ook nog een beetje leven. Neem ik geen Imigran dan lig ik dus echt altijd hartstikke ziek in het donker met ontzettende hoofdpijn, niet eten en total loss. Dat houd ik niet vol, dit is al moeilijk. En als het echt niet goed gaat, moet ik soms wel 2 injecties Imigran nemen. Als ik zo ziek ben als vorige week helpt echt niets meer. Alleen stilte, donkerte, recht liggen en rust. Uitzieken en tijd gunnen, maar dat past niet bij mij. Soms denk ik wel dat ik verslaafd ben, maar als ik eens een 'goede' dag heb, kan ik heel goed zonder medicijnen. Jullie zullen wel merken dat ik nu even van me af aan het pennen ben in de hoop straks te kunnen slapen. Ik ben gewoon bang! Ik hoop dat jullie dit niet erg vinden. Allemaal heel veel sterkte met al die kopzorgen van ons en ik hoop dat jullie toch ook kunnen genieten van het leven.
Stieneke

Imigran zonder recept
Tijdens mijn verblijf in Egypte is me iets opgevallen. Ik zag Imigran tabletten 50 mg in de apotheek liggen. Ik vroeg of je ze alleen op recept ('toestemming dokter' noemen de Egyptenaren dat) kon krijgen of dat je ze gewoon kunt kopen. Je kon ze gewoon kopen! Verbazend, want tabletten 'migranil' (ongeveer te vergelijken met paracetamol) krijg je alleen via een recept van de huisarts. Helemaal verstandig vind ik dit overigens niet van de Egyptenaren.
Femke

Hoi Els,
Ik gebruik een zeer wisselend aantal Imigran-injecties (in 2002 circa 12 tot 18 stuks per maand). De neuroloog vond dit aantal inderdaad ook erg hoog, maar hij vond dat de migraine-aanval bestreden moest worden. Als Imigran hielp, kon ik dat zonder bezwaar nemen. Wel startte hij gelijk met het voorkomen van zoveel aanvallen: Depakine 2x daags. Dat hielp bij mij heel erg goed. De aanvallen zijn teruggebracht naar zo'n 6   8 per maand, maar ook nu probeert hij nog dit aantal verder terug te brengen. Hij heeft geen enkel bezwaar tegen triptanen voor migraine, maar het hebben van zoveel aanvallen is gewoon niet goed. Als er goede medicijnen op de markt zijn die een aanval stoppen, dan moet je ze nemen als ze je helpen, vindt hij.
Thea

Hallo allen,
Mijn Imigran-gebruik ligt rond de 5 à 6 per maand. Mijn neuroloog vindt dit nog net aanvaardbaar. Iets anders: hebben jullie er ook last van dat na inname van Imigran het steeds langer duurt voor de pijn verdwijnt? Eerst duurde het een half uur tot drie kwartier, maar nu kan het wel oplopen naar 2 à 3 uur. Ook blijft er altijd vaag een restje hoofdpijn hangen en ik heb na gebruik altijd ontzettende pijn in mijn nek.
Henrico

Hoi,
Bij mij werkt de triptan het snelst als ik die bij de eerste symptomen van migraine inneem. Wacht ik te lang (wat wel eens gebeurt omdat je soms meent dat het gewone hoofdpijn is of je probeert eerst een gewone pijnstiller) dan duurt het lang voor hij effect heeft. Tijdens mijn menstruatie duurt het altijd langer voor de aanval over is. Ik heb dan het idee dat de aanval altijd heftiger is dan buiten de menstruatie om. Wat die spierpijn betreft na het innemen van een triptan, dat zou bij mij ook wel eens zo kunnen zijn. Ik heb vaak zomaar heftige spierpijn met name in beide bovenbenen. Ik heb dit nooit in verband gebracht met de triptanen.
Els

Hallo allemaal,
Sinds gisteren gebruik ik Imigran. De Zomig die ik jaren gebruikte, werkte niet voldoende meer. Ik moest er steeds meer van innemen om het een beetje leefbaar te houden. Dus ik had goede hoop op Imigran. Gisterochtend dus de eerste ingenomen. De migraine trok redelijk snel weg maar er bleef een restje hangen. Na vier uur heb ik er weer een ingenomen maar echt helpen deed 'ie niet. Vervolgens heb ik gewerkt met een zeer vervelende hoofdpijn die niet echt goed doorbrak of wegging, het is maar hoe je het wil noemen. 's Avonds heb ik er uiteindelijk nog een ingenomen. Om een lang verhaal kort te houden: binnen anderhalve dag had ik 5 Imigran op. Erg vervelend vind ik zelf, maar ik kan niet zonder. Ik hoor de apotheek alweer klagen straks, maar dat zien we dan weer wel. Zijn er meer mensen die zo'n heftig gebruik van medicijnen hebben?
Patricia

Hoi,
Ja hoor, Patricia, soms wel. Gelukkig heb ik niet vaak van die aanvallen. Meestal helpen één of twee injecties Imigran (kun je dat trouwens niet eens overwegen, de injectie? Je maag-darmstelsel ligt vaak stil tijdens een aanval; dat kan de reden zijn dat een tablet niet goed werkt). Maar soms heb ik van die dagen dat de pil maar ternauwernood of helemaal niet werkt. Dan spuit ik er (tegen beter weten in) na een paar uur gewoon nog een injectie in. En ja, dan kom ik soms ook wel eens op het onverantwoorde aantal van 5, 6 injecties in twee dagen. Zolang ik daar geen gewoonte van maak, maak ik me daar absoluut niet koortsig om.
Henny

Uit Hoofdzaken, het blad van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten

Terug naar bloemlezing

Terug naar Medisch

Terug naar de Migrainerubriek