Extra gekruide runderrollade

Meestal wordt voor rollade een duurder geprijsd stuk vlees gebruikt: filet van het varken of lende van het rund, om enkele voorbeelden te noemen. Deze keer gebruiken wij een voordeliger stuk rundvlees dat vaak in de tartaar verdwijnt. Het is de zogenaamde vinkenlap die van de vanglap gesneden wordt. Een vleessoort die geheel gaar wordt gebraden. U kunt uw slager vragen om een vierkant stuk van ca. 800 g, als u met 4 personen bent.
Leg dit stuk vlees plat op tafel en snijd het zodanig in, dat u het open kunt klappen en zo een dubbele oppervlakte krijgt. Deze bestrooit u met peper en zout.

Vervolgens heeft u nodig:
100 g saucijsjes of gekruid gehakt - 10 spinazieblaadjes - 50 g oude kaas, gesneden

Verwijder het velletje van de saucijsjes. Smeer het deeg dun uit over de gehele lap vlees. Blancheer de spinazieblaadjes, houd ze onder de koude kraan en knijp ze voorzichtig uit. Verdeel ze over het saucijzendeeg. Tenslotte belegt u de blaadjes met de kaas. Nu is het een zaak van oprollen en voorzien van touwtjes.
Het braden kan in de braadpan net zo goed als in de oven. De gaartijd is ca. 5 kwartier.
Braadpan: deksel schuin; regelmatig keren en bedruipen met het braadvet.
Oven: 200 °C, bedruipen met eigen braadvet en met de breinaald voelen of de kern van de rollade al heet is. Voor wie een vleesthermometer heeft: als de punt in het hart van de rollade steekt en de meter wijst 65 C aan, is het vlees op z'n best. In dit geval is 200 C niet nodig; u kunt de oven op 120 C zetten, het vlees erin schuiven en verder gewoon afwachten tot die 65 C zijn bereikt. Voordelen van deze nieuwe manier (op lagere temperatuur) zijn: minder energiegebruik, minder gewichtsverlies en een sappiger eindproduct.
Er is nog een andere manier om deze rollade te bereiden. Dat is braden in de braadzak in de oven. Stop de rollade in de (doorzichtige) braadzak. Doe er tevens wat groenten bij, zoals een schilfer ui, een takje selderij, een stuk prei, een laurierblaadje, enz. Bovendien, als u het in huis hebt, een klontje kruidenboter of een lepel boursin. Sluit de zak goed en prik met een breinaald een drietal gaatjes in de zak. Volg verder het normale recept. Vang het vocht na het braden vooral op, want het is een heerlijke basis voor een saus: zeef het en bind het eventueel met allesbinder.

Terug naar Kokkerellen met Koos
Terug naar Koken met Floor