(Recepten van Heleen) |
Boerenwafels worden wel gemaakt 's middags voor de lunch, in Drenthe, zoals een ander dan soms pannenkoeken bakt
Nodig:
4 eieren
3 eetlepel melk
8 beschuiten
boter
bruine suiker
Bereiding:
Terug naar de bovenkant van deze pagina
Knijpertjes worden in Drenthe altijd gebakken met oud jaar. Vroeger hadden de meeste mensen een klein rond wafelijzer, dat op het gas verwarmd moest worden. Nu heb je de ronde wafelijzers, die wat groter zijn. Ook worden ze vaak gebakken in een electrisch ijzer, een oublie-ijzer. In Drenthe worden die wafeltjes gewoon plat gegeten, maar als je ze warm oprolt, kun je ze met slagroom vullen.
Nodig:
250 gr. tarwebloem
125 gr. boter
150 gr. witte basterdsuiker
2 eieren
Bereiding:
Terug naar de bovenkant van deze pagina
Dit recept komt ook uit Drenthe.
Nodig:
400 gr. schapenpoulet
1 eetlepel zout
1 laurierblad
3 takjes selderij
Tijm
4 peperkorrels
1 wortel
1 ui
40 gr. rijst
300 gr. soepgroenten
fijngeknipte peterselie
Bereiding:
Terug naar de bovenkant van deze pagina
Dit recept doet een beetje denken aan dat van de Drentse knijpertjes. Maar in Friesland worden ze ook gemaakt alleen weer een beetje anders. Deze koekjes worden gebakken in een oublie-ijzer of knijpertjestang.
Nodig:
500 gr. bloem
300 gr. basterdsuiker
200 gr. boter
2 eieren
1 eetlepel gestampt anijszaad of 1 theelepel kardemompoeder
Zout
4 dl. water
Bereiding:
Het oprollen van de warme koekjes gaat het beste om een steel van een houten lepel als u een klein ijzer heeft, dat op het gas moet. Heeft u een groot elektrisch ijzer, dan is het handig om een nieuwe bezemsteel in een paar stukken te zagen. Dan kunt u zo'n stuk gebruiken om de koekjes omheen te rollen.
Terug naar de bovenkant van deze pagina
Terug naar Koken met Floor |