Stoofpeertjes
Op twee verschillende manieren klaargemaakt

De beste peertjes hiervoor zijn Giezer Wildeman-peertjes. Deze kleuren het mooist.

Nodig:
1 kg stoofperen
50 gram suiker (eventuele gele basterdsuiker)
water tot de peertjes nèt onder staan
2 kleine stukjes pijpkaneel
2 stukjes citroenschil (scheutje geconcentreerde citroen mag ook)
1 dl rode wijn of bessensap

Of gebruik:
1 kg stoofperen
100 gram suiker
2 dl water (voor snelkookpan)
1 kaneelstokje en 2 kruidnageltjes
1 dl rode bessensap of een restje rode wijn

Bereiding:
Schil de peertjes, snijd ze in tweeën en verwijder de klokhuizen. Leg de peertjes in een stoofpan (snelkookpan) met de overige ingrediënten. Breng ze aan de kook en draai het vuur dan zo laag mogelijk. Laat ze 2½ tot 4 uur stoven (in de snelkookpan ongeveer 50 minuten) tot ze gaar zijn. Het kookvocht is dan wat dik en stroperig.
Zoniet, schep de peertjes er dan uit en kook het stoofvocht in tot het stroperig is.
Verwijder de kaneel, citroenschil en kruidnagels. Eventueel kun je het sap nog wat extra binden met aangemaakte maïzena (met wat water aanmaken).
Lekker bij gehakt en warm varkensvlees.

N.B.: Het is ook mooi de peertjes héél te serveren. Laat het steeltje er dan aan en steek het klokhuis eruit.

Gestoofde peertjes zijn ook lekker als toetje (nagerecht) met stijfgeklopte slagroom, waardoor wat kaneel is geklopt.

Terug naar Hollandse gerechten
Terug naar Koken met Floor - Mijn recepten