Boerenwafels, Knijpertjes, Schapensoep en Nieuwjaars- of knijpkoekjes
(Recepten van Heleen)
Boerenwafels
Knijpertjes
Schapensoep
Nieuwjaars- of knijpkoekjes

Boerenwafels

Boerenwafels worden wel gemaakt 's middags voor de lunch, in Drenthe, zoals een ander dan soms pannenkoeken bakt

Nodig:

4 eieren
3 eetlepel melk
8 beschuiten
boter
bruine suiker

Bereiding:

  1. Klop de eieren met de melk los.
  2. Leg de beschuiten naast elkaar in platte schalen en giet het eiermengsel erover.
  3. Laat alles even weken.
  4. Smelt een klontje boter in een koekepan en bak de beschuiten aan beide kanten bruin.
  5. Dien de boerenwafels op met bruine suiker.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Knijpertjes

Knijpertjes worden in Drenthe altijd gebakken met oud jaar. Vroeger hadden de meeste mensen een klein rond wafelijzer, dat op het gas verwarmd moest worden. Nu heb je de ronde wafelijzers, die wat groter zijn. Ook worden ze vaak gebakken in een electrisch ijzer, een oublie-ijzer. In Drenthe worden die wafeltjes gewoon plat gegeten, maar als je ze warm oprolt, kun je ze met slagroom vullen.

Nodig:

250 gr. tarwebloem
125 gr. boter
150 gr. witte basterdsuiker
2 eieren

Bereiding:

  1. Kneed alle ingredienten tot een soepel deeg en rol hiervan ca. 30 balletjes.
  2. Verhit een wafelijzer en vet het in.
  3. Leg een deegballetje in het ijzer, knijp het dicht en bak het wafeltje op een matig vuur aan beide kanten lichtbruin en gaar.
  4. Laat het koekje afkoelen en bak de overige knijpertjes op dezelfde wijze.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Schapensoep.

Dit recept komt ook uit Drenthe.

Nodig:
400 gr. schapenpoulet
1 eetlepel zout
1 laurierblad
3 takjes selderij
Tijm
4 peperkorrels
1 wortel
1 ui
40 gr. rijst
300 gr. soepgroenten
fijngeknipte peterselie

Bereiding:

  1. Trek in 1 en een kwart liter water een bouillon van poulet, zout, kruiden, wortel en ui.
  2. Schep het vlees uit de pan, snijd het in stukjes en zeef de bouillon.
  3. Doe de stukjes vlees in de bouillon, voeg rijst en soepgroenten toe en kook alles in ca. 30 minuten gaar.
  4. Strooi er voor het opdienen wat peterselie over.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Nieuwjaars- of knijpkoekjes

Dit recept doet een beetje denken aan dat van de Drentse knijpertjes. Maar in Friesland worden ze ook gemaakt alleen weer een beetje anders. Deze koekjes worden gebakken in een oublie-ijzer of knijpertjestang.

Nodig:
500 gr. bloem
300 gr. basterdsuiker
200 gr. boter
2 eieren
1 eetlepel gestampt anijszaad of 1 theelepel kardemompoeder
Zout
4 dl. water

Bereiding:

  1. Kneed de ingrediënten met het water tot een romige massa.
  2. Laat deze een uur staan tot het weer wat is opgestijfd.
  3. Het verwarmde platte wafelijzer insmeren met wat boter en het deeg lepelsgewijs in het midden ervan leggen.
  4. Bak de wafels boven een matig vuur aan twee kanten mooi bruin (een elektrisch ijzer regelt natuurlijk de warmte zelf).
  5. Rol ze daarna onmiddellijk op en vul ze met slagroom.

    Het oprollen van de warme koekjes gaat het beste om een steel van een houten lepel als u een klein ijzer heeft, dat op het gas moet. Heeft u een groot elektrisch ijzer, dan is het handig om een nieuwe bezemsteel in een paar stukken te zagen. Dan kunt u zo'n stuk gebruiken om de koekjes omheen te rollen.

Terug naar de bovenkant van deze pagina


Terug naar Succesrecepten van anderen
Terug naar Koken met Floor