Zomerbrood

Ik kwam bij het opruimen van de kruidenlade papaverzaad en lavendelbloemetjes tegen en vroeg me af hoe dat in het brood zou smaken. Dat werd dus weer experimenteren en uiteindelijk vond ik het zelf zo lekker dat ik u er graag van mee wil laten genieten. Ik heb de creatie "Zomerbrood" genoemd en telkens als ik er van eet waan ik mezelf in de Provence, die mooie Franse streek waar je van die uitgestrekte lavendelvelden tegenkomt. Mijn advies: Proberen.

Voor een brood van ca. 600 gram heeft u nodig:
350 gram witte bloem
100 gram volkoren meel
15 gram olijfolie
5 gram suiker
5 gram zout
6 gram gedroogde gist (Dr.Oetker)
300 ml water
100 gram gemengde pitten zoals zonnebloempitten, pijnboompitten en pompoenpitten
3 eetlepels lavendelbloemetjes (te koop bij "De Tuinen" of gewoon uit de tuin plukken)
1 eetlepel papaverzaad (wordt ook maanzaad genoemd)

Overtuig u ervan dat de kneedhaak op de as van het bakblik zit.
Doe de ingrediënten in deze volgorde in de bakvorm: helft van de bloem en/of het meel - water - rest van de bloem en/of het meel - olijfolie - suiker - zout - gist - de gemengde pitten - papaverzaad en lavendelbloemetjes. Zorg dat de gist niet in aanraking komt met suiker, zout of water.
Selecteer het programma "volkoren" en stel de bruiningsgraad van de korst in.
Start de machine. Haal na het tweede piepsignaal het brood uit de machine en laat het op een rooster afkoelen.

Tip:
Voeg eens een geraspte ui toe, het geeft bepaald een extra dimensie aan dit brood.

Terug naar Uit de keuken van Bistro Chez Joke

Terug naar Koken met Floor